επικαιρότητα

Στην Ελλάδα χρειάζονται... 52 μήνες για μια δικαστική απόφαση

Στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη, κατατάσσεται η Ελλάδα, όπου για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση απαιτούνται, κατά μέσο όρο, 1.580 ημέρες.

Τα παραπάνω στοιχεία, της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, με θέμα: (Δυσ)λειτουργικότητα και την (Αν)αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, στην εισήγησή του με θέμα την οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, υπογραμμίζει ότι εκτός από τη βραδύτητα κάτι ανάλογο δείχνει και ο πίνακας, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι για την παραβίαση αυτής της υποχρέωσης οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν τις περισσότερες καταδίκες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της ΕΕ.

Όπως είπε, η βραδύτητα με την οποία αποδίδεται η δικαιοσύνη οφείλεται σε καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσδιορισμό, στην εκδίκαση και στην έκδοση της απόφασης. Για τον ταχύτερο προσδιορισμό μιας υπόθεσης ο Χριστόφορος Κοσμίδης, προτείνει, μεταξύ άλλων, οικονομικά κίνητρα, με επιπλέον χρηματική αμοιβή, στους δικαστές που έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τις περισσότερες αποφάσεις ουσίας.

«Δεν επιτρέπεται να καλούμε κάποιον για τις 9 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι να του λέμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβάλλεται», επισημαίνει ο αεροπαγίτης και προτείνει να καθιερωθεί ένας «δείκτης αποτελεσματικότητας» για κάθε δικαστή σε ετήσια βάση, ενώ κάνοντας αυτοκριτική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, ένα σεβαστό ποσό, ως επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης»!

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, διοργανώνεται από Εταιρία Δικαστικών Μελετών (επιστημονικό σωματείο με έδρα την Αθήνα, αποτελούμενο από ανώτατους και ανώτερους δικαστές και πανεπιστημιακούς νομικών σχολών της χώρας) με την συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος.

Στη διάρκεια των εργασιών θα εξετασθούν και θα αναλυθούν από διακεκριμένους δικαστές, πανεπιστημιακούς και δικηγόρους ζητήματα δικονομικής κυρίως φύσης, αλλά και οργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, το σωφρονιστικό σύστημα, ο ρόλος των δικηγόρων στην ποινική δίκη, η επιθεώρηση, ο έλεγχος και οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, η «ηλεκτρονική» δικαιοσύνη, κ.α.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/10/16, 8:10 μ.μ.

    Δεν κατάλαβες καλά!!! 52 μήνες κάνει να έρθει στο ακροατήριο, βάλε άλλους τόσους για την αναβολή, εκδίκαση και έκδοση απόφασης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

Αναγνώστης:
Η κεφαλή της νοσηλευτικής υπηρεσίας βασιζόμενη σε λόγια των αυλικών, χωρίς
να διασταυρώσει τα λεγόμενα των "ρουφιανων της" κατηγορεί υπαλλήλους και
τους στέλνει στον ψυχίατρο συμφωνα με τα λεγόμενά της γιατι στο ΓΝΡΟΔΟΥ θα
γινεται οτι λεει αυτη και κανενας αλλος . Κι όλα αυτά για να καλύψει
σκάνδαλα των δικών παιδιών!!!
ΝΤΡΟΠΉ ΝΑ ΠΑΊΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΊΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης