επικαιρότητα

DW: Ελάφρυνση χρέους, το μήνυμα Obama από την Αθήνα


Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού και η προβολή της ανάγκης για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Obama στην Αθήνα την Τρίτη και Τετάρτη, σύμφωνα με την Deutche Welle.

Οι συζητήσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Barack Obama με την ελληνική κυβέρνηση θα καλύψουν τη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία - και δεν είναι τυχαία η συμμετοχή στην επίσκεψη του Jack Lew - μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αυτό επισήμανε σε ειδική ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ben Rhodes, ο οποίος σημείωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.


Αναφερόμενος επίσης στον επόμενο σταθμό της επίσκεψης, το Βερολίνο ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Angela Merkel υπήρξε η πιο στενή και σθεναρή σύμμαχος και εταίρος του Barack Obama κατά την οκταετή θητεία του και είναι απολύτως λογικό να επισκέπτεται για έκτη φορά τη Γερμανία, αλλά και να επιλέγει να κλείσει στο Βερολίνο τον κύκλο των περιοδειών του στη γηραιά ήπειρο.

Ομιλία Obama με φόντο την Ακρόπολη

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος με όλους τους ξένους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την Angela Merkel, και τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, με τους οποίους επίσης θα συναντηθεί στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Wally Adeyemo, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαινέσει τον έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αν και όπως είπε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Έδωσε πάντως και αυτός από την πλευρά του έμφαση στην ανάγκη για «ουσιαστική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Barack Obama θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την επομένη ο κ. Obama θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία που θα εκφωνήσει με φόντο τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αναγνώστης: Ήθελα να μάθω αφού η προκήρυξη 3Κ/2018 έχει δια Νόμου εξαιρεθεί από τις οποιαδήποτε εκλογές, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο μέχρι 10/09/2019, οι διορισμένοι να είναι στις θέσεις τους κανονικά, ο Δήμος έχει ορκίσει μόνο τους 30 οι οποίοι εργάζονται από τις αρχές του μήνα, έχουν τους υπόλοιπους σε αναμονή;

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης