ροή ειδήσεων

Η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου και η ΑΟΖ


Την αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας συμφώνησαν
οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, που συναντήθηκαν στο Κάιρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στην Αίγυπτο. Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια , τη συνεργασία στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με στόχο τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και αντάλλαξαν απόψεις , για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Η ελληνο-αιγυπτιακή αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα της προστασίας των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αποτελεί το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα, για την ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ , για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη λεκάνη της Μεσογείου.

Και φυσικά το κορυφαίο θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, ειδικά μάλιστα, η υπογραφή μίας συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Το εξαιρετικά πλούσιο κοίτασμα “ΖΟΡ” που ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αποτελεί γεωλογική συνέχεια της ελληνικής ΑΟΖ. Κομβικό σημείο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και την Αίγυπτο, επειδή το Καστελόριζο διαθέτει δική του ΑΟΖ, όπως ρητά προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), με αποτέλεσμα η Τουρκική ΑΟΖ να περιορίζεται στα τουρκικά παράλια.

Χρήστος Καπούτσης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *