ροή ειδήσεων

Δύο F-16 επιχείρησαν να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν - η μάχη εκτυλίχθηκε στο Μαρμαρίς έναντι Ρόδου


«Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά», δηλώνει στο πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος
- Μυστήριο παραμένει γιατί οι πραξικοπηματίες δεν άνοιξαν πυρ.




Σκηνικό πολέμου έζησαν οι κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν μερίδα των ενόπλων δυνάμεων επιχείρησε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στην Τουρκία.

Εκρήξεις, πυροβολισμοί και άρματα μάχης στους δρόμους κράτησαν ξάγρυπνους τους πολίτες, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα περισσότερους.

Δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει. Μέσα από μαρτυρίες μεταδίδεται ότι το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν πλησίασαν δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες και το «παρενόχλησαν».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεφε από το σημείο που έκανε διακοπές με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιο «Ατατούρκ».


To business jet του τούρκου προέδρου, που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Dalaman την Παρασκευή, για τη διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας ταξίδι προς το Μαρμαρίς.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο» είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters το συμβάν με τα δύο F-16, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν βρέθηκε σε μπελάδες ενώ βρισκόταν στον αέρα», επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια.

«Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε πίσω του τουλάχιστον 290 νεκρούς.
Μια επιτυχημένη ανατροπή του Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά μια χώρα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2003, θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι την ώρα που το πραξικόπημα ήταν σε πλήρη δράση, συνωμότες προσπάθησαν να επιτεθούν στο θέρετρο Μαρμαρίς στην Κωνσταντινούπολη, στο ξενοδοχείο που διέμενε ο ίδιος, βομβαρδίζοντας παράλληλα σημεία από τα οποία μόλις είχε αποχωρήσει.

Η μάχη εκτυλίχθηκε στη Μαρμαρίδα, στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Ταγίπ Ερντογάν, επί έξι ώρες.

Η περιοχή ήταν γνωστή και έτσι οι πραξικοπηματίες έστειλαν μια επίλεκτη ομάδα 40 κομάντος στο ξενοδοχείο.

Οι κομάντος είχαν φτάσει στη Μαρμαρίδα όπου διέμενε ο Ερντογάν με τρία ελικόπτερα από την περιοχή της Σμύρνης.

Όλα δείχνουν όμως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πληροφόρηση, έτσι την τελευταία στιγμή διέφυγε και κατέφυγε σε κοντινό σημείο, όπου βρισκόταν υπό την προστασία περίπου 100 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, πιστών στο καθεστώς.

Ακολούθησε πραγματική μάχη, μάλιστα οι πραξικοπηματίες έπληξαν με ρουκέτα το ξενοδοχείο, ωστόσο ο Ερντογάν είχε διαφύγει.

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, με τη βοήθεια της έκκλησης Ερντογάν από το CNN Turk, μέσω κλήσης βίντεο από κινητό τηλέφωνο, ο οποίος προέτρεψε τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους για να τον υποστηρίξουν.



Πηγή: protothema.gr






Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *