ροή ειδήσεων

Αντιγριπικός Εμβολιασμός 2016-2017


Κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας εκδίδει εγκύκλιο με τίτλο: Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2016-2017 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός. Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά δίνει και τις βασικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν. Όλες οι οδηγίες από το Υπουργείο είναι σύμφωνες με εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(Π.Ο.Υ) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και η προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Η νέα σύνθεση των εμβολίων για την περίοδο 2016-2017 περιλαμβάνει εγκεκριμένα στελέχη του ιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
  • A/California/7/2009 (H1N1)
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008(B/Victoria)
  • Ο Π.Ο.Υ συνιστά και την εισαγωγή του στελέχους
  • B/Phuket/3073/2013(B/Yamagata) στo νέο τετραδύναμo εμβόλιο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία τιμολόγησης και θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.


Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης και μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε από γρίπη. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί σε άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Για την ακρίβεια πρέπει να εμβολιαστούν:
  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές-Ανοσοκαταστολή(κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)-Μεταμόσχευση οργάνων-Δρεπανοκυτταρική νόσος(και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα-Χρόνια νεφροπάθεια όσοι πάσχουν από χρόνιες παθολογίες, διαβήτης, μεταβολικές ασθένειες, καρδιαγγειακές ασθένειες, και ασθένειες που περιλαμβάνουν το αναπνευστικό
  3. Νευρομυϊκά νοσήματα
  4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  5. Λεχωίδες
  6. Θηλάζουσες
  7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40kg/m2
  8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια(π.χ νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου του Reye μετά από γρίπη.
  9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  10. Οι κλειστοί πληθυσμοί(προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α)
  11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας(ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
Δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο αυγό.
Επιπλέον η χορήγηση αντενδείκνυται παρουσία πυρετού.
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις θηλάζουσες.
Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να αποφεύγουν τον εμβολιασμό άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε έστω και ένα από τα συστατικά του εμβολίου.
Πιθανές παρενέργειες του εμβολίου μπορούν να αποτελέσουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο χορήγησης όπως ερυθρότητα, οίδημα τα οποία συνήθως εξαφανίζονται σε λίγες ώρες.
Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μυϊκοί πόνοι είτε πόνοι στις αρθρώσεις.
Οι τυπικές παρενέργειες περιλαμβάνουν, πυρετό, διέγερση, νευραλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας.


Μονάχα σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σοβαρές αντιδράσεις όπως νευρολογικές διαταραχές.


Πηγή:http://www.farmakotrimmata.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *