ροή ειδήσεων

Οι δουλέμποροι έπιασαν δουλειά, ξανά στο facebook διαφήμιση για τη Λέσβο - φωτο


«Για εσάς, αδέλφια, που θέλετε να ταξιδέψετε με τη βοήθεια του Θεού στην Ελλάδα τα ταξίδια μας
στη Λέσβο ξεκινούν. Ταξιδέψτε με ασφάλεια από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Πετάξτε από την Αθήνα σε ευρωπαϊκά κράτη ή ταξιδέψτε οδικώς από την Αθήνα στην Αυστρία. Μισή τιμή για τα παιδιά από 2 έως 11 ετών. Τα βρέφη δωρεάν».

Η ανάρτηση έγινε σε λογαριασμό δουλεμπόρων στο facebook στις 20 και τις 23 Ιουλίου 2016. Τα προφίλ των διακινητών έπειτα από αρκετό διάστημα «σιωπής» έχουν αρχίσει ξανά να «οργιάζουν». Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής στις «σκοτεινές» σελίδες του facebook, το κλείσιμο των συνόρων και η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στη γειτονική χώρα δεν πτοούν τα αμετανόητα κυκλώματα δουλεμπόρων.

Το μεγάλο ερώτημα για τις ελληνικές Αρχές είναι το κατά πόσο οι τουρκικές Αρχές «απασφάλισαν» αφήνοντας ανενόχλητους τους διακινητές ή τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την ασταθή κατάσταση στην Τουρκία για να κερδίσουν εκατομμύρια. Η ενεργός επαναχρησιμοποίηση του facebook για να συγκεντρώνουν πελάτες συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται από τις 15 Ιουλίου σε παρατεταμένο συναγερμό, καθώς -όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές- κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος μπορεί να παρεισφρήσει την τεταμένη αυτή περίοδο μέσα στις καραβιές των μεταναστών. Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς ενημέρωση που πιστεύουν τους διακινητές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει κόσμος που προτιμά την παραμονή του στην Ελλάδα σε σχέση με την παραμονή του στην Τουρκία.

Οι δουλέμποροι εμφανίζονται κυνικοί. Και αυτό γιατί εξακολουθούν να προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, παρότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί μεταβατικό σταθμό στο δρόμο προς την Ευρώπη. Και δεν σταματούν εκεί. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έχουν ρίξει τις τιμές για να προσελκύσουν κόσμο εμφανίζοντας μια εικόνα τελείως διαφορετική από την πραγματική. Ανεβάζουν ακόμα φωτογραφίες με πολυτελή και ασφαλή σκάφη που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα μικρά φουσκωτά με τα οποία θαλασσοδέρνονται οι πρόσφυγες.

Στα προφίλ τους στα social media ενημέρωσαν στις 23 Ιουλίου 2016 ότι ξεκινούν τα ταξίδια τους για τη Λέσβο. Η τιμή έχει πέσει στα 600 δολάρια (από 2.000 δολάρια που ήταν πριν από το κλείσιμο των συνόρων) για κάποιον που είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει με ένα μικρό φουσκωτό.

«Για να φτάσεις σε παραλία της Λέσβου χρειάζονται 600 δολάρια. Για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει με μεγαλύτερο φουσκωτό η τιμή είναι 700 δολάρια. Πρόκειται για ασφαλή ταξίδια για οικογένειες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο γρήγορη μετακίνηση διαθέτουμε γιοτ. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 1.400 δολάρια. Τα βρέφη δωρεάν. Ο Θεός μαζί σας, αδέλφια», γράφει η σχετική ανάρτηση. Στη Λέσβο από τις 18 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου 2016, μέσα δηλαδή σε μία εβδομάδα, έφτασαν 475 άνθρωποι.

Σε διαφορετικό λογαριασμό στο facebook άλλο κύκλωμα (ή το ίδιο που χειρίζεται πολλά προφίλ ταυτόχρονα) ανήρτησε κείμενο που διαφημίζει τη μετάβαση από τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων στη Γερμανία, παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

«Στα σύνορα των Σκοπίων μπορείτε να περάσετε μέσα από το δάσος. Εκεί υπάρχει και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Από εκεί μπορείς να φτάσεις μέσα σε δύο ώρες στην πρωτεύουσα των Σκοπίων. Με λίγη τύχη και υπομονή έπειτα από δυόμιση ώρες μπορείς να καταφέρεις να φτάσεις στα σύνορα με Σερβία. Το δύσκολο κομμάτι στα σύνορα είναι 500 μέτρα. Σε δυο-τρεις ώρες θα δεις το πρώτο χωριό της Σερβίας. Από εκεί με ένα ευρώ μπορείς να πάρεις λεωφορείο και να φτάσεις στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Εκεί πρέπει να χαλαρώσεις λίγες ημέρες και να πάρεις κάποια τηλέφωνα. Θα σου δώσουν φαγητό και νερό. Θα συναντήσεις και άλλους πρόσφυγες στην περιοχή. Από τη Σερβία πρέπει να πάρεις εφόδια και να περάσεις στην Ουγγαρία φορώντας καλά ρούχα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τρένο για Βουδαπέστη…».

Κάτω από την ανάρτηση πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες από τους διαχειριστές της σελίδας κάνοντας ερωτήσεις για το πόσο κοστίζει το ταξίδι και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι. Στο τέλος όλων των κειμένων υπάρχει ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου (What’s up), ενώ σύνηθες είναι οι δουλέμποροι να ζητούν από τους «πελάτες» τους να τους καλέσουν μέσω της εφαρμογής Viber.





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *