ροή ειδήσεων

Ανήκουστο… ο καφές επιδρά αρνητικά στην ακοή! Τι έδειξε νέα έρευνα


Οι λάτρεις του καφέ που τους αρέσει να παρακολουθούν συναυλίες ροκ και μέταλ μουσικής,
ή που εργάζονται στα αεροδρόμια και σε άλλα πόστα όπου ο θόρυβος είναι αυξημένος, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η καφεΐνη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ακοή!

Πώς είπατε; Δεν σας... ακούγεται πιστευτό αυτό; Σύμφωνα, λοιπόν με έρευνα του πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκτηση της ακοής από το δυνατό θόρυβο, ενώ είναι πιθανό να κάνει και μόνιμη την ζημιά στην ακοή!

“Όταν το αυτί είναι εκτεθειμένο σε δυνατό θόρυβο, μπορεί να υποστεί μια προσωρινή μείωση ακοής, που ονομάζεται και ακουστική προσωρινή μετατόπιση κατωφλίου. Η διαταραχή αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη κατά τις πρώτες 72 ώρες μετά την έκθεση, αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν, η ζημιά θα μπορούσε να γίνει μόνιμη”, υποστηρίζει ο δρ Faisal Zawawi, ωτορινολαρυγγολόγος στο πανεπιστήμιο McGill.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, για τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην ακοή, μέσω ενός πειράματος σε ινδικά χοιρίδια. Τα ομαδοποίησαν και τα χώρισαν σε εκείνα που ζούσαν σε περιβάλλον με αυξημένο θόρυβο και χωρίς να πίνουν καθόλου καφέ, και σε εκείνα που ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον με αυξημένο θόρυβο, αλλά έπαιρναν καθημερινά δόση καφεΐνης.

Τα πειραματόζωα εκτίθεντο για μία ώρα την ημέρα σε επίπεδο θορύβου αντίστοιχο με εκείνο που εκτίθενται οι που πάνε σε μια συναυλία ροκ ή μέταλ μουσικής. Μετά από οκτώ ημέρες, διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην ολική απώλεια ακοής που καταγράφηκε στα μέλη της κάθε ομάδας.

Τα πειραματόζωα που έπιναν καθημερινά καφεΐνη είχαν μειωμένη ανάκτηση της ακοής τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μια οδηγία, βάσει της οποίας, η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις διατροφικές να μην ξεπερνάει τα 400 mg, ενώ και η κάθε μία δόση καφεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 200 mg, ώστε να θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό.

Αλλά η έρευνα του πανεπιστημίου McGill δείχνει ότι η έκθεση σε δυνατούς θορύβους σε συνδυασμό με την καθημερινή κατανάλωση 25 mg καφεΐνης μπορεί να έχει σαφή αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της ακοής του ατόμου.



http://www.ndtv.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *