επικαιρότητα

Στο εδώλιο για υπεξαίρεση πρώην δήμαρχος και ταμίας του δήμου Πεταλούδων


Για υπεξαίρεση και απιστία κατ’ εξακολούθηση στην υπηρεσία ποσού άνω των 120.000 ευρώ και σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, από κοινού, κατηγορούνται ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην ταμίας του καποδιστριακού δήμου Ι. Σκαμπίλης.

Η δίκη προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για την 9η Φεβρουαρίου 2017 και, όπως γράφει η Δημοκρατική, το κατηγορητήριο, που θα αντιμετωπίσουν, ενώπιον του κακουργιοδικείου έχει ως εξής:

– Στις 12-12-2003 αμφότεροι, αρμόδιοι επί των οικονομικών υποθέσεων και διαχειριστές των οικονομικής φύσης θεμάτων του Δήμου, φέρονται να προέβησαν σε ανάληψη ποσού ύψους 296.399,31 ευρώ υπό μορφή δανείου από λογαριασμό όψεως που τηρούσε ο πρώην Δήμος Πεταλούδων στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ποσό που δεν καταχώρησαν, όπως όφειλαν, στο βιβλίο ταμείου του εν λόγω Δήμου, ούτε εξέδωσαν γι’ αυτό, όπως έπρεπε, το προβλεπόμενο γραμμάτιο είσπραξης εντός του χρονικού διαστήματος από 12-12-2003 μέχρι και 31-12-2003. Το ποσό αυτό φέρεται να μην δαπανήθηκε για την εξόφληση δαπανών του πρώην Δήμου Πεταλούδων και να το ιδιοποιήθηκαν παράνομα.

– Κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2000 μέχρι και 31-12-2011 αμφότεροι φέρονται να μην κατέβαλαν την επιμέλεια που απαιτείτο κατά τις πληρωμές διαφόρων υποχρεώσεων του ανωτέρω Δήμου και γενικά ασκούσαν κακή διαχείριση των εσόδων του πρώην Δήμου Πεταλούδων.

Φέρονται να μην απέδωσαν εμπρόθεσμα παρακρατούμενους φόρους στη ΔΟΥ Ρόδου καθώς και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον εν λόγω Δήμο, αν και είχαν ήδη παρακρατηθεί τόσο οι φόροι όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές απ’ αυτούς με αποτέλεσμα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (1-1-2000 μέχρι 31-12-2011) ο πρώην Δήμος Πεταλούδων, να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις, επιβαρύνσεις εισφορών, πρόστιμα και πρόσθετα τέλη συνολικού ύψους 372.989,73 ευρώ.

Ειδικότερα ο πρώην Δήμος Πεταλούδων επιβαρύνθηκε με τα παρακάτω χρηματικά ποσά τα οποία και υποχρεώθηκε να καταβάλει στη ΔΟΥ Ρόδου για κύριους φόρους ύψους 1.329.544 ευρώ, συνολικά το ποσό των 272.640.82 ευρώ για πρόσθετους φόρους.

Τα ανωτέρω ποσά καταλογίστηκαν στον πρώην Δήμο Πεταλούδων καθόσον οι κατηγορούμενοι στις χρήσεις 2000 και 2001 απέδωσαν ανακριβώς τα παρακρατούμενα ποσά του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, του χαρτοσήμου και του ΟΓΑ χαρτοσήμου, ενώ για τις χρήσεις 2002, 2003 και 2004 δεν υπέβαλαν προσωρινές και οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ και δεν απέδωσαν τα σχετικά παρακρατούμενα ποσά.

Υπήρξαν, επιπλέον, μη καταβολές σε φόρο εισοδήματος αρχιτεκτόνων και μηχανικών, σε φόρο εισοδήματος εργοληπτών, σε φόρο εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματικών, σε φόρο εισοδήματος εμπορικών επιχειρήσεων.

Οι δύο κατηγορούμενοι εξέθεσαν ότι το ποσό των 372.989,73 € που τους αποδίδεται ως ζημία του πρώην Δήμου Πεταλούδων και ήδη Δήμου Ρόδου αντιστοιχεί σε προσαυξήσεις και πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε βάρος του Δήμου σχετικά με οφειλές του Δήμου προς τη Δ.Ο.Υ. Ρόδου από πρόσθετους φόρους ΦΜΥ και πρόσθετα τέλη κατά τα έτη 2000, 2002, 2003, 2004, σχετικά με οφειλές από προσαύξηση μη δήλωσης φόρου εισοδήματος αρχιτεκτόνων και μηχανικών, σχετικά με οφειλές για φόρο εισοδήματος εργοληπτών, σχετικά με το φόρο ελευθέριων επαγγελμάτων, σχετικά με το φόρο εισοδήματος εμπορικών επιχειρήσεων και για πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις για μη απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο.

Υποστηρίζουν παραπέρα ότι οι παραπάνω προσαυξήσεις φόρων, τελών καθώς και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση φόρους, δασμούς, τέλη ή οποιουδήποτε άλλου είδους έσοδο του Δήμου.

Σχετικά με την αποδιδόμενη σε εκείνους κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού 296.399,31 € από το αναληφθέν δάνειο του Δήμου Πεταλούδων από την Εμπορική Τράπεζα, ισχυρίζονται ότι, δεν υφίστανται σε βάρος τους καμία απολύτως υπόνοια ενοχής καθόσον η μόνη παράλειψή είναι ότι δεν καταχωρίσθηκε το ποσό αυτό αμέσως μετά την ανάληψή του από την Τράπεζα ως έσοδο στο βιβλίο ταμείου του Δήμου.

Το έλλειμμα αυτό, όπως εμφανίζεται στην έκθεση ελέγχου του οικονομικού επιθεωρητή, όπως ισχυρίζονται, δεν είναι πραγματικό αλλά πλασματικό υπό την έννοια ότι δεν έλειπαν χρήματα από το ταμείο του Δήμου, αλλά οφείλεται το «έλλειμμα» στο γεγονός και μόνο ότι δεν έγινε αμέσως η σχετική εγγραφή στο βιβλίο ταμείου του Δήμου.

aftodioikisi.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Και αυτοι θα αθωωθουν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ οποως ολοι που ασχολουνται με τα κοινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ροδίνι ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όπλο ευτυχώς πρόλαβαν οι θαμώνες να τον αφοπλίσουν γρήγορα .
Αυτά και άλλα πολλά γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο καφέ που μόνο καφέ δεν σερβίρει.
Έχουμε φτάσει στα όρια απελπισίας στην γειτονιά η αστυνομία κοιμάται και κανένας δεν κάνει τίποτα .
Έχουμε φτάσει σε βαθμό να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. βίντεο...

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά