ροή ειδήσεων

Παραγγείλετε έξυπνα πετρέλαιο θέρμανσης


Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω του ΕΦΚ και του ΦΠΑ επιβάλλει
την εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης καυσίμου και έρευνα αγοράς προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαφορά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο, η οποία είναι αυξημένη κατά 10% περίπου σε σχέση με πέρυσι.

Πλέον οι περισσότερες εταιρείες διανομής πετρελαίου θέρμανσης διαθέτουν online σύστημα παραγγελίας, δυνατότητες πληρωμής με κάρτες και άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου ενώ για τη συμφερότερη τιμή, τη δυνατότητα άμεσης παράδοσης και τα συστήματα ελέγχου παράδοσης απαιτείται έρευνα αγοράς.


Τα συχνότερα λάθη κατά την παραλαβή πετρελαίου

Κατά την παραλαβή του καυσίμου πολλές φορές οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να διακρίνουν την ποιότητα του πετρελαίου, να υπολογίσουν τη σωστή ποσότητα και να ελέγξουν τι γράφει ο μετρητής.

Σύμφωνα με την εταιρεία ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ, Η χωρητικότητα υπολογίζεται: μήκος επί πλάτος επί 10. Για παράδειγμα σε μια δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης με διαστάσεις 2 x 3 μέτρα, έχουμε 2 x 3 x 10 = 60 λίτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Το χρώμα του πετρελαίου που παραλαμβάνετε πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό.

Σύμφωνα με την εταιρεία ετεκα, ο καλύτερος τρόπος για να μετρηθεί η παραδιδόμενη ποσότητα είναι η βέργα (να είναι ευθεία ή το μέτρο (το οποίο πρέπει να είναι πλήρως ανεπτυγμένο). Για να υπολογίσει ο καταναλωτής την ποσότητα παράδοσης θα πρέπει να πολλαπλασιάσει: μήκος (σε εκ.) x πλάτος (σε εκ.), όπου η διαφορά ύψους θα είναι το ύψος της στάθμης του πετρελαίου μετά την παράδοση (επιμέτρηση) μείον το ύψος της στάθμης του πετρελαίου που είχε μετρηθεί πριν την παράδοση (προμέτρηση).

Έτσι, αν για παράδειγμα πριν την παράδοση είχε υπολογιστεί ότι η στάθμη του πετρελαίου ήταν στα 15εκ. και μετά την παράδοση πήγε στα 65εκ., τότε η ποσότητα που σας παραδόθηκε σε λίτρα είναι:(65–15)x100x200:1.000) – 1.000 λίτρα.

Ακόμη, για να γίνει η επιμέτρηση πρέπει ο καταναλωτής να περιμένει 2-3 λεπτά μετά την παράδοση, ώστε να «ηρεμήσει» η επιφάνεια του πετρελαίου από το άφρισμα. Το περιεχόμενο της μάνικας θα πρέπει να έχει αδειάσει εντελώς στη δεξαμενή ενώ στο τέλος της παράδοσης και αφού αδειάσει η μάνικα δεν πρέπει να συνεχίσει να γράφει ο μετρητής.

Υπάρχει και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης...

Ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων είναι η χρήση από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αν και το ποσόν που θα διατεθεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είναι το ίδιο με πέρυσι (105 εκατ. ευρώ) φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερο πετρέλαιο με τα ίδια χρήματα λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 625 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το μέγεθος της κατοικίας του νοικοκυριού.

Οι ζώνες και τα επιδοτούμενα τετραγωνικά:

Ζώνη Α': Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.

Ζώνη Β': Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Ζώνη Γ': Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Ζώνη Δ': Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Οι αιτήσεις για το επίδομα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet (www.gsis.gr) και το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *