ροή ειδήσεων

Υπό κατάρρευση η αγορά της Ρόδου – Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες


Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού καταγράφεται μείωση της τάξης του 50% στους τζίρους των καταστημάτων από την αρχή του 2016 μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Η ανησυχία των εμπόρων και καταστηματαρχών έγκειται στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη της κίνησης και των τζίρων κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τουρίστες είναι χαμηλής εισοδηματικής στάθμης και δεν αφήνουν χρήματα στην αγορά.

Εξυπακούεται βέβαια ότι ο ντόπιος πληθυσμός είναι φύσει αδύνατο να στηρίξει την αγορά, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις, η ανεργία κ.ο.κ δεν αφήνουν περιθώρια στον μέσο πολίτη να «επενδύσει» σε αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκο Μπόνη, το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η τοπική αγορά δεν είναι τόσο η αδυναμία των καταναλωτών αλλά πολύ περισσότερο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι η Ρόδος με το 50% της μείωσης των τζίρων των εμπορικών επιχειρήσεων, αφήνει πίσω της πολλές περιοχές της Ελλάδας!

Ο κ. Μπόνης, δήλωσε: «Η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου δεν είναι καθόλου καλή. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου έχει καταγραφεί μείωση τα τάξης του 50% στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό που πληρώνει αυτή τη στιγμή το νησί μας, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν καταγράφονται τόσα ψηλά ποσοστά πτώσης των τζίρων!

Δυστυχώς δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη κατά την τουριστική περίοδο. Οι ενδείξεις που έχουμε για την εξέλιξη της σεζόν δεν είναι αισιόδοξες. Ακόμα όμως και να κινηθούν οι αφίξεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι τουρίστες δεν αφήνουν πλέον χρήματα στην αγορά».

Βάσει των παραπάνω ο χειμώνας προβλέπεται να είναι πραγματικά πολύ δύσκολος για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η αγορά αντιμετωπίζει μία συνεχώς κλιμακούμενη ύφεση την τελευταία εξαετία. Ακόμη και υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έφθασαν σε σημείο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

«Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να σταθούν στην αγορά της Ρόδου. Η επόμενη μέρα φαντάζει πραγματικά πολύ δύσκολη. Αν όντως η τουριστική σεζόν δεν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, δυστυχώς το χειμώνα δεν θα αποφύγουμε λουκέτα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διανύουμε τον 6ο χρόνο ύφεσης», επισημαίνει ο κ. Μπόνης.

Ίδια κατάσταση και στην Παλιά Πόλη

Εξίσου δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Ενώ κυκλοφορεί κόσμος στα σοκάκια, οι πελάτες μπαίνουν στα καταστήματα μόνο για «οφθαλμόλουτρο» και σπάνια κάνουν αγορές ή τουλάχιστον αγοράζουν αντικείμενα χαμηλής αξίας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/6/16 17:21

    Για ποιους τζίρους μιλάτε όταν για σας είναι χαράς ευαγγέλια το 24% ΦΠΑ που δεν το χτυπάτε στο ταμείο .........
    Οσο για τον τζίρο, δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να κλαίγεστε και τα σκουπίδια να είναι βουνό που σημαίνει τζίρος!!!!!!! Μαύρος φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/6/16 20:06

      Πες τα φιλε μου.Οκ λαθος η αυξησεις φπα αλλα δεν τρωμε και το παραμυθι.Ασε που η αυξηση εδωσε extra κινητρο για να μην χτυπανε σχεδον τιποτα.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/6/16 22:28

    Για το βασικό όμως αίτιο κουβέντα!
    Όσο συνεχίζουν να φέρνουν πελάτες με βραχιόλια αυτά και χειρότερα θα γίνονται!
    ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/6/16 14:17

    Ετσι λαμογια. Να κλετε τωρα. Τοοοοσα χρόνια κλεβατε με το τσουβάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *