ροή ειδήσεων

Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους;


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ κτύπημα των τζιχαντιστών ήταν δύο αστυνομικοί στη Γαλλία.

Η είδηση, που μετέδωσε και το πρακτορείο Amaq, δεν επιβεβαιώνεται αλλά και ούτε διαψεύδεται
Άλλες πληροφορίες λένε ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών στη Ράκκα της Συρίας κι άλλες ότι σκοτώθηκε στη Μοσούλη από ιρακινά αεροσκάφη, που έπληξαν το κομβόι του

Την ώρα που ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μοιάζει ανίκητο, παραμένει υψηλός, με το τελευταίο κτύπημα να καταγράφεται τη Δευτέρα στη Γαλλία, συριακά μέσα ενημέρωσης θέλουν τον ηγέτη του χαλιφάτου Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να είναι νεκρός από αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες συριακοί τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στο ΙSIS, χωρίς, όμως, να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες ή στοιχεία, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός. Την είδηση επιβεβαιώνει και το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Τα σενάρια
Όπως επισήμανε το δίκτυο Amaq, ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών στη Ράκκα της Συρίας, διευκρινίζοντας: «Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Ράκκα την πέμπτη ημέρα του Ραμαζανιού».

Εντούτοις, δεύτερη πηγή εξήγησε πως ο «χαλίφης» σκοτώθηκε στη Μοσούλη του Ιράκ, επισημαίνοντας πως «ιρακινά αεροσκάφη έπληξαν κομβόι του Μπαγκντάντι ενώ εκινείτο προς την Καρμπάλα του Ιράκ για να παρευρεθεί σε συνάντηση των επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους».

Παρ' όλα αυτά, μέχρι την ώρα που η εφημερίδα οδηγείτο στο τυπογραφείο, δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση ούτε από τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά ούτε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Διστακτικοί οι αναλυτές
Πάντως, λίγη ώρα μετά τις αναφορές για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, πολλοί ήταν οι αναλυτές που έμοιαζαν διστακτικοί να επιβεβαιώσουν την είδηση, ενώ ενδεικτικό είναι ότι κανένα σημαντικό αμερικανικό δίκτυο δεν αναπαρήγαγε την πληροφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μέσω Amaq φέρεται να μην είναι γνήσια, με αποτέλεσμα να πλέκεται για μία ακόμα φορά το μυστήριο γύρω από την τύχη του ηγέτη των τζιχαντιστών.

Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν δε πως το κείμενο που κυκλοφόρησε και φέρεται να δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Amaq «δεν είναι αληθές και δεν είναι ακριβές», χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν ή να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Μπαγκντάντι.

Στρατηγική… κάλυψης
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο USA Today τόνισε πως η διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει τον θάνατό του, με τον συνταγματάρχη Κρις Γκάρνερ να περιορίζεται στις δηλώσεις του λέγοντας απλώς πως γνωρίζει τις σχετικές αναφορές. Τόνισε, ωστόσο, πως αν επαληθευθεί ο θάνατός του αυτό δε θα σήμαινε το τέλος του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο προ ημερών, μετά τη φημολογία για τον τραυματισμό του, εκτίμησε πως πίσω από ανάλογες ειδήσεις υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική με σκοπό να «καλυφθούν» οι μετακινήσεις του, ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαγκντάντι «τραυματίζεται» ή «σκοτώνεται». Προ ημερών, ο ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Al Sumariya TV είχε ανακοινώσει ότι ο Μπαγκντάντι είχε τραυματιστεί σε αεροπορική επιδρομή κοντά σε εγκατάσταση του Ισλαμικού Κράτους στα ιρακινο-συριακά σύνορα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, επικαλούμενος ιρακινές πηγές, είχε μεταδώσει πως ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης του ισλαμικού χαλιφάτου ταξίδευε μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, όταν το κομβόι επλήγη από αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας βομβάρδισαν χθες μία τοποθεσία όπου υπάρχει η βάση των μελών του ΙΚ κοντά στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Νινευής», είχε δηλώσει η ιρακινή πηγή.

«Σύμφωνα με αναφορές, ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τραυματίστηκε μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης που ήταν συγκεντρωμένη για τη συνάντηση», είχε προσθέσει, συμπληρώνοντας: «Η επίθεση σημειώθηκε βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών που οδήγησε στο “χτύπημα”».

Νέο τζιχαντιστικό κτύπημα
Πάντως, ασχέτως του εάν ο ηγέτης του ΙΚ είναι νεκρός, κάτι που, επισημαίνεται εκ νέου, δεν επιβεβαιώνεται αλλά και ούτε διαψεύδεται, ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών από το ISIS εξακολουθεί να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη ανά το παγκόσμιο. Τούτο συνάγεται μετά και το νέο τζιχαντιστικό χτύπημα στο Παρίσι, όπου ο 25χρονος Λαροσί Αμπαλά μαχαίρωσε θανατηφόρα, πριν να πέσει νεκρός κι ο ίδιος από πυρά αστυνομικών, έναν αστυνομικό διοικητή στο σπίτι του στο Παρίσι και τη σύντροφό του, επίσης αστυνομικό.

Από την πρώτη στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση μίλησε ανοικτά για τρομοκρατικό κτύπημα, με τον Γάλλο Πρόεδρο να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση με το επιτελείο του το πρωί της Τρίτης για το περιστατικό. Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ εξερχόμενος της σύσκεψης έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητα τρομοκρατική πράξη, διαμηνύοντας πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας «μάς αφορά όλους».

«Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο»
Σημειώνεται ότι ο δράστης της επίθεσης είχε ορκιστεί πίστη πριν από τρεις εβδομάδες στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είχε στην κατοχή του έναν «κατάλογο στόχων». Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, σημειώνοντας πως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς, «ο δολοφόνος δήλωσε ότι είναι ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ότι τηρεί το Ραμαζάνι και διευκρίνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των πιστών του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο δράστης, ο Λαροσί Αμπάλα, γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε σε μια έκκληση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους «ο οποίος ζητούσε να "σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους"», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον κατάλογο των στόχων του δράστη, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, περιλαμβάνονταν τα ονόματα ράπερ, δημοσιογράφων, αστυνομικών και άλλων δημόσιων προσώπων.

Δεν έκανε γνωστά τα ονόματά τους. Πρόσθεσε πως κατασχέθηκαν επίσης «τρία τηλέφωνα, τρία μαχαίρια και ιδιαίτερα ένα ματωμένο μαχαίρι που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι». Εξάλλου, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook και το οποίο αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα, ο Αμπάλα δήλωσε πως «θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο», ενώ είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν και νέες επιθέσεις.

Ήθελε να σκοτώσει για το Ραμαζάνι
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 19 ετών τραυματίστηκε χθες σοβαρά στη Ρεν, στη δυτική Γαλλία, αφού δέχθηκε τρεις μαχαιριές από έναν άνδρα με ιστορικό βαριάς ψυχασθένειας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι μουσουλμάνος και ότι υπακούει σε φωνές που τον διέταξαν να κάνει μια θυσία για το Ραμαζάνι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις εισαγγελικές Αρχές. Ο άνδρας, που συνελήφθη, είναι ηλικίας 32 ετών κι έχει νοσηλευτεί πολλές φορές σε ψυχιατρικές κλινικές. Μετά τη σύλληψή του τον εξέτασε ψυχίατρος και εισήχθη αμέσως σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου βρίσκεται σε απομόνωση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *