ροή ειδήσεων

«Θα διορθώσουμε σε πρώτη ευκαιρία τον ΦΠΑ στα νησιά»


Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν συμμερίζεται μεν τους οξείς τόνους του Π. Καμμένου,
αλλά και ο ίδιος οδηγείται σε παρόμοιες εκτιμήσεις

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά φανερώνουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής που ήγειρε ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας του μέτρου, παρ’ ότι προσφέρθηκαν σαν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης στον απόηχο της έκρηξης του Π. Καμμένου.

Από τη θέση του κορυφαίου θεσμικού του ρόλου, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ότι η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα «κινείται στα όρια της συνταγματικότητας», μετά λόγου γνώσεως προφανώς του άρθρου 106 του Συντάγματος που αναφέρεται στην «…προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών» (παρ.1).

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με την αντίστοιχη θέση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ., ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως δεν συμμερίζεται μεν τους οξείς τόνους του κ. Καμμένου, αλλά και πως ο ίδιος οδηγείται σε παρόμοιες εκτιμήσεις. «Ανεξάρτητα του πώς το είπε ο Πάνος Καμμένος, είναι σαφές ότι το μέτρο (σ.σ. που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης) είναι πάρα πολύ προβληματικό και στα όρια της αντισυνταγματικότητας».

Στη συνέχεια ο ίδιος -και αφού είχαν σηκωθεί στο μεταξύ οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι της περιόδου για τα κυβερνητικά στελέχη «που ψηφίζουν και κλαίνε»- παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία διευκρίνισε ότι ναι μεν δεν θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «οριακής ερμηνείας που έχει προφανώς πολύ διαφορετικές όψεις».

Τόνισε για άλλη μία φορά την «εμμονή» των δανειστών, αναφέρθηκε σε κύκλους που επιχειρούν «να μειώσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας και στο επίπεδο του τουρισμού» και υπογράμμισε καταλήγοντας πως «με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα πρέπει να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα αρθούν».

Το ζήτημα είχε προεκτάσεις ταυτόχρονα και στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή του φόρου στα νησιά και συντάχθηκε πλήρως με τις δηλώσεις Καμμένου στη Σύρο, παρ’ ότι όπως είπε «συνήθως διαφωνεί μαζί του».

«Μπορεί εγώ να μη χρησιμοποιούσα τον όρο της αντισυνταγματικότητας, αλλά συμφωνώ, ήταν απαράδεκτο το μέτρο διότι καταργεί τη νησιωτικότητα», είπε ο βουλευτής, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε και από την πλευρά του τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ότι «κανένας δεν υποστήριξε την αύξηση, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να περάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεσμευόμασταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού». Διαβεβαίωσε καταλήγοντας πως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται λύσεις σε φορολογικά θέματα «ώστε να ενισχυθούν τα νησιά, κυρίως τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο».

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη να σχολιάσουν τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής. Τοποθετήθηκε μόνον ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος απάντησε λακωνικά «όχι» στο ενδεχόμενο απόσυρσης της διάταξης.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *