ροή ειδήσεων

Ρόδος: Η αγαπημένη συντρόφισσα του ηλιάτορα


KOΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ




Στα άκρα των θαλασσών μας, εκεί όπου από πάντα η ζωή γεφύρωνε την Ανατολή με τη Δύση, ένα ηλιόλουστο νησί, μια πελαγίσια νύμφη συνεχίζει να ορίζει τα καλοκαίρια μας με την πολιτισμική της ιδιαιτερότητα και τα ανεξάντλητα φυσικά της κάλλη.

Η πολυσύχναστη πλατεία Ιπποκράτους με το διάσημο σιντριβάνι στο κέντρο της, κληροδότημα των χρόνων της ιταλικής κατοχής.
Και εκεί που οι φυσικές ομορφιές μοιάζουν περισσότερες από αρκετές για να λατρέψεις τη Ρόδο, έρχονται και τα έργα του ανθρώπου να σε οδηγήσουν σε ένα απαράμιλλο πολιτισμικό ταξίδι στον χρόνο. Από εδώ πέρασαν όλοι σχεδόν οι πολιτισμοί της Μεσογείου: Μινωίτες, Αχαιοί, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Γενοβέζοι σταυροφόροι, Τούρκοι, Ιταλοί και Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και όλοι άφησαν το στίγμα τους, με τους τελευταίους να έχουν συνδεθεί περισσότερο από όλους με τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει αποκτήσει δικαιωματικά το προσωνύμιο «Πόλη των Ιπποτών» και δεν είναι τυχαίο ότι το 1988 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Ιωαννίτες οχύρωσαν τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με επιβλητικά τείχη, φαρδείς προμαχώνες και εντυπωσιακές πύλες που αντέχουν μέχρι σήμερα, και μια βόλτα στα σοκάκια που λίγους αιώνες πριν περπατούσαν οι ιππότες της Ευρώπης επιβάλλεται.

Στα βήματα των ιπποτών
Επτά είναι οι μεγάλες πύλες, με κορυφαία σε ομορφιά την Αμπουάζ, που σε οδηγούν στη Μεσαιωνική Πόλη, η οποία ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα: το Καστέλλο ή Κολλάκιο, διοικητικό κέντρο των Ιωαννιτών, και τη Χώρα, που ήταν το εμπορικό κέντρο και ο τόπος κατοικίας των κατοίκων.


Μπαίνοντας κανείς από την πιο σύγχρονη Πύλη της Ελευθερίας συναντάει τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης, τα αρχαία νεώρεια, το Κατάλυμα της Ωβέρνης, την Παναγία του Κάστρου του 11ου αιώνα και το Νοσοκομείο των Ιπποτών με τη μεγάλη εσωτερική αυλή του που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.





Βρισκόμαστε στην αρχή της υπέροχης Οδού των Ιπποτών, που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη και που μας μεταφέρει αυτόματα σε μια άλλη εποχή. Τα κτίρια που την πλαισιώνουν πολλά και ενδιαφέροντα: η Οικία Diomede De Villaragut, η Οικία Τζεμ, η Λότζα του Αγίου Ιωάννη, το Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας, ενώ ένα μικρό στενάκι μάς βγάζει στη μονόκλιτη γοτθική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού του Διονύσου. Στο τέλος του μεσαιωνικού δρόμου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που παρότι καταστράφηκε από έκρηξη πυριτιδαποθήκης, αναστηλώθηκε τον προηγούμενο αιώνα από τους Ιταλούς.

Η μεγάλη εσωτερική αυλή του παλατιού πλαισιώνεται από αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ενώ στο εσωτερικό μπορεί κανείς να θαυμάσει αρχαία ψηφιδωτά, αγάλματα, παλιά χαλιά, όμορφα έπιπλα και βάζα της Ανατολής. Το τέλος της «μεσαιωνικής» περιήγησης μας οδηγεί στα όρια της Χώρας, όπου θα αφεθούμε σε μια μικρή περιπέτεια εξερεύνησης ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.

Η Χώρα και η σύγχρονη πόλη της Ρόδου

Η Χώρα είναι γεμάτη από σημαντικά κτίρια και πρώτο, κοντά στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, βρίσκεται το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Πίσω του βρίσκονται τα ερείπια του Αγίου Ιωάννη του Κολλακίου, ενώ ανάμεσά τους υψώνεται ο υπέροχος Πύργος του Ρολογιού, που κατασκεύασε ο Φετχή πασάς το 1857. Απέναντι από το τζαμί βρίσκονται η μουσουλμανική βιβλιοθήκη και το Ιμαρέτ, που πλέον στεγάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Κατηφορίζοντας τη Σωκράτους περνάμε δίπλα από το Τέμενος του Αγά, και μια μικρή παράκαμψη μάς οδηγεί στην πλατεία Πλάτωνος, όπου βρίσκεται το Τέμενος του Ιμπραήμ πασά. Η διαδρομή συνεχίζει και μας βγάζει στην πλατεία Ιπποκράτους κοντά στην εντυπωσιακή Θαλασσινή Πύλη, όπου δεσπόζει η Καστελλανία, ο παλιός τόπος συγκέντρωσης των εμπόρων του νησιού.


Τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου φυλάνε μέσα τους το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας



Λίγο μετά συναντάμε την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων κοντά στην οποία βρίσκονται το όμορφο Ναυαρχείο, η Συναγωγή, η υπέροχη Παναγία του Μπούργκου και ο Ιπποτικός Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης. Από εδώ τολμήστε να μπείτε στα γραφικά σοκάκια και να «χαθείτε». Στις διαδρομές απλώνονται εικόνες όπου η σύγχρονη εμπορική ζωή συναντιέται με την παλιά μεγαλοπρέπεια, καθώς κάθε δρομάκι έχει ένα παλιό καφέ ή ένα μεζεδοπωλείο και σχεδόν όλα οδηγούν σε μικρές πλατείες με σιντριβάνια.

Τα δώρα της ιταλικής αρχιτεκτονικής
Τα ορόσημα της Ρόδου συνεχίζονται και έξω από την παλιά πόλη, στο λιμάνι, στην παραλία και στους γύρω λόφους. Στο γραφικό Μανδράκι, το παλιό λιμάνι με τα χάλκινα αγάλματα του ελαφιού της Ρόδου στους δύο μόλους, βρίσκονται τα περισσότερα διάσημα κτίρια του νεοαποικιακού ιταλικού ρυθμού. Εκεί που κατά την αρχαιότητα πάταγαν τα πόδια του θρυλικού Κολοσσού βρίσκονται τώρα οι τρεις Μύλοι και ο Φάρος του Αγίου Νικολάου.

Απέναντι στην πλατεία Ελευθερίας απλώνονται το κτίριο της Νομαρχίας, η εκκλησία του Ευαγγελισμού, το Θέατρο, τα Δικαστήρια και η Νέα Αγορά. Αξίζει κανείς να περπατήσει κατά μήκος της παραλίας Ελλη και να φτάσει μέχρι τη «μύτη» της πόλης στην οποία βρίσκεται το Ενυδρείο της Ρόδου, σε ένα αρ ντεκό κτίριο.

Στην άλλη πλευρά της πόλης μάς περιμένει το Πάρκο του Ροδινιού, ένας μικρός κατάφυτος παράδεισος αναψυχής με ποταμάκια και μονοπάτια. Πιστεύεται ότι το Ροδίνι υπήρξε η έδρα της διάσημης ρητορικής σχολής της Ρόδου, στην οποία σπούδασαν επιφανείς Ρωμαίοι, όπως ο Πομπήιος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος.


Η ακρόπολη της Λίνδου δεσπόζει πάνω από τα κατάλευκα σπίτια του γραφικού οικισμού.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας



Λίγο πιο έξω, στον λόφο του Αγίου Στεφάνου, γνωστού και ως Monte Smith, βρίσκεται η ακρόπολη της Αρχαίας Ρόδου με τους ναούς του Πύθιου Απόλλωνα και της Πολιάδος Αθηνάς και το αρχαίο θέατρο, ενώ κάτω από τον ναό απλώνεται το στάδιο όπου κάθε χρόνο στις αρχαίες εποχές γίνονταν αγώνες προς τιμήν του θεού Ηλιου.

Τα μουσεία της πόλης

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο μεσαιωνικό κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών, όπου θα θαυμάσετε μεταξύ άλλων τη στήλη της Κριτούς και της Τιμαρίστας, το άγαλμα της Λουόμενης Αφροδίτης, το κολοσσικό κεφάλι του Ηλιου και ταφικά αντικείμενα από τις ιταλικές ανασκαφές στις νεκροπόλεις της αρχαίας Ιαλυσίας και της Καμείρου.

Δημοτική Πινακοθήκη: Στην πλατεία Σύμης, με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των Μαλέα, Παρθένη, Κόντογλου, Θεόφιλου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπυρόπουλου, Γαΐτη, Φασιανού, Κεσσανλή, Μόραλη, Τσαρούχη και άλλων.

Βιβλιοθήκη Αχμέτ Χαβούζ: Με πολλά αξιόλογα τουρκικά και περσικά χειρόγραφα, στα οποία ξεχωρίζουν ένα εικονογραφημένο κοράνι του 1540 και το χρονικό που περιγράφει την πολιορκία της Ρόδου από τους Τούρκους το 1522.


Το τοπίο στις Επτά Πηγές, μια όαση δροσιάς με κελαρυστούς ρύακες και μικρές λίμνες.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας


Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου: Δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom, με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα από τη μεγάλη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Τα μαγικά ανατολικά παράλια

Ηπρώτη μεγάλη διαδρομή για να γνωρίσει κανείς τη Ρόδο είναι αυτή που από την πόλη κινείται στην ανατολική ακτογραμμή και φτάνει μέχρι το Πρασονήσι στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Μια διαδρομή όπου οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα και οι αρχαίες πολιτείες διακόπτουν τις τεράστιες ειδυλλιακές παραλίες. Αξίζει κανείς να κάνει μια πρώτη παράκαμψη για να περπατήσει στο γραφικό χωριό της Κοσκινούς με τα όμορφα περιβόλια του πριν κατευθυνθεί προς τη θάλασσα και τον όμορφο κόλπο όπου βρίσκονται οι Θέρμες Καλλιθέας, εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ιταλικής παρουσίας στο νησί.

Συνεχίζοντας παραλιακά, φτάνουμε στο περίφημο Φαληράκι με τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και στον λόφο που υψώνεται στα νότιά του συναντάμε τη μονή του Προφήτη Αμώς, που στα πόδια της βρίσκεται η διάσημη μικρή παραλία «Αντονι Κουίν». Αμέσως μετά απλώνονται οι μεγάλες παραλίες Τραγανό και Αφάντου, φτάνοντας μέχρι τα Κολύμπια και την όμορφη παραλία Βάγια. Ενα παρακλάδι του δρόμου οδηγεί στις διάσημες Επτά Πηγές, χώρο αναψυχής με τεράστια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες, πηγές, ξύλινα γεφυράκια και μονοπάτια.

Πάλι πίσω στα ανατολικά παράλια και ανάμεσα σε δύο βραχώδεις λόφους απλώνεται η υπέροχη παραλία της Τσαμπίκας, με τη διάσημη μονή της Παναγίας να στέκεται στον λόφο στα βόρεια, ενώ αμέσως μετά φτάνουμε στον Αρχάγγελο, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Ρόδου με τα φημισμένα εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Ακολουθεί το μεσαιωνικό κάστρο Φάρακλος, που στα βόρειά του έχει τη μικρή παραλία της Αγαθής, ενώ στα νότιά του βλέπει την τεράστια παραλία που ξεκινάει από τη Μάσαρη και φτάνει μέχρι τον κολπίσκο Βλυχά.


Στην ακρόπολη της Λίνδου οι κίονες του αρχαίου ναού ρίχνουν τη σκιά τους στους μεσαιωνικούς προμαχώνες.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας


Ο ιερός βράχος της Ρόδου
Η διαδρομή συνεχίζει προς τα νότια μέχρι που ξαφνικά ξεπροβάλλει μπροστά σας ο επιβλητικός βράχος της Λίνδου με την αρχαία ακρόπολη και το κάστρο στην κορυφή να κοιτάζουν τα κατάλευκα σπίτια της μικρής πόλης. Η Λίνδος είναι ένας ξεχωριστός τόπος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα αρχοντικά «καπετανόσπιτα», παλιά σπίτια των πλούσιων κατοίκων, διακρίνονται για τις εσωτερικές αυλές, τους ψηλούς μαντρότοιχους, τα βοτσαλωτά δάπεδα και τις μεγάλες ξύλινες πόρτες, ενώ πολλές είναι οι μεσαιωνικές εκκλησίες της πόλης με σημαντικότερη την εκκλησία της Παναγίας με το σκαλιστό τέμπλο και τις υπέροχες αγιογραφίες.

Για να φτάσει κανείς στην ακρόπολη περνάει μέσα από έναν λαβύρινθο από στενά δρομάκια, καμάρες και σκαλοπάτια, ενώ μπορεί να επιλέξει και τα ειδικά δρομολόγια με τα γαϊδουράκια. Η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς στους πρόποδες του λόφου είναι ένα υπέροχο ανάγλυφο πάνω στον σκούρο βράχο που παριστάνει την πρύμνη μια αρχαίας τριήρους. Ακολουθούν το μεσαιωνικό Διοικητήριο, τα λείψανα της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και η Μεγάλη Δωρική Στοά. Στην κορυφή δεσπόζει ο δωρικός ναός της Λινδίας Αθηνάς του 4ου π.Χ. αιώνα ο οποίος σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Αξίζει κανείς να κατέβει στην άκρη του ακρωτηρίου, όπου βρίσκεται ο κυκλικός λιθόκτιστος Τάφος του Κλεόβουλου.

Η διαδρομή προς τα νότια συνεχίζεται και οι παραλίες διαδέχονται η μία την άλλη: Λοθιάρικα, Λάρδος, Γλύστρα, Κιστάρι, Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημμύρι, φτάνοντας μέχρι το ακρωτήρι Πρασονήσι. Το νησάκι ενώνεται από μια μεγάλη λωρίδα άμμου που δημιουργεί μια δίδυμη παραλία, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για όσους ασχολούνται με το wind και το kite surfing.


Τα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης της Καμείρου.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας



Εξερεύνηση στην ενδοχώρα

Καταπράσινες ραχούλες, εγκαταλειμμένα παλιά χωριά, ήρεμες κορυφές, συνθέτουν την εικόνα της ενδοχώρας του νησιού. Η πορεία κινείται στη δυτική ακτογραμμή περνώντας από τον οικισμό Κρητικά με τα μικροσκοπικά σπίτια και φτάνοντας αρχικά στην τουριστική Ιαλυσό, μία από τις τρεις περίφημες αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Εδώ αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το υπέροχο ξύλινο τέμπλο και να θαυμάσει τους λίγους μεσαιωνικούς πύργους που έχουν διασωθεί και αποτελούσαν ιστορικά παραδοσιακές κατοικίες της υπαίθρου.

Στον λόφο πάνω από την Ιαλυσό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο το μοναστήρι της Κυράς της Φιλερήμου, ενώ σε ένα πλάτωμα βρίσκονται τα λιγοστά ερείπια της αρχαίας Ιαλυσού με τους ναούς της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως. Ο δρόμος συνεχίζει περνώντας από την Κρεμαστή με το ενετικό κάστρο και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο. Λίγο μετά το Παραδείσι ένας δρόμος οδηγεί προς τον Πάνω Καλαμώνα και την ονειρική τοποθεσία Πεταλούδες. Πρόκειται για ένα καταπράσινο μικρό φαράγγι, ιδανικό για μια μικρή πεζοπορία, στο οποίο επικρατούν οι ζητιές, δέντρα που μοιάζουν με πλατάνια και που οι χυμοί τους προσελκύουν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες πεταλούδες.

Γυρνώντας πάλι προς τις ακτές περνάμε στη σειρά τον Θεολόγο όπου βρίσκεται ο ναός του Ερεθύμιου Απόλλωνα και τη Σορωνή με την Μονή του Αγίου Σύλλα στα νότιά της. Από εδώ κινούμαστε ηπειρωτικά προς την υπέροχη Ελεούσα, ένα εγκαταλειμμένο χωριό στους δασωμένους πρόποδες του Προφήτη Ηλία.


Τα εγκαταλειμμένα κτίρια στην Ελεούσα ακόμα διατηρούν την παλιά αρχοντική τους μεγαλοπρέπεια.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας


Η Ελεούσα κατοικούνταν από Ιταλούς που ασχολούνταν με την υλοτομία, και τα επιβλητικά κτίρια του παρελθόντος ακόμα διατηρούν την ομορφιά της ιδιαίτερης αισθητικής τους. Ξεχωρίζει η πλατεία με την αγορά, το σανατόριο και την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου, ενώ μια μεγάλη υδατοδεξαμενή συγκεντρώνει τα νερά της πηγής του Κοσκινιστή. Γύρω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και ανάμεσα σε καλλιέργειες και πευκοδάση είναι χτισμένα και τα μικρά γραφικά χωριά Διμυλιά, Πλατάνια, Σάλακος, Κάπι και Απόλλωνας.

Τα γαλήνια χωριά του Αττάβυρου
Ο δρόμος βγαίνει πάλι στη δυτική ακτογραμμή ώσπου φτάνει στην Κάμειρο, την τρίτη ισχυρή πόλη του νησιού κατά την αρχαιότητα. Ο αρχαιολογικός χώρος με τα μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια, την Αγορά, τους ναούς και την Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, μαρτυρά ακόμα και σήμερα τη λαμπρότητα της αρχαίας Καμείρου. Στα ανατολικά της πόλης υψώνεται το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, ο Αττάβυρος, με ψηλότερη κορυφή τα 1.218 μέτρα. Χτισμένα στις πλαγιές του βουνού είναι και δύο από τα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της Ρόδου, ο Εμπωνας και ο Αγιος Ισίδωρος.

Ο Εμπωνας, που περιβάλλεται από αμπελώνες και είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τα κρασιά του, διακρίνεται και για τις παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής. Αν βρεθείτε στη Ρόδο τον Δεκαπενταύγουστο, αξίζει να ανεβείτε για το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στην «πίστα», την πλατεία του χωριού. Από την άλλη πλευρά του Αττάβυρου, στον Αγιο Ισίδωρο, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει λίγες δεκαετίες πριν. Εδώ η ζωή κυλάει γαλήνια και σίγουρα θα ξαποστάσετε για έναν ελληνικό καφέ στα παλιά τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες.


Ο Μονόλιθος καθώς υψώνεται στα νότια του νησιού.

Φωτογραφία:Ηρακλής Μήλας


Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει νότια μέχρι που φτάνει στο βενετσιάνικο κάστρο του Μονόλιθου, χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου βράχου με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο, και καταλήγει στην όμορφη Απολακκιά με τις πολλές ταβέρνες.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΑΥΙΔ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *