ροή ειδήσεων

Διαδήλωση ενάντια στη «δικτατορία του Ερντογάν» στο κέντρο της Αθήνας


Διαδήλωση διαμαρτυρίας, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία
και τα γραφεία της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για τις διώξεις και συλλήψεις των στελεχών του Τουρκικού Αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP.


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, φορείς και οργανώσεις, ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι συλλήψεις από το τουρκικό καθεστώς των συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, καθώς και περίπου 10 ακόμη βουλευτών του κόμματος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Δύση, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Καλέσματα για διαδηλώσεις από τις τοπικές κουρδικές κοινότητες έγιναν και σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Άγκυρα διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους υπέρ του HDP διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι συλλήψεις αυτές σηματοδοτούν «το τέλος της δημοκρατίας» στη χώρα. Σε ένα κείμενο που διάβασε ο δικηγόρος του ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι είναι θύμα «πολιτικού πραξικοπήματος από την κυβέρνηση και το προεδρικό μέγαρο». Οι λέξεις «Σίγουρα θα κερδίσουμε», τις οποίες φώναξε στα τουρκικά ο Ντεμιρτάς την ώρα της σύλληψής του, έχουν γίνει viral στο Twitter.

«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του HDP, είναι ένα πραξικόπημα εναντίον του πλουραλισμού, εναντίον της διαφορετικότητας, εναντίον της ισότητας», δήλωσε ο Γκάρο Παϊλάν βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τα κεντρικά γραφεία.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τη σύλληψη των Τούρκων πολιτικών, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχη», ενώ το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις συλλήψεις «ιδιαίτερα ανησυχητικές».

Το κάλεσμα από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν:

«Η φασιστική εξουσία του ΑΚΡ/Ερντογάν συνέλαβε τους συμπροέδρους του HDP Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και Σελλαχαττίν Ντεμιρτάς καθώς και πολλούς βουλευτές του ίδιου κόμματος. Αυτές οι επιθέσεις και οι συλλήψεις σημαίνουν ταυτόχρονα μη αναγνώριση της ύπαρξης του κουρδικού λαού.

Η απόφαση και η πολιτική της τουρκικής αποικιοκρατίας να εξοντώσει τον κουρδικό λαό για άλλη μια φορά είναι πασιφανής. Αυτές οι επιθέσεις είναι ο τελευταίος κρίκος της απόφασης και εφαρμογής του σχεδίου καταστολής του Απελευθερωτικού Αγώνα του κουρδικού λαού. Καλούμε όλους τους σοσιαλιστές, τους δημοκράτες, τους επαναστάτες, τους πατριώτες στην Ελλάδα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν επί 1 εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος, ενάντια στην φασιστική συμμορία του ΑΚΡ και του Ερντογάν».

«Οι διώξεις εναντίον του HDP στηρίζονται σε ανυπόστατες κατηγορίες κι έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα με προφανή σκοπό την τρομοκράτηση της τουρκικής Αριστεράς και κάθε προοδευτικού πολίτη που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ειρήνευση στην Τουρκία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους διωκόμενους και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε στο πλάι των συντρόφων μας. Παράλληλα, καλούμε τα αδερφά κόμματα στην Ευρώπη να μην αφήσουν τον αγώνα των Κούρδων και Τούρκων συντρόφων και συντροφισσών μας έρμαιο στον αυταρχισμό του Ερντογάν», αναφέρει το αντίστοιχο κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *