επικαιρότητα

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τον σεισμό στην Ιταλία


Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι Ελληνες σεισμολόγοι τη σεισμική ακολουθία στη γειτονική Ιταλία,
μετά τον φονικό σεισμό των 6,2R. Ωστόσο ακριβώς το μέγεθος αυτό του σεισμού -που ήταν αρκετό για να ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά- δεν κρίνεται ως ικανό για να ενεργοποιήσει κάποιο ρήγμα πχ στην Ελλάδα. Το επίκεντρο τού σεισμού απέχει 850 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ο σεισμός, είπε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας Μ.Σκορδίλης. "Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων", καθησύχασε ο ίδιος.

Αντιθέτως, μεγάλη είναι η πιθανότητα νέου μεγάλου σεισμού στην Ιταλία. "Σε αυτές τις περιοχές σημειώνονται συχνά «δίδυμες δονήσεις», δηλαδή επαναλαμβάνεται μια δεύτερη δόνηση ισχυρή όσο η προηγούμενη", είπε ο πρώην Πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Εντζο Μπόσκι. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην περιοχή Εμίλια Ρομάνα, όπου χάθηκαν ζωές από έναν μετασεισμό λίγες μέρες μετά τον κύριο, που βρήκε τους κατοίκους να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, πολλά από τα οποία είχαν υποστεί ζημιές.

Το άλλο ζητούμενο που προέκυψε μετά τον σεισμό που μετέτρεψε σε κρανίου τόπο το Αματρίτσε και άλλες πόλεις, όπου ισοπεδώθηκαν κυρίως παλαιά κτίσματα -κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα-, είναι αν οι νέες οικοδομές αντέχουν ανάλογες δονήσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς στη γειτονική χώρα ένα κτίριο που πληρεί τις προδιαγραφές αντέχει άνετα ένα σεισμό μέχρι και 6,5R.

Οπως σε κάθε σεισμό, το ερώτημα που έρχεται συνειρμικά στο μυαλό μας, είναι αν θα μπορούσε να προβλεφθεί. Είναι γεγονός πως οι σεισμολόγοι προσπαθούν να βρουν τρόπους που θα αποκωδικοποιούν τα όποια "μηνύματα" μπορεί να προηγούνται των μεγάλων δονήσεων -στην Ελλάδα έχουμε δει και "ομηρικούς" καυγάδες επ' αυτού- αλλά λέει κατηγορηματικά ο Κλαούντιο Σατριάνο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής του Παρισιού, "δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να σημειωθεί μια σεισμική δόνηση".

Οσο γιατί η Ιταλία γνώρισε δεύτερο καταστροφικό σεισμό -μετά από εκείνον της Λ'Ακουϊλα- μέσα σε λίγα χρόνια, η οροσειρά των Απέννινων που εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων βρίσκεται -όπως αναφέρουν σήμερα "Τα Νέα"- πάνω σε μεγάλα ρήγματα, που αντιστέκονται. Ομως μερικές φορές κάποια κομμάτια σπάνε. Ο τελευταίος
σεισμός αντιστοιχεί στη θραύση ενός κομματιού μήκους 20 χιλιομέτρων (!) γεγονός που εξηγεί γιατί η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ροδίνι ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όπλο ευτυχώς πρόλαβαν οι θαμώνες να τον αφοπλίσουν γρήγορα .
Αυτά και άλλα πολλά γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο καφέ που μόνο καφέ δεν σερβίρει.
Έχουμε φτάσει στα όρια απελπισίας στην γειτονιά η αστυνομία κοιμάται και κανένας δεν κάνει τίποτα .
Έχουμε φτάσει σε βαθμό να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. βίντεο...

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά