ροή ειδήσεων

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την Τετάρτη


Στη σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών εισέρχεται η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία ορόσημο για τη μετάβαση...


της χώρας στην εποχή της απελευθέρωσης των κατασχέσεων ακινήτων.
Από την Τετάρτη ενεργοποιούνται τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αίρεται και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων.
Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 ακίνητα.
Ειδικότερα, το υπ' αριθμόν 59/2016 Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζει το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας.
Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό, υποχρεούται να προσλάβει κατά την κρίση του πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα, το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη!
Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τρόπου αναζήτησης προστασίας από τη διαδικασία πλειστηριασμού οι οποίοι όμως δεν αφορούν ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία.
Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 οριοθετούνται στα ακόλουθα:
Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένεις.
Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Τα παραπάνω κριτήρια πρέπει να συντρέχουν συσσωρευτικά.
Αν ο δανειολήπτης - φυσικό πρόσωπο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επικαλούμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας όπου προβλέπονται 22 περιπτώσεις ρυθμίσεων, οι βραχυπρόθεσμες, οι μακροπρόθεσμες και οι οριστικές προσκομίζοντας τα έγγραφα που σχετίζονται με τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης λάβει επιστολή από την τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε εντός 15 εργάσιμων ημερών να συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο και να το προσκομίσει μαζί με τα σχετικά φορολογικά και οικονομικά του έγγραφα στην τράπεζα.
Η τράπεζα προκειμένου να υπολογίσει τη μηνιαία δόση για τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες οριοθετούνται για έναν ενήλικα στο πόσό των 537 ευρώ, για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 ευρώ, για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 ευρώ και για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 ευρώ.
Αν δεν υπάρχει κοινή συμφωνία ο δανειολήπτης έχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ελιγμού και μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *