ροή ειδήσεων

Ρευστή η κατάσταση μετά το πραξικόπημα


Η επόμενη ημέρα του αποτυχημένο πραξικοπήματος βρίσκει την Τουρκία σε κατάσταση σύγχυσης και επικίνδυνης έντασης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος δήλωσε ότι «ο τουρκικός λαός έδωσε την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που αποπειράθηκαν να καταλύσουν τη δημοκρατία στη χώρα. Η 15η Ιουλίου θα αποτελέσει μαύρη κηλίδα για την ιστορία μας».

Aπό τη συνέντευξη τύπου του Μπιναλί Γιλντιρίμ σήμερα στην Άγκυρα

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα, το οποίο οργανώθηκε από στρατιωτικούς αξιωματούχους διαφόρων βαθμίδων, ωστόσο αν και υπογράμμισε ότι έχει γίνει η ταυτοποίηση των υποκινητών δεν προχώρησε στη δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων. Τόνισε όμως ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία πλέον θα αναλάβει την έρευνα για τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα καθώς και για τα κίνητρά τους. Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «το πραξικόπημα ήταν εξέγερση κατά των τουρκικών συμβόλων», ωστόσο τελικά υπερίσχυσε ο τουρκικός λαός που ύψωσε την σημαία της χώρας πάνω από τα τανκς.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι «η Τουρκία απέδειξε τη μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητά της», υπογράμμισε ότι χώρα «θα βγει ενισχυμένη από αυτήν την περιπέτεια, με περισσότερη δημοκρατία» και ευχαρίστησε με ιδιαίτερη θέρμη τον τουρκικό, τα κόμματα σύσσωμης της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως και τις ξένες κυβερνήσεις που αμέσως τάχθηκαν στο πλευρό της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά.

Συλλήψεις στρατιωτικών και απομάκρυνση δικαστικών




Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Γιλντιρίμ προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν την εικόνα της αποκατάστασης της τάξης

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό το πραξικόπημα άφησε πίσω του πάνω από 160 νεκρούς και πάνω από 1100 τραυατίες. Οι μέχρι τώρα συλληφθέντες ξεπερνούν τους 2800. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 5 στρατηγοί, 29 συνταγματάρχες, ενώ 1563 από τους συλληφθέντες είναι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Στο μεταξύ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απομάκρυνσης 2700 δικαστικών λειτουργών, μια ενέργεια που εντάσσεται στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Tόσο ο πρόεδρος Eρντογάν όσο και η κυβέρνηση Γιλντιρίμ αλλά και η στρατιωτική ηγεσία επιθυμούν να δώσουν σήμερα την εικόνα ότι η κατάσταση βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους. Ωστόσο η σημερινή ομολογία του εκτελούντος χρέη Αρχηγού του Επιτελείου στρατηγού Ντουντάρ ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη στρατιωτικών διοικητών που κρατούνταν όμηροι από χθες καθώς και το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων υπόπτων σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν ότι στην πράξη η κατάσταση παραμένει ακόμη εξαιρετικά ρευστή.

Σε επικίνδυνη φάση εισέρχεται η Τουρκία παρά τιςκυβερνητικές δηλώσεις




O Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται την έκδοσή του

Ο κ. Γιλντιρίμ επέρριψε όλη την ευθύνη στη «συμμορία» όπως είπε του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όποιος βρίσκεται πίσω από τον Γκιουλέν δεν είναι φίλος της Τουρκίας. Ήταν μια ευθεία βολή κατά των ΗΠΑ που εξακολουθούν να αρνούνται την έκδοση του Γκιουλέν. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι στηρίζουν τη «νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση» και όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο προτίθενται να βοηθήσουν την Τουρκία στο εξής στην προσπάθεια για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα τόσο ο τούρκος πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος Ερντογάν ζητούν από το λαό να παραμείνει και σήμερα στους δρόμους για να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της τουρκικής δημοκρατίας. Στους δρόμους όμως η κατάσταση που επικρατεί παραμένει σε πολλές περιπτώσεις έκρυθμη, με επικίνδυνα φαινόμενα λιντσαρίσματος στρατιωτών που παραδίδουν τα όπλα τους να λαμβάνουν χώρα. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει με συνέχεις αναρτήσεις στο διαδίκτυο το φόβο, απειλώντας ότι οποιοσδήποτε πολίτης που δεν είναι μαζί της σε αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι εν δυνάμει εχθρός της και ως εκ τούτου θα πρέπει να τιμωρηθεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει όμως επικίνδυνες εξελίξεις για την εσωτερική ηρεμία στη χώρα.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη / Δήμητρα Κυρανούδη

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *