ροή ειδήσεων

Μεγάλη γιορτή παγωτού στις 23 Ιουλίου

Αυτό το γνωρίζατε; Στη Ρόδο η πρώτη βιοτεχνία παγωτού άνοιξε στον Αρχάγγελο από την οικογένεια Κολιού

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί στον Αρχάγγελο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, με τη στήριξη της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου, η Γιορτή Παγωτού, μια γιορτή άκρως καλοκαιρινή.


Στην εκδήλωση αυτή που θα φιλοξενηθεί στο κέντρο του χωριού (πλατεία Ηρώων) θα δοθεί στους επισκέπτες η ευκαιρία να μάθουν πώς ξεκίνησε η παραγωγή παγωτού στον τόπο μας, ποιες τεχνολογίες της εποχής χρησιμοποιούνταν για να φτιαχτεί και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο όλη αυτή η διαδικασία, φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας.


Το παγωτό, το αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού, έχει τη δική του παγκόσμια και γλυκιά ιστορία. Με τις πρώτες γραπτές πηγές να προέρχονται από την Κίνα, η ιστορία του παγωτού περνά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Μεσοποταμία, τη Σικελία, την Κωνσταντινούπολη, φτάνει στις αριστοκρατικές Βερσαλίες της Γαλλίας και εν συνεχεία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική, και εν τέλει σε όλο τον κόσμο.


Στην Ελλάδα η πρώτη γαλακτοβιομηχανία άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στη βόρεια Ελλάδα μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, με έδρα τις Σέρρες. Τότε κυκλοφόρησε το πρώτο τυποποιημένο παγωτό.


Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έγιναν σύμβολο μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονιζόταν. Με το καρότσι τους γεμάτο παγωμένη κρέμα και παγωτά κασάτα περιφέρονταν στις γειτονιές και πούλαγαν την γλυκιά πραμάτεια τους. Μέσα σε ένα μεγάλο κάδο με χιόνι (ή έτοιμο πάγο αργότερα), έριχναν στρώσεις αλάτι για να διατηρείται η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Εκεί βύθιζαν ένα δεύτερο κάδο πιο μικρό, γεμάτο παγωτό, το οποίο κάθε λίγο ανακάτευαν με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην κρυσταλλώσει.


Στη Ρόδο η πρώτη βιοτεχνία παγωτού άνοιξε στον Αρχάγγελο από την οικογένεια Κολιού. Τα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής, εκτός από την αναδρομή στην ιστορία του παγωτού, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν παγωτό.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο Νικόλαος Γ. Κολιός (Passion Ice Cream), η Παγωτομάνια (Gelato Cafe) και ο Σάββας Ε. Κολιός (Ice Gream).
Σας περιμένουμε όλους...

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *