ροή ειδήσεων

Πώς μπορεί να ακυρωθεί το Brexit - Τα τρία σενάρια


Η παραίτηση Κάμερον αλλά και η επιθυμία της Βρετανίας για μία στενή σχέση με την Ε.Ε. αλλάζει άρδην τα δεδομένα

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν η χώρα τους να φύγει από την Ε.Ε. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα τελεσίδικο αποτέλεσμα. Όμως υπάρχουν αρκετά σενάριο που υποστηρίζουν το αντίθετο, ενώ υπέρ της περίπτωσης το Brexit να μην συμβεί ποτέ τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; «Ναι» είναι η απάντηση του δίνει το αμερικανικό δίκτυο NBC, το οποίο παρουσιάζει κάποια σενάρια τα οποία εάν επαληθευθούν θα ανατρέψουν την ψήφο των Βρετανών.

Ποιος θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50;

Πριν από το δημοψήφισμα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε δηλώσει ότι εάν επικρατήσει το Brexit, τότε θα ενεργοποιηθεί άμεσα το Άρθρο 50.

Ο κ. Κάμερον, όμως, παραιτήθηκε και τόνισε ότι την παραπάνω ενέργεια θα πρέπει να φέρει σε πέρας ο διάδοχός του, ο οποίος δεν αναμένεται να εκλεγεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι μόλις ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, θα υπάρξει μία περίοδος σχεδόν δύο ετών προκειμένου η Βρετανία να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από την Ε.Ε. και τη νέα σχέση που θα έχουν.

Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ότι πολλοί από αυτούς που ψήφισαν υπέρ του Brexit, το έπραξαν γιατί ήθελαν πιο αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τη μετανάστευση.

Είναι φανερό και από τις σημερινές δηλώσεις των κ. Τουσκ και Γιούνκερ ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποδεχθεί η Βρετανία να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά, χωρίς αυτή με τη σειρά της να δεχθεί την «ελεύθερη διακίνηση των πολιτών».

Ως εκ τούτου ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους .
Την ίδια ώρα δεν είναι απόλυτα σαφές – με δεδομένο ότι η Βρετανία δεν έχει γραπτό Σύνταγμα – ποιος είναι υπεύθυνος να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Ο κ. Κάμερον υποστήριξε ότι μπορεί να το πράξει αυτός που θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Αντίθετα το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Άλλωστε, όσο και εάν φαίνεται παράξενο, το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, βάσει των βρετανικών νόμων.

Διαφυγή μέσω πρόωρων εκλογών;

Ένας καλός τρόπος να ξεφύγουν από αυτό το αδιέξοδο είναι οι πολιτικοί, ακόμη και αυτοί που ήταν υπέρ του Brexit να αποφασίσουν μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, με πιθανότερους τους Συντηρητικούς με δεδομένο τον αναβρασμό στο Εργατικό Κόμμα, μπορεί να υπάρξει μία νέα διέξοδος και τελικά το Άρθρο 50 να μην ενεργοποιηθεί.

Η πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος

Μία ακόμη εναλλακτική λύση θα ήταν η Βρετανία να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από τέσσερα εκατ. υπογραφές προκειμένου να υπάρξει αυτή η πιθανότητα.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Όμως αυτός αποχωρεί και ως εκ τούτου κανείς δεν δεσμεύει τον διάδοχό του από το να το πράξει. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι μεν μικρές αλλά όχι τόσο ώστε να το καταστήσουν απίθανο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *