ροή ειδήσεων

Τα μαργαριτάρια του Τραμπ που θα μείνουν στην Ιστορία


ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ


Λατρεύει να δυναμιτίζει κάθε πολιτική συζήτηση με τα αλαζονικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια που εκστομίζει με πρόφαση το ότι «λέει τα πράγματα με το όνομά τους».


Ποντάροντας στο χαρτί του αντιδραστικού και αντισυστημικού πολιτικού ο Ντόναλντ Τραμπ εξοργίζει με τις προκλητικές θέσεις του για μια σειρά από ζητήματα, από την εξωτερική πολιτική μέχρι το μεταναστευτικό και τον ρόλο των γυναικών, που από τη μία πλευρά τον καθιστούν όλο και πιο επικίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, έχουν αποφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του δωρεάν κάλυψη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αξίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόσφατα δεν δίστασε να επιτεθεί φραστικά στους γονείς ενός μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ, ενώ πριν από μερικές ημέρες ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό εκστομίζοντας μια φράση που θεωρήθηκε ως υποκίνηση στη βία κατά της αντιπάλου του για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον: «Ουσιαστικά θέλει να καταργήσει τη 2η Τροπολογία (για το δικαίωμα οπλοκατοχής). Και, φίλοι μου, αν διαλέξει τους δικαστές, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Ισως όμως, ακριβώς λόγω της 2ης Τροπολογίας, να μπορείτε να κάνετε. Δεν ξέρω».

Ο... ανδρισμός

Σε πολλές περιπτώσεις επικαλείται ακόμα και το μέγεθος του... ανδρισμού του για να επικρατήσει σε μια αντιπαράθεση. «Τα δάχτυλά μου είναι μακριά και όμορφα, όπως έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι και άλλα μέρη του σώματός μου», ήταν μία από τις πολλές φορές στις οποίες μίλησε για τα γεννητικά του όργανα. Εξάλλου η αλαζονεία του δεν έχει όρια, αφού σε κάθε ευκαιρία κομπάζει για το υψηλό IQ του, την τεράστια περιουσία του («έχω ένα κατάστημα Gucci που αξίζει περισσότερο από τον Μιτ Ρόμνι») και το πώς θα γίνει ο «καλύτερος πρόεδρος που θα έχει πλάσει ποτέ ο Θεός».







Σκανδαλώδης είναι και ο σεξισμός του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Εχει ταχθεί υπέρ της τιμωρίας των γυναικών που επιλέγουν την άμβλωση, κρίνει τις γυναίκες βάσει του στήθους και των οπισθίων τους και αναφέρεται σε αυτές σαν να είναι αντικείμενα («Νομίζω ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τους υπόλοιπους υποψηφίους είναι το ότι είμαι πιο ειλικρινής και οι γυναίκες μου είναι πιο όμορφες»). Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν και οι θέσεις του στο μεταναστευτικό και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Θέλει να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές -αναφερόμενος στους Μεξικανούς ως «εγκληματίες» και «βιαστές»- μιλάει υποτιμητικά για τους μουσουλμάνους και θεωρεί ως παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Πάντως για την περίπτωση Τραμπ πολλοί θα συμφωνούσαν τουλάχιστον με μία από τις παλαιότερες ρήσεις του: «Ενα από τα προβλήματα-κλειδιά σήμερα είναι ότι η πολιτική είναι ντροπή. Οι καλοί άνθρωποι δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση».

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Κατάφερε να διχάσει ακόμα και το... κόμμα του

Δεν είναι μόνον οι δημοσκοπήσεις που δίνουν αυτήν τη στιγμή προβάδισμα επτά έως δέκα μονάδων στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Χωρίς αυτό να προεξοφλεί το αποτέλεσμα των καλπών του Νοεμβρίου, η «επικίνδυνη» ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ τον απομακρύνει από την παραδοσιακή εκλογική βάση των Ρεπουμπλικάνων και στρέφει ολοένα και περισσότερα στελέχη του ίδιου του κόμματός του εναντίον του.

Πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos έδειξε ότι ένας στους πέντε εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικάνους επιθυμούν την απόσυρση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία, ενώ στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων το 44% επιθυμεί την αποχώρηση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και το 63% έχει αρνητική εικόνα για εκείνον (ωστόσο ούτε η πρώην ΥΠΕΞ έχει υψηλή δημοτικότητα, με το 53% των ψηφοφόρων να έχει αρνητική εικόνα για το πρόσωπό της). Μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν από τις κάλπες οι Ρεπουμπλικάνοι, που αισθάνονται απογοητευμένοι από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, πρότειναν έναν εναλλακτικό συντηρητικό υποψήφιο. Ο λόγος για τον Εβαν ΜακΜάλιν, πρώην αξιωματούχο της CIA, ο οποίος, αν και έχει τη στήριξη βασικών δωρητών του κόμματος, θα είναι αδύνατον να κατέβει ως υποψήφιος σε δεκάδες αμερικανικές πολιτείες και δεν έχει καμία ελπίδα στις εκλογές.

Προειδοποιήσεις
Επίσης αυτήν την εβδομάδα 50 στελέχη της παράταξης, που έχουν διατελέσει σύμβουλοι ασφαλείας Ρεπουμπλικάνων προέδρων (του Νίξον, του Ρίγκαν και των πατέρα και υιού Μπους), προειδοποίησαν με ανοικτή επιστολή τους ότι ο Τραμπ θα γινόταν «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία». Ανάμεσά τους βρίσκονται και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, και ο τέως αρχηγός της CIA, Μάικλ Χάιντ. Την ίδια ώρα, ακόμα μία Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, η Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τον Τραμπ στις εκλογές (ούτε όμως και την Κλίντον) και με άρθρο της στη «Washington Post» έγραψε ότι «απογοητεύεται όλο και περισσότερο» από τον υποψήφιο του κόμματός της και ότι «δεν αντικατοπτρίζει ούτε τις αξίες που ιστορικά έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ούτε και την ανοικτή προσέγγιση στη διακυβέρνηση, που είναι απαραίτητη για να γιατρευτούν τα χάσματα στη χώρα».

Πάντως στην τελευταία του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ επεχείρησε να «επανεκκινήσει» την εκστρατεία του με ένα «ανανεωμένο» σχέδιο για την οικονομία, στο οποίο κρατά σκληρή στάση στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου, αλλά ενσωματώνει την πάγια θέση των Ρεπουμπλικάνων για λιγότερους φόρους.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *