ροή ειδήσεων

«Αμερικανική βοήθεια» πέντε αστέρων στον τουρισμό


Η διπλωματία των πέντε αστέρων και η στήριξη των ΗΠΑ μέσω τουρισμού.
Τι σηματοδοτεί η παρουσία έξι αμερικανικών ξενοδοχειακών κολοσσών στην Αθήνα. Οι συνεργασίες με ηχηρά εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα και η συγκρότηση νέας οικονομικής «ελίτ».


Η...«απόβαση» αμερικανικών ξενοδοχειακών «ναυαρχίδων» πέντε αστέρων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, επιβεβαιώνει ίσως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να προσφέρουν στήριξη στην οικονομία της Ελλάδας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. Ζήτημα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής «Διοίκησης» σε μια περίοδο που έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά και την ολοκλήρωση των δύο mega deals που αφορούν τα ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας και το συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης» η παρουσία κορυφαίων αμερικανικών ξενοδοχειακών ομίλων στην ελληνική πρωτεύουσα προσλαμβάνει διαστάσεις «επίδειξης ισχύος».

Η σημειολογία της γεωγραφικής τους τοποθέτησης είναι αποκαλυπτική για την πρόθεση των αμερικανικών ξενοδοχειακών «δεινόσαυρων» να κυριαρχήσουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Στην παγιωμένη από πολλά χρόνια παρουσία αμερικανικών ομίλων στο εμβληματικό τρίγωνο των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία της Πλατείας Συντάγματος (Starwood), Hilton και InterContinental (Λεωφ.Συγγρού) προστίθεται τώρα το υπό διαμόρφωση νέο Ελντοράντο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Εκεί όπου αμερικανικοί όμιλοι έσπευσαν να πάρουν θέση στο Δέλτα Φαλήρου με το νέο Marriott Athens (σημερινό Metropolitan) αλλά και το ιστορικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης το οποίο, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, θα ενταχθεί στην γνωστή αλυσίδα «Four Seasons». Στον Μεταξουργείο, την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του σε ένα μήνα το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Wyndham Grand του ομώνυμου ομίλου.

Η παρουσία των Starwood, Hilton, Intercontinental, Marriott, Wyndham και Four Seasons σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσουν αμερικανικοί όμιλοι με ισχυρούς εγχώριους επιχειρηματίες.
Οι νέες «συμμαχίες»

Ο όμιλος Starwood (βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησής του από τον όμιλο Marriott) διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Λασκαρίδη καθώς διαχειρίζεται για λογαριασμό της τα ιστορικά ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «Κινγκ Τζωρτζ» της Πλατείας Συντάγματος. Συνεργασία η οποία επεκτείνεται και στη διαχείριση του ξενοδοχείου Sheraton Rhodes που ελέγχει η εταιρεία στη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Λασκαρίδη είναι εκ των βασικών μετόχων της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines ενώ είναι, μεταξύ άλλων, μέτοχος πλειοψηφίας στο Καζίνο Πάρνηθας.

Επιπλέον, η Starwood βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους αδελφούς Δουζόγλου προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης για να επαναλειτουργήσει. Οριστική συμφωνία, ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καθώς οι συζητήσεις «πάγωσαν» το προηγούμενο διάστημα εν όψει της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Starwood από τον όμιλο Marriott.

Αδιατάρακτη παραμένει η σχέση του ομίλου Δ. Ιωάννου με τον αμερικανικό κολοσσό HIG o οποίος διαχειρίζεται το ξενοδοχείο InterContinental της Λ. Συγγρού, ιδιοκτησίας του πρώτου.

Σε αλλαγή στρατηγικής στην αγορά της Αθήνας, την ίδια ώρα, υποχρεώθηκε ο όμιλος Marriott μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το (δίδυμο του InterContinental) ξενοδοχείο Ledra του ομίλου Παρασκευαϊδη, το οποίο παραμένει κλειστό ενώ έχουν γίνει διαδοχικές προσπάθειες να εκποιηθεί μέσω πλειστηριασμού.

Ο όμιλος Marriott απέκτησε και πάλι παρουσία στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας του με την εταιρεία Ledra Hotels της οικογένειας του γνωστού καρδιοχειρουργού Π.Σπύρου (δύο μονάδες της εντάχθηκαν στην αλυσίδα Autograph Collection του ομίλου Marriott).

Ο αμερικανικός όμιλος, ωστόσο, επιθυμούσε διακαώς να επανακάμψει στην αγορά της Αθήνας. Μετά τον όμιλο Παρασκευαϊδη η Marriott συνεργάζεται, πλέον, με ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της ελληνικής οικονομίας, την οικογένεια Χανδρή. Έτσι από το 2018 το σημερινό ξενοδοχείο Metropolitan θα λειτουργεί ως το νέο «Marriott Athens». Σηματοδοτώντας ταυτόχρονα τη στρατηγική παρουσία του αμερικανικού κολοσσού στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στο Δέλτα Φαλήρου. Εκεί όπου θα λειτουργεί το σύμπλεγμα της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που δημιουργεί το Ίδρυμα Νιάρχου. Εκεί όπου, υπό προϋποθέσεις, θα καταφθάνουν τα κρουαζιερόπλοια (αμερικανικά στην πλειοψηφία τους) εφόσον επιτευχθεί η ανάδειξη του Πειραιά σε κύριο Μεσογειακό Κέντρο Κρουαζιέρας όπως έχει προαναγγείλει και η κινεζική Cosco.
O Αστέρας...

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συγκροτήματος του «Αστέρα Βουλιαγμένης» από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo πυροδότησε έντονη φημολογία για ένταξη του συγκροτήματος στην φημισμένη αλυσίδα «Four Seasons». Πηγή της διοίκησης της «Αστήρ Παλάς» ωστόσο δήλωσε επισήμως άγνοια για το θέμα, μιλώντας στο Euro2day.gr.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως το συμβόλαιο διαχείρισης του συγκροτήματος με την Starwood ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2017. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως υπάρχει παράθυρο διακοπής της, εφόσον αυτό ζητηθεί εντός του Οκτωβρίου. Σημειώνεται, πάντως, πως το συγκρότημα παύει να δέχεται κρατήσεις από τις 10 Νοεμβρίου καθώς κλείνει προκειμένου να ετοιμαστεί για την επαναλειτουργία του υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αφού υλοποιηθεί σε αυτό εκτεταμένο πρόγραμμα για τη ριζική ανακαίνισή του.
...και το Hilton

Τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα φέρει την επωνυμία «Hilton» το ομώνυμο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ολοκλήρωση μεταβίβασης της Ιονικής Ξενοδοχειακής (θυγατρική της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,89%, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου) στο σχήμα που συγκρότησαν η εταιρεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (ΤΕΜΕΣ) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino) και ο τουρκικός όμιλος Dogus δεν διαφοροποιεί προς το παρόν τα δεδομένα. Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr πηγή του ομίλου Κωνσταντακόπουλου οι συζητήσεις για το επώνυμο εμπορικό σήμα που θα φέρει στο μέλλον το ξενοδοχείο θα γίνουν κατ'αρχήν με την Hilton, αφού εκφράζεται η επιθυμία συνέχισης της συνεργασίας.

Συζητήσεις, ωστόσο, αναμένεται να γίνουν, όπως μας επισημάνθηκε, και με την Starwood με την οποία συνεργάζεται, ήδη, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου στο Costa Navarino αλλά και άλλους διεθνείς «παίκτες».

Από την άλλη πλευρά, η είσοδος του ισχυρού αλλά άγνωστου στην Ελλάδα αμερικανικού ξενοδοχειακού κολοσσού Wyndham συνδέθηκε με τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας του με τη «Viohalco» του ομίλου Στασινόπουλου. Στο πλαίσιο της οποίας το ξενοδοχείο της εταιρείας στην Πλ.Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο) θα επαναλειτουργήσει την 1η Δεκεμβρίου ως Wyndham Grand μετά την ολοκλήρωση εκτεταμένης ανακαίνισής του.

Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας σηματοδοτούν, ταυτόχρονα, την κατάρριψη ενός «ταμπού» προηγούμενων χρόνων.

Ο λόγος για την είσοδο ενός από τους ισχυρότερους τουρκικούς ομίλους (Dogus) στη «βιτρίνα» του ελληνικού τουρισμού, στην καρδιά της Αθήνας. Μετά την παρουσία του στο χώρο της διαχείρισης μαρινών στην Ελλάδα, ο τουρκικός όμιλος απέκτησε, πλέον, ισχυρή μετοχική παρουσία σε δύο από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της ελληνικής πρωτεύουσας: τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Hilton της Αθήνας.

Όση σημασία μπορεί να έχει στη «διπλωματία των πέντε αστέρων», παράγοντες του τουρισμού σημείωναν τις άριστες σχέσεις που φέρεται να διατηρεί ο τούρκος μεγιστάνας Φ. Σαχένκ (ιδρυτής του Dogus) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *