ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Παίζονται 500.000 κρατήσεις από Βρετανία


Στάση αναμονής από τους επιχειρηματίες με το βλέμμα στην ισοτιμία ευρώ-στερλίνας. Ποιες μεταβλητές θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Οι απώλειες των τουρ οπερέϊτορ και το θερμό μέτωπο που ανοίγει με τα συμβόλαια. Τι δηλώνουν Ανδ. Ανδρεάδης, Γ. Ρέτσος και Αλ. Βασιλικός.


Από το νέο σημείο «ισορροπίας» στην ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό στη φετινή τουριστική περίοδο μετά την επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναταραχή που προκαλεί στις διεθνείς χρηματογορές.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου συγκλίνουν στην εκτίμηση πως συνέπειες θα υπάρξουν στην τουριστική περίοδο που διανύουμε. Το μέγεθός τους, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr, τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν αυτή τη στιγμή είναι τρία:

- Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι Βρετανοί που σχεδίαζαν να έρθουν φέτος στη χώρα μας για διακοπές.

- Πως θα αντιδράσουν οι τουρ οπερέϊτορ.

- Τι θα γίνει με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν.

Κλειδί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτογραφία) αποτελεί το αν θα εκτονωθεί ή θα συνεχιστεί η αναταραχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές, καθώς διανύουμε μόλις τις πρώτες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία φέτος. Η εξίσωση, μάλιστα, που θα κληθούν να λύσουν οι επιχειρηματίες του χώρου περιλαμβάνει αρκετές μεταβλητές.

Σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη το πρόβλημα εντοπίζεται στους περίπου 500.000 Βρετανούς οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα κράτηση, αλλά αναμένονταν να κάνουν το επόμενο διάστημα.

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ιδιαίτερα σε μια χρονιά όπως η φετινή κατά την οποία βασίζαμε πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να καλύψουμε απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες καταγράφηκαν και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε.

Το πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς «αγγίζει» και τους Βρετανούς που έχουν, ήδη, κάνει κρατήσεις. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εξηγεί γιατί: «Υπάρχουν περίπου 2 εκατ. Βρετανοί οι οποίοι έχουν, ήδη, κάνει κρατήσεις αλλά έχουν πληρώσει μόνο προκαταβολές της τάξης του 20%. Δεν έχουν εξοφλήσει τις κρατήσεις τους. Μένει , λοιπόν, να δούμε αν και πόσοι από αυτούς θα επηρεαστούν. Πάντως, δεν θα είναι εύκολο σε όσους έχουν καταβάλλει προκαταβολές να ακυρώσουν το ταξίδι τους» σημειώνει ο Α. Ανδρεάδης.

Το δεύτερο μέτωπο που «καίει» τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού αφορά τη στάση κορυφαίων τουρ οπερέϊτορ. Πόσο πιέζονται οι τελευταίοι γίνεται εμφανές και μόνο από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η μετοχή του μεγαλύτερου τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης, γερμανικών συμφερόντων, TUI κατέγραφε πτώση 17% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μεγάλοι τουρ οπερέϊτορ όπως εξηγεί ο Α. Ανδρεάδης, διασφαλίζουν (μέσω hedging) έως το 70% του τζίρου τους. Για το υπόλοιπο 30% είναι εκτεθειμένοι.



Διπλά εκτεθειμένοι, μάλιστα, καθώς από την μια πλευρά έχουν υπογράψει συμβόλαια με ευρωπαϊκούς προορισμούς με βάση συγκεκριμένη ισοτιμία οπότε η διολίσθηση της στερλίνας μεταφράζεται σε ζημιά. Επιπλέον απώλειες θα προκύψουν γι'αυτούς σε περίπτωση μείωσης-όπως αναμένεται- της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους Βρετανούς που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι αστερίσκοι για τη φετινή τουριστική χρονιά συνεχίζουν να επαληθεύονται».

Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας που κινούνταν εκείνη τη στιγμή στα επίπεδα του 1.22 προειδοποίησε για τις εξελίξεις: «Οι αφίξεις Βρετανών θα μειωθούν...»

Τη στάση αναμονής που κρατούν σ'αυτή τη φάση οι επιχειρηματίες του χώρου μετέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Αθήνας επεσήμανε, επιπλέον, το θέμα των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν από ξενοδόχους με μεγάλους τουρ οπερέϊτορ.



Προειδοποίησε, μάλιστα, ως πιθανή εξέλιξη να τεθούν ρήτρες εκ μέρους των τουρ οπερέϊτορ ώστε να διασφαλιστούν σε περίπτωση που η μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ- Στερλίνας υπερβεί ένα όριο που μπορούν να διαχειριστούν.

Άφησε ταυτόχρονα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα συμβόλαια που θα αφορούν την επόμενη χρονιά. ¨όπως και για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα χρειάζονται οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν επικρατήσουν «τιμωρητικές» λογικές προκειμένου να καταστεί δυσχερέστερη η αποχώρηση από την Ε.Ε και άλλων χωρών στο μέλλον.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν τεράστια ποσά για τις τουριστικές επιχειρήσεις των χωρών της Ε.Ε, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.



Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *