ροή ειδήσεων

ΣτΕ: Η πλειοψηφία κλίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα τωντηλεοπτικών αδειών, η οποία προκαλεί έντονο ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να καταλήξει σε τελικά απόφαση περί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ αναφέρουν ότι στη διάσκεψη διεξάγεταισκληρή μάχη επιχειρημάτων ανάμεσα στους δικαστές, με την πλειοψηφία να φαίνεται ότι κλίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Το ζητούμενο είναι το τι θα περιλαμβάνεται στο σκεπτικό της απόφασης, καθώς αυτό θα δείξει το δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δύο διακριτές προτάσεις: Μία μέση λύση και μία σκληρή.

Σύμφωνα με την πρώτη, πάντα εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, το ΣτΕ κάνοντας χρήση της ευχέρειας που του δίνει ο κανονισμός βάζει ένα χρονικό όριο για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ προκειμένου να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις πάνω στον υπάρχοντα νόμο.

Με τον τρόπο αυτό θα διασώζονταν πολλά από το οικοδόμημα του νόμου Παππά.

Η δεύτερη προκρίνεται από τους δικαστές που θεωρούν ότι εφόσον ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε το ΕΣΡ πρέπει εξ αρχής να καθορίσει τους όρους.

Και στα δύο σενάρια, αποφεύγεται το "μαύρο" στα κανάλια που δεν πήραν άδεια στο διαγωνισμό έως ότου αποφασίσει το ΕΣΡ.

Άδηλο, επίσης, είναι το μέλλον των υπερθεματιστών που δεν είχαν ήδη κανάλια (Μαρινάκης, Σαββίδης).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα οι δικαστές να μην οδηγηθούν σε ψηφοφορία απόψε και ο πρόεδρος να συγκαλέσει την Ολομέλεια μία άλλη μέρα προκειμένου να γίνει η ψηφοφορία και να συντάξει το σκεπτικό.


Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα από δικαστικούς κύκλους, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΣτΕ να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.

Δεν είναι βέβαιο ότι η διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα σενάρια που υπήρχαν ήταν τρία.

Το σημαντικότερο θέμα είναι εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, γιατί μόνο το ΕΣΡ είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους δικαστές να εκδίδουν μία προδικαστική απόφαση, δίνοντας προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των αδειών πιθανότατα να κριθεί από το νέο ΕΣΡ.

Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία και το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο συγκεκριμένος αριθμός.

Κατά τη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *