ροή ειδήσεων

Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής- Για «τεράστιο σοκ» κάνει λόγο το Βερολίνο


Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε
ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…).

Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Πρώτη αντίδραση υπήρξε και από την Τουρκία. «Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να χειραγωγηθούν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ και φαβορί για τη νίκη Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε στηρίξει από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας. Η κ. Λεπέν αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 δήλωσε πως η προσωπικότητα του Τραμπ εγείρει ερωτήματα, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε βασικά ζητήματα.

«Η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου είμαστε ένας βασικός εταίρος και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, και για έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα».

«Θα πρέπει να καταλάβουμε τι θα θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος».

Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1».



Παράλληλα ιταλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *