ροή ειδήσεων

«Πολικό ψύχος» στις πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων


αρά τα απανωτά ρεκόρ που καταγράφουν οι αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,
οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων ξενοδοχείων όλων των μεγεθών και όλων των… αστεριών, που αναζητούν αγοραστή για τα ακίνητά τους δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο συμβολαιογράφο. Η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας, η έλλειψη επιλογών σε ό,τι αφορά την υψηλή κατηγορία και ο κατακερματισμός του προϊόντος (δηλαδή τα πολλά και μικρά ξενοδοχεία), η πολυοικογενειακή βάση στην ιδιοκτησία και ο τεράστιος όγκος αυθαιρεσιών που καταγράφουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα στο αμέσως χαμηλότερο επίπεδο, είναι οι αιτίες για την… ακινησία που καταγράφουν οι αγοραπωλησίες λένε παράγοντες από την επενδυτική αγορά. Σημαντική τροχοπέδη είναι πλέον και οι αυξημένες προσδοκίες των ιδιοκτητών λόγω της συνεχούς ανόδου του τουριστικού ρεύματος, παρά το γεγονός ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ή είναι μεν ενήμερα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με γνωστές ιστοσελίδες, βρίσκονται προς πώληση εδώ και αρκετό καιρό περισσότερες από 130 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ εάν λάβουμε υπόψη τα εκατοντάδες μικρά ξενοδοχεία που έχουν βγει προς πώληση στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία τρία χρόνια, το στοκ ξεπερνάει τα 1.000 ακίνητα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα. Την κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο ενδεχομένως να αλλάξουν φέτος, εν μέρει, οι πωλήσεις ξενοδοχείων που ανήκουν σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όπως του Athens Hilton και του πρώην Capsis στη Ρόδο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάληξη της προσπάθειας της Αστυ Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Athens Ledra, να πουλήσει τη μονάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διερευνητικό ενδιαφέρον από τουλάχιστον τρεις ξένους ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι το Athens Ledra έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με χρέη με περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και στο ΙΚΑ και τους εργαζομένους που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση να παραμένουν απλήρωτοι από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το Hilton, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την τελική φάση του διαγωνισμού της Alpha Bank είναι μεγάλο, τόσο από ομίλους του εξωτερικού (επενδυτικά κεφάλαια), όσο και του εσωτερικού. Επίσης, σύντομα θα μάθουμε και την τύχη του πρώην Capsis στην περιοχή Ιξιά της Ρόδου, που παραμένει κλειστό τουλάχιστον μία πενταετία. Διαθέτοντας ένα σημαντικό asset, το συνεδριακό κέντρο, συνολικής έκτασης 8.807 τ.μ. το συγκρότημα του πρώην Capsis αποτελείται από πέντε κτίρια στα οποία μεταξύ άλλων υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια με δυναμικότητα περίπου 1.820 κλινών. 

Πως διαμορφώνονται οι αγοραίες αξίες Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της NAI Hellas, η αγοραία αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αυτή των ξενοδοχείων 4 αστέρων υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τις αγοραίες αξίες των δωματίων των ξενοδοχείων, κυμαίνονται από 35.000 έως 65.000 ευρώ για δεύτερης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία και από 65.000 έως 95.000 ευρώ για πρώτης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, οι αγοραίες αξίες των δωματίων κυμαίνονται από 100.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των δωματίων 5στερων ξενοδοχείων πολυτελούς κατηγορίας είναι πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από 200.000 έως 400.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τα 9.745 ξενοδοχεία του κλάδου μόνο το 17% ανήκει στην κατηγορία τον 4 ή 5 αστέρων ενώ μόνο 307 ξενοδοχεία έχουν πάνω από 300 κρεβάτια. Η σταθερή θετική απόδοση του τουρισμού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών καθώς και του EBITDA του κλάδου, κάτι που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις αλλά και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος ξενοδοχείων, επισημαίνεται από τους αναλυτές της NAI Hellas.

www.dikaiologitika.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *