ροή ειδήσεων

Πλατώνια = Κουνέλια Νο 2; - Η περίπτωση της Ρόδου


Η Ρόδος, που σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως «Ελαφούσα», έχει ως έμβλημά της το πλατώνι, το οποίο χρονολογείται ότι εμφανίστηκε στο νησί κατά τους νεολιθικούς χρόνους, γύρω στην έκτη χιλιετηρίδα πΧ. Ο πληθυσμός του έχει υποστεί αυξομειώσεις με πρόσφατο παράδειγμα τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας μείωση του πληθυσμού, αλλά αύξησή του με τη νέα βλάστηση τις επόμενες χρονιές. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 – 2.000 πλατώνια, με αυξητικές τάσεις κυρίως στη Νότια Ρόδο.


Οι Ροδίτες αγαπούν τα πλατώνια τους αλλά όπως κάθε συμβίωση έχει και τα προβλήματά της. Ας δούμε συνοπτικά τις ιδιαιτερότητες της Ρόδου κι ας αναλογιστούμε την δική μας περίπτωση.

Οι βασικοί τροφικοί ανταγωνιστές των πλατωνιών είναι τα αιγοπρόβατα, τα οποία αφήνονται ελεύθερα και χωρίς επιτήρηση για βοσκή. Επίσης, οι πυρκαγιές και η παρατεταμένη ανομβρία που συνεπάγεται την έλλειψη τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σας θυμίζει κάτι;

Το πρόβλημα πήρε τέτοια έκταση που από τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ζημιές που προκαλούνται στη φυτική παραγωγή από τα πλατώνια υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΛ.ΓΑ. Μέχρι πρόσφατα ο ΕΛ.ΓΑ. κάλυπτε ζημιές από αρκούδες και αγριογούρουνα σε περιοχές που αυτά προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και επίσης ζημιές από τα αγριοκούνελα στη Λήμνο.

Στις εικόνες βλέπουμε την εξάπλωση του πλατωνιού στη Ρόδο από το 1878 ως το 2002. Φαίνεται καθαρά ότι το 1878 τα πλατώνια ζούσαν σε μια περιορισμένη περιοχή του νησιού ενώ το 2002 ο πληθυσμός τους κάλυπτε σχεδόν το μισό του νησιού.



Το να φτάσει η Λήμνος να ζητήσει αποζημιώσεις για ζημιές από πλατώνια είναι κάτι μακρυνό και υπερβολικό, εφόσον υπολογίζεται ότι υπάρχουν χοντρικά περίπου 70 πλατώνια αυτή τη στιγμή στο νησί μας, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τα 1.500 – 2.000 άτομα της Ρόδου. Όμως έχουμε ήδη το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα και ήδη υπάρχουν αναφορές για ζημιές από πλατώνια. Ας φανούμε προσεκτικοί τώρα που η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *