ροή ειδήσεων

Επτά στοιχεία που πρέπει να τσεκάρεις στις ετικέτες των τροφίμων


Έχεις σκεφτεί πως ακόμα και η αγαπημένη σου μπίρα μπορεί να είναι γεμάτη ζάχαρη; Δες τι κρύβει η ετικέτα των συσκευασμένων τροφίμων και, κυρίως, μάθε να τη «διαβάζεις» σωστά.



Ο Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ πρότεινε πρόσφατα την αλλαγή στην σήμανση στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων με σκοπό να γίνεται ξεκάθαρο στο καταναλωτικό κοινό η ζάχαρη που αυτά κρύβουν μέσα τους.

Όπως υπολογίζεται σε πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, τα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προσθέσουν στην ημερήσια διατροφή μας έως και 200 περίπου θερμίδες ή, αλλιώς, δεκατρία κουταλάκια του γλυκού παραπανίσια ζάχαρη.

Οπότε ναι, ακόμη και όσοι επιλέγουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καταναλώνουν εν αγνοία τους ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων ως υποκατάστατο του λίπους.

Με αυτό το δεδομένο, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα -για παράδειγμα, σε όλα εκείνα τα συστατικά, η ονομασία των οποίων καταλήγει σε «–όζη».

Τα σάκχαρα που λήγουν σε «-όζη» περιλαμβάνουν τη σακχαρόζη, τη μαλτόζη, τη δεξτρόζη, τη φρουκτόζη, τη γλυκόζη, τη γαλακτόζη, τη λακτόζη, τη κυτταροβιόζη. Μάλιστα, οι περισσότερες μπύρες περιέχουν μαλτόζη, ένα όχι και τόσο γνωστό υποκατάστατο ζάχαρης.

Αναρωτιέσαι λοιπόν τι πρέπει να ελέγχεις τελικά στην ετικέτα των αγαπημένων σου τροφίμων; Ιδού...
Κατ' αρχάς, την ίδια την ποσότητα των τροφίμων

Φαντάσου ότι ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις εκείνη την ωραία μπάρα δημητριακών με ταχίνι. Βλέπεις τον αριθμό των θερμίδων, που είναι μόνο 200 και χαίρεσαι. Όμως, για τσέκαρε και λίγο πιο κάτω και ειδικότερα σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχούν οι 200 θερμίδες. Αν μιλάμε για 50 γραμμάρια αλλά η μπάρα σου ξεπερνά σε βάρος τα 180 γραμμάρια, οι θερμίδες που θα προσλάβεις στην πραγματικότητα γίνονται πολλές, πολλές παραπάνω.

Το ηθικό δίδαγμα; Θα πρέπει να συνδυάζεις πάντα τις θερμίδες που βλέπεις με τα γραμμάρια που πραγματικά αντιστοιχούν στο τρόφιμο που ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Eating Behaviors έδειξε πως οι άνθρωποι που γνώριζαν από πριν τις θερμίδες στην ποσότητα πίτσας που κατανάλωναν, έτρωγαν λιγότερο σε σχέση με εκείνους που ήξεραν τις θερμίδες αλλά αγνοούσαν την ποσότητα φαγητού που αντιστοιχούσε στις θερμίδες.

Μάθε τι άλλο μπορούν να σου αποκαλύψουν οι ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων στο Shape.gr.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *