ροή ειδήσεων

Διακομιδές με μουλάρια, μπουλντόζες και αγροτικά αντί ασθενοφόρων


Κωμικοτραγικά είναι τα όσα περιγράφονται στην έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των διακομιδών ασθενών και στην λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω μηχανικών βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων και διακομιδές με με μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες και αγροτικά οχήματα, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Φέτος, τον Σεπτέμβριο από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας, μια γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθει στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα έντονο ύφος χαρακτηρίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «τρίο της συμφοράς» της Δημόσιας Υγείας, κατηγορώντας τους ότι διοργανώνουν φιέστες για τα εγκαίνια νέων ασθενοφόρων, ενώ οχήματα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη από ασθενοφόρα δεν προβλέφθηκε να προμηθευτούν καινούρια, παρ’ ότι έγιναν σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ).

«Οι Περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα νέα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν οι περιοχές που εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού της χώρας, παρ’ ότι έγινε με πρωτοβουλία των Διοικητικών Περιφερειών και όχι της κυβέρνησης, παρ’ ότι παραμένουν ακινητοποιημένα από την έλλειψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «οι διακομιδές στην Περιφέρεια εξαιτίας των σαράβαλων, ακινητοποιημένων λόγω βλαβών ασθενοφόρων και ελλείψεων πληρωμάτων, γίνονται με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα, ιδιωτικά οχήματα και εσχάτως με μπουλντόζες. Καθυστερούν οι διακομιδές με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών».



Επίσης, το ΕΚΑΒ Αττικής δίνει στη κίνηση 55-60 ασθενοφόρα πρωί-απόγευμα και 28-30 τη νύχτα, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν διανύσει 900.000 χιλιόμετρα. Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Το ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος που καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς), διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 15 - 20 έτη και έχουν διανύσει 600.00 έως 900.000 χιλιόμετρα. Από τα 48, τα 18 ασθενοφόρα έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες, ενώ σε καθημερινή βάση 5 ασθενοφόρα βρίσκονται σε συνεργία αυτοκινήτων προς επισκευή. Το κονδύλι του έτους 2016 που δόθηκε για ανταλλακτικά και συντήρηση των ασθενοφόρων είναι συνολικά 60.000 ευρώ, έχουν ξοδευτεί 47.000€ έως τώρα και μένουν άλλες 13.000€.

Περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από το ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως και Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *