ροή ειδήσεων

Υπόθεση Μπεν: Τα καφέ σανδάλια και η μαρτυρία του άγνωστου «Ντίνου»


Τον «φωτογραφίζουν» σαν εγκληματία, λέει ο 23χρονος Βαλάντης, γιος του εκλιπόντος χειριστή εκσκαφέα, Κωνσταντίνου Μπάρκα

Σε θρίλερ -για γερά νεύρα- εξελίσσονται οι νέες έρευνες των βρετανικών αρχών στο αγρόκτημα που, το καλοκαίρι του 1991, εξαφανίστηκαν τα ίχνη του μικρού παιδιού, στη θέση Ηρακλής στο Ψαλίδι της Κω, που αναπροσαρμόζονται εκτάκτως λόγω... αρχαίου νεκροταφείου.

Όπως έγινε γνωστό, στο σημείο των ερευνών βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι, ηλικίας 2.000 ετών, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να επικεντρώνονται σε άλλο σημείο του αγροκτήματος, ώστε να επαληθεύσουν -ή όχι- την καταγγελία που έφτασε στα χέρια τους για την τύχη του Μπεν και να λύσει τον γρίφο. Καταγγελία, που το αστυνομικό κλιμάκιο του Νότιου Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου, που ασχολείται με την υπόθεση, αξιολόγησε ως σοβαρή και κινητοποιήθηκε άμεσα.

Καταγγελία φίλου

Σύμφωνα με καταγγελία-μαρτυρία φίλου του Κωνσταντίνου Μπάρκα στις Αρχές, μετά το θάνατό του -πέρυσι- από καρκίνο του στομάχου, ο μικρός Μπεν συνεθλίβη από τον εκσκαφέα που χειριζόταν ο εκλιπών που πραγματοποιούσε χωματουργικές εργασίες κοντά στο αγρόκτημα που διέμενε η οικογένεια του παιδιού.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror, η οποία το τελευταίο διάστημα φιλοξενεί συχνά τις σελίδες της ρεπορτάζ για την υπόθεση του μικρού Μπεν, αναφέρει πως ο αγνώστων στοιχείων μάρτυρας φέρεται να έχει πει στους αστυνομικούς πως, την ημέρα της εξαφάνισης του παιδιού, είδε τον Μπάρκα «να είναι ιδρωμένος και να τρέμει», μετά την κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Αυτό που πλέον προσπαθούν να εξακριβώσουν οι νέες έρευνες, είναι εάν όντως ο Μπεν σκοτώθηκε κατά λάθος από τον Μπάρκα και εάν αυτός γνώριζε και το απέκρυψε στη συνέχεια ή εάν υπάρχουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, που γνώριζαν τι ακριβώς συνέβη αλλά δεν μίλησαν.



Μιλώντας στο protothema.gr, ο κ. Βαλάντης Μπάρκας, γιος του χειριστή του μηχανήματος, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εμπλοκή του ονόματος του πατέρα του, που δεν είναι πλέον στη ζωή, στην υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Μπεν.

«Διαβάζουμε και ακούμε πως τον "φωτογραφίζουν" σαν εγκληματία... Είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν. Πολλά λέγονται και ο πατέρας μου δεν είναι ζωντανός για να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν μπορούσε να βλάψει ούτε μυρμήγκι. Πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί» λέει, κάνοντας γνωστό πως, από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του μικρού Μπεν, στις 24 Ιουλίου 1991, ο πατέρας του είχε δώσει διεξοδική κατάθεση στην αστυνομία, ενώ συμμετείχε και ο ίδιος στις άκαρπες έρευνες.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής των ερευνών, Τζον Κάζινς, αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του «φίλου» του εκλιπόντα χειριστή του σκαφτικού μηχανήματος, που φέρεται να κατήγγειλε το γεγονός και, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, το μικρό του όνομα είναι «Ντίνος».

«Ακούσαμε για μία καταγγελία ενός υποτιθέμενου φίλου του πατέρα μου. Ζητήσαμε να μας δώσουν πληροφορίες για τα στοιχεία του, αλλά μας είπαν πως πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία. Δεν ξέρω πόσο σοβαρά μπορούν να εκλάβουν μια ανώνυμη καταγγελία, ωστόσο θυμίζω πως και παλαιότερα πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην ίδια περιοχή, χωρίς να προκύψει το παραμικρό» λέει ο κ. Μπάρκας.

Το οξύμωρο είναι πως οι βρετανικές αρχές, που σήμερα διερευνούν τυχόν εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μπάρκα στην υπόθεση, το 2014 είχαν ζητήσει από τον γιο του, Βαλάντη, να υποβληθεί σε τεστ DNA, προκειμένου να εξακριβωθεί πως δεν είναι ο... χαμένος Μπέν. «Έμεινα κατάπληκτος όταν μου το ζήτησαν. Πίστευαν πως ίσως ήμουν εγώ ο Μπεν, άσχετα εάν είμαι δύο χρόνια μικρότερος. Το παιδί ήταν ξανθό και είχε γαλανά μάτια. Εγώ είμαι μελαχρινός με σκούρα μαλλιά και μάτια» λέει.



Ερευνών συνέχεια

Να σημειωθεί πάντως πως και τον Οκτώβριο του 2012 είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες στο σημείο κοντά στο αγρόκτημα, όπου το 1991 ο Κωνσταντίνος Μπάρκας έσκαβε ένα βαθύ χαντάκι, χωρίς αποτέλεσμα. Η περιοχή σαρώθηκε με ειδικό μηχάνημα, στο οποίο θα μπορούσε να εντοπίσει σε μεγάλο βάθος κενά στις επιχωματώσεις, ώστε να δώσει ένδειξη ύπαρξης οστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι Βρετανοί ειδικοί είχαν καταλήξει πως το πιθανότερο συμπέρασμα ήταν ότι το παιδί είναι θαμμένο κοντά στο αγρόκτημα, όπου το 1991 εργαζόταν ο παππούς του. Εκτός από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, ανάμεσα τους και ανιχνευτής οστών, «επιστρατεύτηκαν» και εκπαιδευμένα σκυλιά, χωρίς αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως από το 1991 έως σήμερα, περισσότερες από δέκα φορές, πραγματοποιήθηκαν διεξοδικές έρευνες στην περιοχή, ακόμη και σε απομακρυσμένα ρυάκια και πηγάδια, με αρνητικό αποτέλεσμα. «Και το 2012 είχαν φέρει υπερσύχρονο μηχάνημα από το εξωτερικό, σκάναραν το έδαφος στο ίδιο σημείο που σήμερα πάλι ψάχνουν και δεν βρήκαν απολύτως τίποτα. Αυτοί βέβαια κάνουν τη δουλειά τους, αλλά για την οικογένειά μου είναι ψυχοφθόρο» λέει ο κ. Μπάρκας.

Οι έρευνες των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται επίσης και σε δύο σημεία όπου φέρεται να πέταξε μπάζα την ίδια χρονική περίοδο ο οδηγός του εκσκαφέα και δεν είχαν ερευνηθεί ενδελεχώς στο παρελθόν.



Τα οστά, το ύφασμα και το ελαιόδεντρο

Τα οστά που βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη -δεύτερη μέρα των ερευνών στη θέση Ηρακλής στο Ψαλίδι της Κω- και έκαναν πολλούς να μιλούν ευθέως ότι ανήκουν στον μικρό Μπεν, προέρχονται τελικά από νεκρά ζώα, όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της βρετανικής Αστυνομίας, που επέτρεψαν τους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το αγροτόσπιτο που διέμενε ο Μπεν όταν εξαφανίστηκε και από τότε παρέμενε κλειστό.

Το εσωτερικό του σπιτιού, το οποίο είχε ανακαινιστεί προκειμένου να διαμείνει η οικογένεια του Μπεν στο νησί, παραμένει στην ίδια ακριβώς κατάσταση όπως το 1991, αφού κανείς δεν κατοίκησε σε αυτό μετά την εξαφάνιση του παιδιού.

Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη επισήμως, για το κομμάτι ανοιχτόχρωμου υφάσματος που βρέθηκε κατά τις έρευνες στο αγρόκτημα και έχει ήδη σταλεί για ανάλυση στο Λονδίνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την ημέρα που χάθηκε το παιδί φορούσε ανοιχτόχρωμο πουκάμισο με γαλαζοπράσινες λεπτομέρειες. Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο να βρουν ίχνη DNA στο ύφασμα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, ώστε να εντοπιστούν κουμπιά από το πουκάμισο, ώστε να εξεταστούν για αποτυπώματα, ή κουμπώματα από τα καφέ σανδάλια που φορούσε.

Μάλιστα, οι επικεφαλής της έρευνας στην Κω, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης τα δερμάτινα σανδάλια που έφτιαξαν, όμοια με εκείνα που φορούσε ο μικρός Μπεν, λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην υπόθεση θρίλερ τα φορούσε και σε μια από τις τελευταίες του βόλτες πάνω σε μοτοποδήλατο, με τη σχετική φωτογραφία να βρίσκεται στα χέρια των ερευνητών. Τα σανδάλια είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ καφέ δέρμα με ασημί αγκράφα.

Ο εμπειρογνώμονας Φρανκ Χάρκνες δήλωσε σχετικά με τη σημασία που έχουν αυτά τα σανδάλια πως «δίνουν στους ερευνητές μια καλύτερη ιδέα για το τι ψάχνουν».

Πρόσθεσε πως τα έφτιαξε τσαγκάρης του νησιού και πως έχει ήδη βρεθεί ένα κομμάτι δέρματος στο χωράφι των ερευνών, που όμως δεν συνδέεται με την υπόθεση.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης στοιχείων για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σημείο της εξαφάνισης τα τελευταία 25 χρόνια, οι αστυνομικοί εντόπισαν φωτογραφία που εικονίζει -μεταξύ άλλων- δέντρο (ελιά) που φέρεται να φυτεύτηκε λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του Μπεν και βρίσκεται πίσω από την αγροικία της οικογένειας.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον Κάζινς, κοντά στο επίμαχο δέντρο εντοπίστηκαν ίχνη αποσύνθεσης και διερευνάται εάν αυτά ανήκουν σε ζώο ή σε άνθρωπο. Παράλληλα ο ανθρωπολόγος της ερευνητικής ομάδας -που βρίσκεται στο σημείο μαζί με αρχαιολόγο- έχει βυθίσει στο χώμα ειδικούς δειγματοληπτικούς σωλήνες-«καρότα», όπως λέγονται, για τη συλλογή δειγμάτων χώματος που θα αναλυθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να εντοπιστούν αποξηραμένα ανθρώπινα πτωματικά υγρά και μετά από κατάλληλη ανάλυση δώσουν τυχόν απαντήσεις

Πάντως, στο ίδιο χωράφι -όπως έχει γίνει γνωστό- οι έρευνες εντόπισαν στοιχεία αποσύνθεσης από πολλά σκυλιά και μία... νυχτερίδα, καθώς και ανθρώπινα απορρίμματα.

Στις έρευνες συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές που εργάστηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, αλλά και στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν Μακάν, που εξακολουθεί να αγνοείται.

«Νιώθω διαφορετικά πια. Είμαι τρομοκρατημένη. Νομίζω ότι η αστυνομία πιστεύει πως θα βρουν τα οστά του Μπεν. Νομίζω ότι είναι νεκρός» δήλωσε στην Daily Mirror η μητέρα του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, που παραδέχθηκε -για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια- πως ίσως ο γιος της να είναι νεκρός. «Μου είπαν ότι είναι σίγουροι για την πληροφορία. Δεν αναζητούν πια έναν ζωντανό» κατέληξε.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *