ροή ειδήσεων

Τουρκία: Απέσυρε την NAVWARN για Καστελόριζο, επιμένει σε ασκήσεις στο FIR Αθηνών


Απέσυρε την επίμαχη ΝΑVWARN 717/16 με την οποία εγκλώβιζε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου η Τουρκία μετά από τα ελληνικά διαβήματα, αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να εκδώσει δυο νέες NAVWARN την 723/16 και 724/16 με τις οποίες απλώς τροποποιεί σε δυο σημεία την επίμαχη άσκηση ,και ανήγγειλε την διεξαγωγή της άσκησης νοτίως του συμπλέγματος του Καστελόριζου για τις 12,15 και 17 Νοεμβρίου. Και οι νέες τουρκικές αναγγελίες αφορούν περιοχές του FIR Αθηνών .

Στο διάβημα που έγινε στον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επισημάνθηκε ότι η περιοχή που δέσμευε η πρώτη άσκηση δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Τουρκίας αλλά της Ελλάδας, και η απεικόνιση (την οποία αποκάλυψε χθες το πρωί το liberal.gr) είναι παράνομη ,καθώς εμφάνιζε ελληνική επικράτεια εντός του σχεδιασμού της άσκησης, και επίσης τονίσθηκε ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παρά την αρχική ικανοποίηση στην Αθήνα για την απόσυρση της επίμαχης NAVWARN ,ο προβληματισμός επανήλθε με την επιμονή της Τουρκίας να εκδώσει δικές της αναγγελίες για διεξαγωγή ασκήσεων στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου ,όπου η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης.


Η τουρκική δέσμευση αρχικά αφορούσε όχι μόνο περιοχές του FIR Αθηνών, νοτίως του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή που η Τουρκία διατηρεί και συντηρεί σταθερή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ελληνικό εναέριο χώρο. Συγχρόνως, ο σχεδιασμό της άσκησης και η δέσμευση της περιοχής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου να εμφανίζεται εγκλωβισμένο από την τουρκική άσκηση.

Οι «επιθετικές» δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας προβληματισμό, καθώς συμπίπτουν με την επιθετική ρητορική περί «συνόρων της καρδιάς» και «νησιών που μπορεί να ακουστεί η φωνή μας από την απέναντι τουρκική ακτή», που με εμμονή επαναλαμβάνει ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *