ροή ειδήσεων

Στο στόχαστρο οι νταβατζήδες


ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΗ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη με τη διαπλοκή είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός έκανε όμως πρωτίστως ένα ανασχηματισμό με στόχο να πετύχει στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Έδωσε ρόλους και ευθύνες σε νέους ανθρώπους, «ξεχνώντας» για μία ακόμα φορά τις φωνές διαμαρτυρίας μέσα στο ίδιο του το Κόμμα και στην κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει. Ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι αποτυχία συνολικά του πολιτικού συστήματος. Πολλές ευκαιρίες δεν υπάρχουν ακόμα για να μπορέσουμε να βγούμε από τη στενωπό και τα αδιέξοδα. Είναι το χρέος, είναι η ανάπτυξη, είναι η ενέργεια τομείς στους οποίους η χώρα πρέπει να κάνει βήματα αν θέλει να βγει από τα μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι τον ενδιαφέρει πολύ η κοινωνία, γι αυτό και αποφάσισε να στεναχωρήσει τον Νίκο Φίλη, ο οποίος αποχωρεί από το υπουργείο Παιδείας αλλά και από την κυβέρνηση.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνουν επιτέλους επενδύσεις και να μπορέσει να πετύχει η κυβέρνηση στα οικονομικά υπουργεία.

Όπως φυσικά έδειξε ότι πλέον θέλει να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι’ αυτό και ο Π. Σκουρλέτης μετακινήθηκε. Ο Νίκος Παππάς διατηρεί την ευθύνη για τα ΜΜΕ γιατί κανείς δεν ήθελε να έχει αυτή την αρμοδιότητα, οπότε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα πρέπει να ολοκληρώσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο αποφασιστικός και πετυχημένος στην κόντρα του με τον κόσμο του ποδοσφαίρου Σταύρος Κοντονής αναλαμβάνει πλέον υπουργός Δικαιοσύνης στη θέση του εξαιρετικού νομικού Νίκου Παρασκευόπουλου. Το δίδυμο Κοντονής-Παπαγγελόπουλος (ο οποίος παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) είναι η καλύτερη εγγύηση για να συνεχισθεί η σκληρή μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στη θέση του Κοντονή, υπεύθυνος για τα ζητήματα του Αθλητισμού, αναλαμβάνει ο έως χθές ΓΓ κατά της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης. Αρα η δουελιεά του Κοντονή δεν θα πάει χαμένη.

Νίκος Φίλης: Η έξοδος

Την τελευταία ώρα ήταν απόφαση του ίδιου του Νίκου Φίλη να φύγει από την κυβέρνηση. Αρνήθηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας. Το δυστύχημα είναι ότι ο Ν. Φίλης φεύγει από το Παιδείας πετυχημένος. Τα σχολεία ξεκίνησαν στην ώρα τους με δασκάλους και βιβλία. Οι αλλαγές που προώθησε ήταν οι συμφωνημένες εδώ και καιρό και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα όλο ήταν η… Εκκλησία. Ένας ακόμα υπουργός μετά τον Αντώνη Τρίτση, έγινε θύμα της αντιπαράθεσης με την ιεραρχία. Αυτή τη φορά οι εντυπώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικές γιατί μπορεί να εκληφθεί στο κόμμα ως ιδεολογική υπαναχώρηση. Όμως ο Αλ. Τσίπρας έχει πλέον το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες πλειοψηφίες, που δεν αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να υπάρξει κόντρα με την Εκκλησία.

Συγχρόνως η τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου είναι ισορροπημένη αλλαγή. Ο κ. Γαβρόγλου είναι στους 53 και είναι ο άνθρωπος που έφερε τον Ε. Τσακαλώτο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τις ίδιες απόψεις για τα θρησκευτικά και τις προοδευτικές αλλαγές στην Παιδεία και με τον Φίλη αλλά είναι ήπιων τόνων. Γι’ αυτό και οι αλλαγές θα προχωρήσουν. Ο ανασχηματισμός την Παρασκευή καθυστέρησε για τον Ν. Φίλη ο οποίος τελικώς έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Στροφή στην οικονομία

Ο ανασχηματισμός μπορεί να μην έχει λαμπερές αλλαγές αλλά αυτό είναι και το πλεονέκτημα. Ήρθαν άνθρωποι νέοι σε ηλικία οι οποίοι αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις, για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και οι οποίες είναι ρίσκο για τους ίδιους. Όμως η ανακύκλωση γνωστών ανθρώπων δεν είχε κανένα νόημα πλέον.

Υπήρξε και μία σημαντική «μεταγραφή» από το εξωτερικό του Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή τον τομέα των επενδύσεων. Είναι γνωστός οικονομολόγος, μέλος του Ιδρύματος «Λεβί» που έχει τεράστιες διασυνδέσεις στην παγκόσμια επενδυτική αγορά, ιδιαίτερα στην αμερικανική. Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συμβολίζει την απόλυτη στροφή στην προσπάθεια για την ανάπτυξη.

Ο ανασχηματισμός αποσκοπεί να ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ειδικά σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση του χρέους. Η μετακίνηση του Π. Σκουρλέτη, η αποχώρηση του Θ. Δρίτσα και αντιθέτως η τοποθέτηση του Στ. Πιτσιόρλα, δείχνουν αυτή την προσπάθεια.

Ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης, μπορεί όμως να της δώσει ώθηση. Όπως είπαμε είναι μια τελευταία ευκαιρία.

Φεύγουν 12:

Νίκος Φίλης (π. υπουργός Παιδείας), Σία Αναγνωστοπούλου (π. αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας), Θεοδόσης Πελεγρίνης (π. υφυπ. Παιδείας), Θοδωρής Δρίτσας (π. υπουργός Ναυτιλίας), Θεοδώρα Τζάκρη (υφυπουργός Βιομηχανίας), Νίκος Ξυδάκης (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), Δημήτρης Μάρδας (υφ. Εξωτερικών), Νίκος Παρασκευόπουλος (υπ. Δικαιοσύνης), Αριστείδης Μπαλτάς (υπ. Πολιτισμού), Τρύφων Αλεξιάδης (π. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Μεταφορών), Μάρκος Μπόλαρης (π. αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής).

Μετακινήσεις:

Ο Π. Σκουρλέτης από υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Π. Κουρουμπλής από υπουργός Εσωτερικών πήγε υπουργός στο Ναυτιλίας. Ο Σταύρος Κοντονής από υφυπουργός για τον Αθλητισμό, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Ν. Παππάς από υπουργός Επικρατείας έγινε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Γ. Κατρούγκαλος από υπουργός Εργασίας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Τέρενς Κουίκ από υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ, υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπουργός Επικρατείας. Και η Όλγα Γεροβασίλη από υφυπουργός Επικρατείας έγινε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα 15 νέα πρόσωπα

Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό και αριθμεί συνολικά 48 μέλη, με το νεότερο να είναι 31 ετών και το μεγαλύτερο 76. Τα νέα πρόσωπα είναι τα εξής:

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Διακεκριμένος οικονομολόγος, ο σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, γνώστης του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, είναι πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη και εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Κολέγιο Bard, καθηγήτρια στο οποίο είναι και η σύζυγός του.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Από το ΤΑΙΠΕΔ, υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο 61χρονος νομικός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άσκησε τη δικηγορία μέχρι το 2004. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στα ΜΟΠ και σε διάφορες εταιρείες και διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Κωνσταντίνος Γαβρόγλου: Ο 69χρονος πανεπιστημιακός και βουλευτής Επικρατείας, αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Παιδείας αντικαθιστώντας τον Νίκο Φίλη. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη έχει σπουδάσει Φυσική στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Κέιμπριτζ και έχει διδάξει στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σπούδασε στο Πολυτεχνείο ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος και εργαζόταν ως εκπαιδευτικός τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου. Συμμετείχε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας, καθώς και αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ) Ηλείας. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του. Εκλέχτηκε βουλευτής Ηλείας στις εκλογές του 25 Γενάρη 2015.

Κώστας Ζουράρις: Στα 76 του ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας και νυν βουλευτής των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας. Γνωστός για την αρχαιολατρία του και τις αιρετικές του απόψεις έχει διδάξει, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σε πανεπιστήμιο στο Παρίσι, πόλη στην οποία σπούδασε και μετείχε στο ιστορικό Κίνημα του Μάη του ΄68. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού και εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία»

Έφη Αχτσιόγλου: Η νεότερη του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει στα 31 της το Υπουργείο Εργασίας. Συνεργάτης του Κατρούγκαλου μετείχε στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι διδάκτορας ερευνήτρια με πολλά επιστημονικά και κομματικά ένσημα. Μεταξύ άλλων εργάστηκε και στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Κατερίνα Παπανάτσιου: Η 56χρονη οικονομολόγος και βουλευτής Μαγνησίας αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών. Γεννημένη στον Αλμυρό Μαγνησίας, σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως προϊσταμένη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Διατηρούσε λογιστικό, φοροτεχνικό γραφείο.

Λυδία Κονιόρδου: Η διακεκριμένη ηθοποιός και σκηνοθέτης αναλαμβάνει στα 63 της το Υπουργείο Πολιτισμού. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού και υπηρέτησε στο πλευρό του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης για 9 χρόνια. Πρωταγωνίστησε σε αρχαίες τραγωδίες και ανέλαβε για τρία χρόνια την διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου.

Γιώργος Βασιλειάδης: Ο 37χρονος νέος υφυπουργός Αθλητισμού ήταν μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η τοποθέτησή του σε αυτό το υπουργείο υποδηλώνει τη βούληση του Πρωθυπουργού για την πάταξη της διαπλοκής στο χώρο. Δικηγόρος με μεταπτυχιακά στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες είναι αναπληρωτής συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σωκράτης Φάμελος: Ο γνωστός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι 50 ετών, χημικός μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας και μέλος της Οργάνωσης ΣΩΣΤΕ TO NEPO καθώς και άλλων αλληλέγγυων οργανώσεων.

Νεκτάριος Σαντορινιός: Ο νησιώτης, γεννημένος στην Ρόδο με καταγωγή από την Σύμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι 44 ετών έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ κι έχει εργαστεί στο τομέα των περιβαλλοντικών μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Βασίλειος Κόκκαλης : Ο 44χρονος βουλευτής των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Με καταγωγή από την Λάρισα, απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ, έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λάρισας, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας και μέλος ΔΣ του ΕΦΕΤ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα Αγροτικά Θέματα.

Δημήτρης Λιάκος: Δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα οικονομικής πολιτικής, με πείρα στην διαπραγμάτευση, ο 44χρονος οικονομολόγος αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Υποστηρικτής του συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ευρωπαίους, έζησε την περσινή θυελλώδη διαπραγμάτευση.

Nικόλαος Μαυραγάνης: Ο 48χρονος δικηγόρος, βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναλαμβάνει υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έχασε τη βουλευτική του έδρα αφού οι ΑΝΕΛ δεν εξέλεξαν βουλευτή στην Εύβοια.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ο έμπιστος συνεργάτης, φίλος και διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνει στα 34 του, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμπορεύτηκε με τον Πρωθυπουργό στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όπου και τον διαδέχτηκε στη θέση του γραμματέα. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *