ροή ειδήσεων

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που τρώνε πολλές πρωτεΐνες


Πολλές γυναίκες που θέλουν να χάσουν βάρος καταναλώνουν πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα -χαρακτηριστικό στοιχείο των διατροφικών σχημάτων τύπου Άτκινς- και αποφεύγουν τους υδατάνθρακες.


Αν και αυτές οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους μεσοπρόθεσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μακροχρόνια εφαρμογή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο.

Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής Μάγιο της Μινεσότα μελέτησε 29.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσε ότι εκείνες που ανέφεραν αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν σχεδόν 40% υψηλότερο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο εντός των προσεχών 15 ετών συγκριτικά με γυναίκες με χαμηλή κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών.



Ο κίνδυνος φάνηκε να προκύπτει από την ίδια την πρόσληψη των πρωτεϊνών, διότι ελήφθη υπόψη και το γενικό διατροφικό σχήμα του δείγματος καθώς και παράγοντες όπως η άσκηση, το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.

Οι ειδικοί συστήνουν πιο υγιεινές επιλογές όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και ακόμη καλύτερα τα λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα, όσπρια και ψάρια είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο συγκριτικά με γυναίκες που τα κατανάλωναν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Αντιθέτως οι γυναίκες που τρώνε δυο μερίδες κόκκινο κρέας ημερησίως αντί για ίσης θερμιδικής αξίας υδατάνθρακες έχουν 44% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Παρόμοιος ήταν ο κίνδυνος και από την κατανάλωση γάλακτος, παγωτού, κρέμας, γιαουρτιού και τυριού.

Ο λόγος που οι πρωτεΐνες από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο παραμένει άγνωστος και απομένει να αναζητηθεί σε μελλοντικές έρευνες. Ωστόσο μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές μπορεί να προάγουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *