ροή ειδήσεων

«Πικρία» από τους λιμενικούς για το Προσφυγικό


Οι Έλληνες λιμενικοί σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος, του Προσφυγικού, φθάνοντας τις περισσότερες φορές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση είναι δραματικές. Τα ζητήματα αυτά θα κυριαρχήσουν στο συνέδριο που διοργανώνει η πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για πρώτη φορά στη Ρόδο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Mitsis Grand Hotel. Με αφορμή το συνέδριο, οι εκπρόσωποι των λιμενικών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δη στη νησιωτική περιοχή της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως τονίστηκε, στο συνέδριο θα παρευρίσκονται ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο γγ του υπουργείου Ι. Θεοτοκάς, ο αρχηγός του ΛΣ, αντιναύαρχος, Στ. Ράπτης και ο α' υπαρχηγός, αντιναύαρχος Θ. Κλιάρης. 

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 11:00 αύριο, Σάββατο, οπότε θα χαιρετίσει ο υπουργός, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, οι βουλευτές του νομού κ.α. Όσον αφορά την ταυτότητα του συνεδρίου, έχει δύο θεματικές: Η μία αφορά το σχέδιο που θα κατατεθεί από τον υπουργό και αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις ευνοϊκές για το προσωπικό και η άλλη θεματική, τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, αφού τα Δωδεκάνησα μαζί με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου, Στ. Σαμαράς, ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στη Ρόδο ήταν δύσκολη και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίησή του, όπως και την Ομοσπονδία για την απόφασή της να διεξαχθεί στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Τσατσουλής, ανέφερε ότι αριθμεί 6.000 μέλη, δηλαδή περίπου 90% των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος. Δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανοι που πραγματοποιούν τη συνάντηση στα Δωδεκάνησα και βρίσκονται δίπλα στους ακρίτες, ειδικά τέτοιες δύσκολες στιγμές και σημείωσε: «Το ΛΣ, η ελληνική ακτοφυλακή, είναι ίσως από τους μοναδικούς λόγους που, τα τελευταία δύο χρόνια, το όνομα της Ελλάδας έχει ακουστεί ξανά με θετικό πρόσημο σε όλο τον πλανήτη αφού μόνο πέρσι, το 2015, κατέγραψε ένα ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ, πραγματοποιώντας 120.000 διασώσεις εν πλω, που καμία άλλη ακτοφυλακή στον κόσμο δεν έχει κάνει. Δυστυχώς, αυτά όλα έγιναν χάρη μόνο στο φιλότιμο των στελεχών, ειδικά στα Δωδεκάνησα, αφού όλα τα λιμεναρχεία είναι υποστελεχωμένα κατά 30%-40%, τα επιχειρησιακά τους μέσα είναι πάρα πολύ λίγα και αυτά που ακόμα βρίκονται εν πλω είναι χάρη στις προσπάθειες τους να συλλέξουν χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα». 

Ο κ. Τσατσούλης πρόσθεσε: «Είναι πράγματι πολύ λυπηρό, η ελληνική πολιτεία να έχει αφήσει στο έλεός του το ΛΣ, το οποίο αυτή τη στιγμή επιτελεί τριπλό πατριωτικό καθήκον: Φύλαξη θαλασσίων συνόρων, προστασία από το οργανωμένο έγκλημα και καθημερινή διαχείριση του τεράστιου, παγκόσμιου πλέον προβλήματος, που λέγεται Προσφυγικό». Επιπλέον, τόνισε ότι το Σώμα είναι περήφανο για τους λιμενικούς που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές και ότι η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν για να αναδειχθεί το Προσφυγικό σε όλη την Ελλάδα. Σχετικά με τη Frontex, είπε ότι λειτουργεί καθαρά επικουρικά και έως στιγμής, δεν έχει γίνει ορατή η αύξηση των δυνάμεών της, που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μήνες. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ακόμη και 20.000 άνθρωποι να έρθουν από την οργάνωση, δεν μπορούν να παράξουν το έργο που παράγει η Ελληνίδα ή ο Έλληνας λιμενικός και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες προς την ΕΕ για προσλήψεις. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, το ΛΣ διαθέτει 7.200 άτομα (οι οργανικές θέσεις είναι 8.000), αλλά οι ανάγκες βάσει των καθηκόντων, που βαραίνουν τα μέλη του Σώματος, είναι για 13.000 άτομα. Τεράστιες είναι, κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό. «Τουλάχιστον ας φροντίσει η ελληνική πολιτεία να εξοπλίσει το Σώμα με τα υπηρεσιακά μέσα που του αξίζει, αφού δεν υπάρχουν ούτε καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα στα περισσότερα λιμεναρχεία, ενώ ανύπαρκτη είναι και η εκπαίδευση προσωπικού. Εξάλλου, δεν συζητείται καν το θέμα του ιματισμού, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας, ειδικά στα πλωτά, να δίνουν ένα σεβαστό ποσό για να αγοράζουν στολές» τόνισε ο κ. Τσατσούλης και ανέφερε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε περιοδεία τους στα νησιά, οι λιμενικοί συνάντησαν δραματικές καταστάσεις στο Λιμεναρχείο Λέρου όπου, παρατηρήθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας Α σε συνάδελφό τους, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην Κάλυμνο και την Κω. 

Ο πρόεδρος κατέληξε: «Είμαστε στην πολύ ευαίσθητη και δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς το Προσφυγικό, ενώ ουσιαστικά, δεν είναι τόσο δική μας δουλειά. Ναι, εμείς σώζουμε τον κόσμο και θα το κάνουμε πάντα αυτό. Αλλά εδώ έχουμε φορτωθεί και με τη διαχείριση του προβλήματος. Γιατί, προφανώς, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ καυτό, δεν θέλει κανείς να το ακουμπήσει και όπως πάντα, οι ένστολοι, οι λιμενικοί, είναι ο εύκολος στόχος».

www.dikaiologitika.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *