ροή ειδήσεων

Ομάδα Κρητικού επιστήμονα ανοίγει το δρόμο για «έξυπνα» φάρμακα


Νέους ορίζοντες στην προσπάθεια των επιστημόνων να σχεδιάσουν στο μέλλον φάρμακα τα οποία θα μπορούν να «χτυπούν»...


μόνο τα κύτταρα-στόχους, κυρίως όταν αυτά αφορούν παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και μακροπρόθεσμα τα καρκινικά κύτταρα, ανοίγουν δύο Ελληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών - εκ των οποίων ο ένας Κρητικός - μαζί με τις ερευνητικές τους ομάδες.
Ο γεννημένος στο Ηράκλειο καθηγητής Γιώργος Διαλλινάς από το τμήμα Βιολογίας και ο Μάνος Μικρός από το τμήμα Φαρμακευτικής συνεργάστηκαν -υνεπικουρούμενοι από τους ερευνητές Σωτήρη Αμίλλη και Γιώργο Λαμπρίνιδη, αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές τους- με ερευνητές από το Imperial College και το Warwick University της Αγγλίας, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο σύστημα γενετικών μελετών τον νηματοειδή μύκητα (μούχλα) που έχει τους ίδιους βασικούς μηχανισμούς με τα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η εργασία τους -που βασίστηκε σε πολυετή έρευνα και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications- έριξε φως στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα κύτταρα με το περιβάλλον τους.
Με αυτή την εξέλιξη, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βάλουν τα θεμέλια και να βοηθήσουν τον μελλοντικό ορθολογικό σχεδιασμό νέων φαρμάκων προκειμένου να στοχεύονται μόνο τα κύτταρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μην καταστρέφονται ταυτόχρονα τα υγιή.

Ο μηχανισμός
Οι ομάδες των ερευνητών κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο επικοινωνίας των κυττάρων με το περιβάλλον, καθώς διαπίστωσαν ότι οι μεταφορείς διαθέτουν μια σειρά «μοριακών φίλτρων» τα οποία ελέγχουν με ακρίβεια ποια ουσία θα μεταφερθεί. Επίσης έδειξαν ότι δύο μόρια του μεταφορέα πρέπει να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους για να επιτευχτεί η μεταφορά των ουσιών.
«Τα ευρήματα αυτά αναθεωρούν τη γνώση μας για τον μηχανισμό δράσης των μεταφορέων και έχουν προφανή σχέση με χρήση των μεταφορέων ως μοριακών εργαλείων στον σχεδιασμό νέων φαρμακολογικών εφαρμογών υψηλής και ειδικευμένης στόχευσης, όπου δηλαδή ένα φάρμακο θα προσλαμβάνεται αποκλειστικά από το κύτταρο-στόχο και όχι από τα υγιή κύτταρα», υπογραμμίζουν οι δύο επιβλέποντες καθηγητές των ερευνητικών ομάδων, κ. Διαλλινάς και Μικρός.
Τα περισσότερα φάρμακα, εξηγεί ο κ. Διαλλινάς, δεν έχουν σχεδιαστεί με αυτήν τη λογική, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση απλών μικροβιακών λοιμώξεων μέχρι την εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων να έχουν παρενέργειες. Ο λόγος; Γιατί μεταφέρονται ταυτόχρονα και στα υγιή κύτταρα.











Επτά χρόνια στα εργαστήρια
Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας διήρκεσε 7 χρόνια και διεξήχθη στην Ελλάδα και την Αγγλία σε τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια. Η οικονομική υποστήριξη που υπήρξε από το κράτος ήταν ελάχιστη και η χρηματοδότηση βασίστηκε κυρίως στα κοινωφελή ιδρύματα Ι. Λάτσης και Fondation Sante. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια Βιολογίας και Φαρμακευτικής με σκοπό τη γενετική σταθεροποίηση και ανάλυση της λειτουργίας του μεταφορέα και στην Αγγλία σε εργαστήρια παραγωγής κρυστάλλων και ανάλυσης κρυστάλλων. Με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ελληνική ομάδα οι Αγγλοι επιστήμονες κατάφεραν να «φωτογραφίσουν» τον μεταφορέα μέσω κρυσταλλογραφίας και μαζί με τις γενετικές αναλύσεις να οδηγηθούν στα τελικά συμπεράσματα τα οποία βάζουν τις βάσεις για την κατανόηση των σημαντικών βιολογικών μορίων αυτών. «Οσο καλύτερα γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του μηχανισμού λειτουργίας των μεταφορέων των κυττάρων τόσο πιο εφικτό γίνεται να συνθέσεις ένα φάρμακο ώστε να αναγνωρίζεται αποκλειστικά από τα κύτταρα-στόχους», εξηγεί ο κ. Διαλλινάς. Οσον αφορά το επόμενο βήμα; «Πρέπει να παραχθεί και άλλη γνώση προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να κατασκευαστούν τα νέα φάρμακα. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει χρηματοδότηση και υποστήριξη» καταλήγει.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *