επικαιρότητα

Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά


Μέχρι την τελευταία σταγόνα μετρούν το νερό οι κάτοικοι πολλών άνυδρων νησιών του Αιγαίου,
οι οποίοι διαπιστώνουν ότι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκε φέτος δεν επαρκούν οι ποσότητες που μεταφέρουν τα υδροφόρα πλοία.


«Κάποιες στιγμές χρειάστηκε οι κάτοικοι να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να κάνουν μπάνιο λόγω των διακοπών στην υδροδότηση» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες από την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δικού του νησιού, αλλά και άλλων όπως οι Λειψοί, η Πάτμος, το Καστελόριζο και η Αμοργός.

Η υδροδότηση των νησιών με πλοία που μεταφέρουν πόσιμο νερό είναι μια διαδικασία με μεγάλο κόστος για το Δημόσιο και αναπόφευκτες καθυστερήσεις αν προκύψουν πολλά ταυτόχρονα αιτήματα. Ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι πιο οξύ αφού η σύμβαση που υπέγραψε το Δημόσιο με τον επιχειρηματία που έχει αναλάβει τη μεταφορά έλαβε υπόψη τις περσινές κλιματολογικές συνθήκες για να προσδιορίσει τις ανάγκες κάθε νησιού. Ωστόσο η φετινή ανομβρία, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία αποθεμάτων στους ταμιευτήρες των νησιών, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.

«Εστειλα επιστολή και ζήτησα να υπολογιστούν ξανά οι ποσότητες νερού που θα μας στείλουν. Ο προγραμματισμός για τον Ιούλιο ήταν 7.500 κυβικά μέτρα. Εχουμε πάρει 8.000 και θα χρειαστούμε άλλα 1.000. Για τον Αύγουστο έχουν προϋπολογιστεί 8.000 αλλά θέλουμε 10.000 κυβικά» λέει ο δήμαρχος της Κιμώλου και συμπληρώνει ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία για να μην πληγεί ο τουρισμός του νησιού. Ο κ. Βεντούρης ελπίζει, τουλάχιστον, ότι η υδροδότηση θα βελτιωθεί θεαματικά με τη δημιουργία της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού, η οποία θα παράγει 600 κυβικά την ημέρα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος επισημαίνει ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται μικρές διακοπές στην υδροδότηση για να φτάσει το νερό μέχρι το τέλος του μήνα. «Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της λειψυδρίας. Τα περισσότερα σπίτια έχουν δεξαμενές και συνεπώς μια σχετική αυτονομία, αλλά τα παλαιότερα κτίσματα δεν έχουν δεξαμενές και συνεπώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή μέχρι να έρθει ξανά το πλοίο στο νησί». Διακοπές στην υδροδότηση γίνονται και στην Αμοργό, όπου η μονάδα αφαλάτωσης είναι υπό κατασκευήν.


Οι διακοπές υδροδότησηςΠερίπου 12 ευρώ το κυβικό μέτρο κοστίζει η μεταφορά νερού με το πλοίο στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου
Η αντιδήμαρχος του νησιού Αννα Γαβαλά εξηγεί ότι στα χωριά της Αιγιάλης έχουν γίνει αναγκαστικά διακοπές στην παροχή νερού μέχρι να περάσει το πλοίο για να γεμίσει τις δεξαμενές. «Μόλις πήραμε 1.500 κυβικά, τα οποία όμως θα μας φτάσουν μόνο για δύο ημέρες αφού από αυτά εξυπηρετούνται τέσσερις οικισμοί, μεταξύ των οποίων και η Αιγιάλη, η οποία έχει τα δύο τρίτα της τουριστικής κίνησης. Εχουμε μια γέωτρηση η οποία βγάζει 200 κυβικά την ημέρα αλλά το νερό δεν είναι καλής ποιότητας και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή».Ο επιχειρηματίας Χρήστος Ηλιακίδης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά νερού στα νησιά, τονίζει, από την πλευρά του, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των νησιωτών χωρίς να πάρει το «πράσινο φως» από την Πολιτεία. «Επειδή οι ανάγκες είναι πολλές και άμεσες βάλαμε τον Ιούλιο και δεύτερο πλοίο για να κάνει μεταφορές» σημειώνει.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσπαθεί να ανταποκριθεί στα ομαδικά αιτήματα των νησιών και τον Ιούλιο κάλυψε και το επιπλέον 15% που προβλέπεται από τη σύμβαση αν παραστεί ανάγκη. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πάντως, η οριστική λύση θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά, οι οποίες θα παρέχουν επάρκεια με πολύ μικρότερο κόστος από τα περίπου 12 ευρώ το κυβικό μέτρο που κοστίζει η μεταφορά νερού με το πλοίο.

Για τον λόγο αυτό προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία τέτοιων μονάδων στους Αρκιούς, στο Καστελόριζο και στην Πάτμο, ένα πρόγραμμα που είναι πιλοτικό και θα έχει διάρκεια πέντε ετών. «Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα μελετηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά, έπειτα από προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μακάρι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα» σημειώνει ο τελών σε αργία δήμαρχος Καστελόριζου Παύλος Πανηγύρης, ο οποίος λέει ότι το ακριτικό νησί έμεινε από νερό για τρεις μέρες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. «Το δίκτυο έχει απώλειες, η μονάδα αφαλάτωσης παθαίνει βλάβες και τελικά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτήν που έχει προϋπολογιστεί» καταλήγει.

Στέλιος Βογιατζάκης

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Πριν λίγο δέχτηκα επίθεση από 2 ατομα πατέρα γιο διότι είπα στον πατέρα ότι είναι παράνομο να έχει το σκυλί του στον δρόμο και να οδηγάς με το αμάξι κρατώντας με σκοινί και κάλεσε τα παιδιά του και κατόπιν αυτού πατέρας και γιος μου έκαναν αυτο εγινε στο φαληρακι πηγαίνοντας για να παραλάβω που σχολουσε απο ξενοδοχείο και τον ειδα να μπαίνειπρος γυμνιστές επίθεση και ο γιος με χτύπησε με μπουνιά στο αυτί

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά