ροή ειδήσεων

Rugby League: Το "Rugby των φτωχών" απέκτησε επίσημο χαρακτήρα στην Ελλάδα


Πάθος, δύναμη και αθλητικό θράσος. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που συνδυάζει το Rugby League. Πρόκειται για ένα άθλημα που ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τους υποστηρικτές του να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες να το διαδώσουν.


Το ίδιο «brand name» φέρουν δύο διαφορετικά αθλήματα. Πρόκειται για το «Rugby Union» και το «Rugby League» ή αλλιώς το «Rugby των πλουσίων» και το «Rugby των φτωχών».Στο άκουσμα της λέξης «Rugby» οι Έλληνες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ενιαίο άθλημα, ωστόσο υπάρχει διαχωρισμός, καθώς το ίδιο «brand name» φέρουν δύο διαφορετικά αθλήματα. Πρόκειται για το «Rugby Union» και το «Rugby League» ή αλλιώς το «Rugby των πλουσίων» και το «Rugby των φτωχών».

Πρώτο στην ιστορία εμφανίστηκε το «Rugby Union» στην Αγγλία. Ήταν το γνωστό άθλημα, στο οποίο είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο οι προύχοντες και τα μέλη της κάστας των πλουσίων. Οι εργάτες και οι άνθρωποι του λαού βλέποντας το άθλημα, θέλησαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, αλλά με τους δικούς τους όρους, καθώς οι «ευγενείς» δεν τους επέτρεπαν να ενσωματωθούν στη δική τους λίγκα.

Κάπως έτσι πρωτοπαίχθηκε το «Rugby League». Ένα άθλημα με διαφοροποιημένους κανόνες σε σχέση με το Rugby των πλουσίων. Στο «Rugby των φτωχών» οι εργάτες αγωνίζονταν χωρίς διακριτικά ή συγκεκριμένη οργάνωση, ενώ όπως είναι φυσικό οι αθλητές είχαν άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με το «Union» λόγω της φύσης των εργατών.

Το άθλημα γνωρίζει τεράστια άνθηση στην Ωκεανία με τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς να βρίσκονται στην κορυφή.

Επίσημη αναγνώριση στην Ελλάδα

Όσο για την Ελλάδα το «Rugby League» κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Ιστορία «γράφθηκε» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου καθώς στο Γουδί πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο τουρνουά από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό την «σκέπη» της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, στην οποία ανήκει το άθλημα.

Στο τουρνουά αγωνίστηκαν ο Άγιος Θωμάς Rugby League, ο Πυρρίχιος Ασπροπύργου, ο Προμηθέας και η Καβάλα, με την ομάδα του Ασπροπύργου να κατακτά το τρόπαιο. Το «zougla.gr» βρέθηκε στο ραντεβού και κατέγραψε όσα έγιναν στην πρώτη επίσημη διοργάνωση του «Rugby των φτωχών».

Οι αγώνες:
Πυρρίχιος – Άγιος Θωμάς: 10-4
Προμηθέας Ρέντη – Καβάλα: 4-16
Καβάλα – Πυρρίχιος: 0-30
Άγιος Θωμάς – Προμηθέας: 24-4
Καβάλα – Άγιος Θωμάς: 6-20
Πυρρίχιος – Προμηθέας: 20-4

Βαθμολογία:
1 Α.Σ. Πυρρίχιος Ασπροπύργου
2 Α.Π.Ο. Άγιος Θωμάς Γουδί
3 Α.Ο. Καβάλα
4 Α.Ο.Ν.Ρ.Κ.Α. Προμηθέας

Οι Ομάδες:

Πυρρίχιος (Χρ. Μουζακίτης): Νερούτσος Δ., Κωνσταντινίδης Θ., Γυριχίδης Ν., Παπαδόπουλος Π., Παγάνογλου Ι., Παγκοζίδης Δ., Ισχανίδης Π., Ηλίας Κ., Ελμαζίδης Γ., Σαμλίδης Η., Νερούτσος Α., Βεντούρας Β.

Αγ. Θωμάς (Γάτος Η.): Γκούμας Α., Ζιάκας Γ., Ζάχος Ι., Ρούσσος Κ., Λειβαθινός Ν., Δακουσλής Β., Μαντζάνας Σ., Αρκουμάνης Χ., Κουφόπουλος Ι., Καρεφίλης Π., Πιτταράς Α., Καπούλας Β.

Καβάλα (Κεσίδης Α.): Τσιάβος Κ., Βλασταρίδης Ε., Γούπας Ε., Ασλάνογλου Γ., Λαμπής Σ., Φουντούκος Ε., Κεσίδης Α., Κεσκίνης Ν., Μουταφίδης Π., Μεγρέμης Ε., Παπανικόλας Ν., Φλώρος Ρ.

Προμηθέας (Σπετσιώτης Κ.): Γιαννημάρας Ι., Χερουβής Κ., Λαδόπουλος Α., Κωστάκης Ν., Ζούρος Ι., Μερεμέτης Ε., Καλογερόπουλος Δ., Γκόλφης Σ., Δουλγκέρης, Δρόσος, Παπαδόπουλος Ι..



Για το άθλημα, την διοργάνωση, τις προσπάθειες που γίνονται αλλά και τα προβλήματα μίλησαν στην κάμερα του zougla.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, Αναστάσιος Πανταζίδης, ο αρχηγός του Αγίου Θωμά Κώστας Ρούσσος και ο πρόεδρος του Πυρρίχιου Ασπροπύργου Χρήστος Αποστολόπουλος.









Το Rugby League στην Ελλάδα

Η προσπάθειά ξεκίνησε το 2011 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Οι πρώτοι παίκτες ήταν ο Ιορδάνης Μπιλικαΐδης, ο Μανώλης Λάγια και ο Γιώργος Σύτη, ενώ η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε ήταν ο Προμηθέας Ρέντη. Το 2012 οι παίκτες του Rugby League έγιναν 15 και αφού ιδρύθηκε η ΑΕΚ Κοκκινιάς, διεξήχθη το πρώτο φιλικό παιχνίδι 7Χ7 στο γήπεδο της Νίκαιας (σ.σ. Προοδευτικής)

Ακολούθησε φιλικός αγώνας με ομάδα από την Πάτρα, στον οποίο νικητής αναδείχθηκε ο Προμηθέας.

Κάπως έτσι το νεοφερμένο άθλημα στην Ελλάδα άρχισε να διαδίδεται και πολλά παιδιά θέλησαν να το μάθουν και να ασχοληθούν με αυτό, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του διαδικτύου και των social media.

Ο Πήγασος Νέου Κόσμου, αποφάσισε να ενταχθεί και να συμβάλει στην προσπάθεια και με τρεις έτοιμες ομάδες πλέον, διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα. Τον Μάρτιο του 2013, ο Προμηθέας κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ Κοκκινιάς.

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, έγινε κρούση στον Άρη Πετρούπολης, προκειμένου να κάνει άνοιγμα στο Rugby League και αφού ιδρύσει ομάδα, να ενταχθεί στους κόλπους του «Rugby των φτωχών». Όπως είχε κάνει ο πρόεδρος του Πήγασου Μιχάλης Αηδονίδης, έτσι και ο Πρόεδρος του Άρη, ο Νίκος Σακούτης, αγκάλιασε την προσπάθεια και έτσι ξεκίνησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με 5 ομάδες, καθώς υπήρξε και συμμετοχή της Ρόδου.

Η δημοσιότητα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει βοήθεια των Ελληνοαυστραλών. Με πρωτοβουλίες των ομογενών διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές παιχνίδι. Παίκτες και προπονητές που γεννήθηκαν στην Αυστραλία και είχαν άμεση επαφή με το άθλημα συγκρότησαν την Εθνική Ελλάδας, με μεγάλο αστέρι τον διεθνή και με την Αυστραλία, Μπρέιθ Ανάστα. Στη Βουδαπέστη, τον Οκτώβριο του 2013, η Εθνική διέλυσε την Ουγγαρία με σκορ 90-0.

Εν τω μεταξύ, στο εγχώριο πρωτάθλημα νικήτρια ήταν η Ρόδος. Η Εθνική, συμμετείχε για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γ' κατηγορίας. Το 2014 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε την Μάλτα και την Τσεχία και κατέκτησε το πρωτάθλημα! Η μεγαλύτερη στιγμή ήρθε στο Βαλκανικό Κύπελλο στο Βελιγράδι. Εκεί η Ελλάδα επικράτησε της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβίας και κατέκτησε το πρωταθλήτρια Β' κατηγορίας.

Το 2015, μπροστά στην προοπτική της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την πρόσβαση στα κέρδη από αυτή τη συμμετοχή, οι Ελληνοαυστραλοί εγκατέλειψαν την Εθνική και απέσυραν τη στήριξή τους, απαιτώντας από τους ιθύνοντας να παραδώσουν την Ομοσπονδία.

Οι ελληνοαυτραλοί, χρησιμοποίησαν τις διεθνείς τους διασυνδέσεις για να οδηγήσουν την Εθνική σε κατάρρευση, αλλά απέτυχαν. Οι ομάδες της Rugby League αναδιοργανώθηκαν και το 2015-2016 νικητής στο πρωτάθλημα αναδείχθηκε ο Πυρρίχιος Ασπροπύργου, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα τον τίτλο κατέκτησε ο Πήγασος Ν. Κόσμου.

Φέτος η προσπάθεια συνεχίζεται με τις ομάδες της Καβάλας, του Προμηθέα Ρέντη, του Αγίου Θωμά Γουδί και του Πυρρίχιου Ασπροπύργου. Η ΑΕΚ Κοκκινιάς θα λειτουργήσει μόνο με υποδομές.

Να σημειωθεί ότι το 2016 παίχθηκαν και τα πρώτα παιχνίδια γυναικών. Ο Άγιος Θωμάς, νίκησε τις ομάδες του Πυρρίχιου και του Αιόλου Πάτρας.

Πλέον γίνεται προσπάθεια να παρουσιάσει ομάδα και η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ σχεδιάζεται για τις αρχές του νέου έτους, αγώνας της Εθνικής στο εξωτερικό. Λόγω της δυσκολίας των όρων που θέτει ο Νόμος (σ.σ. 20 ενεργά σωματεία) η Ομοσπονδία μας που ιδρύθηκε το 2013, δεν κατάφερε να αποκτήσει αναγνώριση από τη ΓΓΑ

Για το λόγο αυτό, ενταχθήκαμε στην ομοσπονδία μοντέρνου πεντάθλου η οποία στηρίζει πλέον την ανάπτυξη του Rugby League.

Το άθλημα παίζεται με 9 ή 13 παίκτες. Το παιχνίδι των 9 διαρκεί 16 λεπτά και των 13, 80 λεπτά. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η μπάλα πάει με τα χέρια προς τα πίσω. Μπροστά πάει μόνο με τα πόδια, ο παίκτης που μπορεί να την πιάσει πρέπει να βρεθεί πίσω από τον παίκτη που κλώτσησε, όπως το οφσάιντ του ποδοσφαίρου.

Σκοπός είναι να αγγίξεις τη μπάλα, στο έδαφος πέρα από τη γραμμή σκοραρίσματος (touch down). Αν το καταφέρεις, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις γκολ σουτάροντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο και ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια. Κάθε άγγιγμα μετράει 4 πόντους και η μετατροπή 2 πόντους. Παράλληλα, ο παίκτης έχει δικαίωμα να βάλεις γκολ (1 πόντος). Πόντοι δίδονται και από εκτέλεση πέναλτι (σ.σ. φάουλ όπως ορίζεται στο ποδόσφαιρο). Το εύστοχο χτύπημα δίνει 3 πόντους.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *