ροή ειδήσεων

Υποθαλάσσιες τουρκικές προκλήσεις, με ανεξέλεγκτη δράση υποβρυχίων στο Αιγαίο


Ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο τον Σεπτέμβριο κατήγγειλε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ με σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo από τη γείτονα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Όπως σημειώνεται, στο υπόμνημα αυτό αναφέρεται πως τα τουρκικά υποβρύχια κινούνται και κάνουν ασκήσεις σε περιοχές που έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του Οκτωβρίου.

Κατά τον προηγούμενο μήνα, τρία υποβρύχια (μεταξύ των οποίων το «Dolunay») είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν σε όλο το Αιγαίο: Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δεσμεύτηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και βόρεια της Κρήτης. Έξι ελληνικά υποβρύχια (μεταξύ των οποίων τα «Πρωτεύς», «Ματρώζος» και «Πιπίνος») κινούνταν ανάλογα για να επισημάνουν δια της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η τουρκική δραστηριότητα στοχεύει στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΞ στο υπόμνημα συνδέουν τη δραστηριότητα με τις πρόσφατες δηλώσεις περί συνθήκης της Λωζάνης. Οι ελληνικές αρχές παρέθεσαν στο ΝΑΤΟ λεπτομερή στοιχεία για τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η συγκέντρωση υποβρυχίων στο Αιγαίο ήταν μεγαλύτερη αυτής στα βόρεια της Λιβύης ή ανοιχτά της Συρίας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *