ροή ειδήσεων

Θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητα; Χρειάζεστε 100 άδειες και...10 χρόνια υπομονή


Πάνω από 100 αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα απαιτούνται για την υλοποίηση ενός έργου ανάπτυξης ακινήτου στην Ελλάδα, γεγονός...


που εξηγεί τις αποτυχημένες προσπάθειες ξένων και εγχώριων επενδυτών να κατορθώσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Αττικής, ώστε να δημιουργηθεί η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η γραφειοκρατία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο κάθε εγχείρημα αξιοποίησης ακινήτων, συχνά, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους επενδυτές, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται και τυχόν προσφυγές ομάδων πολιτών.
Οπως ανέφερε ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Hill International, χρειάζονται 52 εγκρίσεις για μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ για την ολοκλήρωση ενός ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Δημοσίων Ακινήτων), που χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, απαιτούνται πάνω από 100 αδειοδοτήσεις, καθώς η διαδικασία γίνεται δύο φορές. Η γραφειοκρατία αυτή μεταφράζεται σε πέντε έως 10 χρόνια αναμονής για την έκδοση μιας επενδυτικής άδειας. Η Hill International διαθέτει 100 γραφεία παγκοσμίως, και στην Ελλάδα έχει εμπλακεί ενεργά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στο έργο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ενα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το συνέδριο είναι ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός ενιαίου μοντέλου ανάπτυξης για την αναδιαμόρφωση της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής, με την άμεση λήψη συγκεκριμένων, ξεκάθαρων και ενιαίων αποφάσεων από την πλευρά της πολιτείας, με σαφώς μικρότερη γραφειοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις άμεσες προτεραιότητες, από πλευράς νέων έργων, θα πρέπει να βρεθούν η ανάπλαση του Ελληνικού, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που είναι από τα πλέον ώριμα έργα στην περιοχή, ενώ οι συμμετέχοντες επισήμαναν και την ανάγκη νέων έργων με ανάπτυξη ήπιων χρήσεων, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη της Γαλλικής Ριβιέρας. Επίσης, θα χρειαστούν αντιπλημμυρικά έργα για τους παράκτιους δήμους, αλλά και έργα αναβάθμισης των τουριστικών και επιχειρηματικών υποδομών. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την επιχειρηματική πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία του Δήμου Bάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, του υπουργείου Οικονομίας, σειράς σημαντικών φορέων και με τη συμμετοχή πολλών δήμων του παράκτιου μετώπου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/5/16 09:45

    Μα αν δεν υπήρχαν τόσες άδειες, πως θα έπαιρνε μίζα ο κάθε παπάρας προιστάμενος ????? Εχουν γίνει εκατομμυριούχοι όλοι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *