ροή ειδήσεων

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ


Σε έξαρση και φέτος η κοπή των δέντρων σε διάφορες περιοχές της Ρόδου. Οι καταγγελίες που έφθασαν στον Σύλλογο μας αφορούν μία στην Περιοχή της Φιλερήμου, μία στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και μία άλλη στην πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα:

1 Στους πρόποδες του Φιλερήμου σε παρακαμπτήριο δρόμο που οδηγεί στην Παστίδα εθεάθησαν 2 συμπολίτες μας να κόβουν πεύκα πολύ κοντά στον δρόμο. Αυτό αποδεικνύει τη σιγουριά που έχουν ότι δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανείς. Διότι απλούστατα το δάσος του Φιλερήμου δεν επιτηρείται από κανένα ούτε φυλάσσεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Για πολλοστή φορά τα δέντρα και το φυσικό περιβάλλον πληρώνουν την οικονομική κρίση.

2. Προχθές (15/12/2016) στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγ, Νεκταρίου στην νέα μαρίνα δίπλα από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ κάποιοι εργάτες αφού έσπασαν το πεζοδρόμιο έξω και πλάγια από την είσοδο της εκκλησίας θεώρησαν καλό να ξεφορτωθούν κόβοντας και το δέντρο που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο χωρίς βέβαια να ρωτήσουν κανένα. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της κοπής ούτε εάν είχαν και τη συναίνεση του ιερέα, καθότι οι εργασίες που γίνονταν ήσαν μπροστά στον χώρο της εκκλησίας. Το γεγονός καταγγέλθηκε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, το καταγγέλλουμε και εμείς και περιμένουμε να μάθουμε τις ενέργειες και την αντίδραση της Υπηρεσίας.

3. Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων την Τρίτη 6/12/2016 τέσσερα (4) άτομα εξοπλισμένα με αλυσοπρίονο έκοψαν δύο πεύκα μέσα από την περίφραξη της Κοιλάδας. Παρόλο που τα πεύκα ήταν ξερά, χρησιμοποιήθηκε άδεια για κοπή δέντρων σε άλλη περιοχή (Ψίνθος) και έγινε χωρίς την επίβλεψη του δασαρχείου όπως προβλέπεται.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχει νόμιμη διαδικασία προμήθειας ξυλείας από δημόσιες εκτάσεις και στην περιοχή μας υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ξερά ή καμένα δέντρα τα οποία μπορούν να υλοτομηθούν. Επίσης, η παράνομη υλοτομία γίνεται συνήθως για εμπορικούς λόγους. 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος για ακόμα μια φορά ζητάει:

ü Να εφαρμοστούν τα άρθρα 268 και 271 του Δασικού Κώδικα (Ν.Δ. 86/1969) όπως τροποποιήθηκαν από το Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ72Α) και ισχύουν όπου προβλέπονται αυστηρές ποινές όπως κατάσχεση των παρανόμως υλοτομηθέντων δασικών προϊόντων, των μέσων υλοτομίας και των μέσων μεταφοράς, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος και κάθειρξη έως 10 έτη ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που προκαλείται. Ποινές προβλέπονται και για όσους προμηθεύονται παράνομη ξυλεία.

ü Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι όπως προβλέπεται και από το Ειδικό Πρόγραμμα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2016 (βλ. έγγραφο ΑΠ 135445/413/29-3-2016 της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών& Αγροπεριβάλλοντος) ειδικά τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις εξαιρέσιμες ημέρες.

ü Να δημοσιοποιηθούν από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου τα ονόματα όσων έχουν συλληφθεί για παράνομη υλοτομία και οι ποινές που τους επιβλήθηκαν.

ü Να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν τη νόμιμη προμήθεια ξυλείας από δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις.

ü Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν στη Διεύθυνση Δασών ή στο Δήμο (για κοπή εντός οικισμών) περιπτώσεις παράνομης κοπής δέντρων σε συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς.

Αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων και επειδή το έθιμο το απαιτεί να στολίσουμε κάποιο δέντρο, καλό θα ήταν να προμηθευτούμε ένα μη φυσικό από το εμπόριο που θα το έχουμε για πολλά χρόνια και ας μη αγοράσουμε φρέσκο ή ακόμη να κόψουμε λαθραία ένα ζωντανό μειώνοντας τη δασοκάλυψη του νησιού μας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Ρόδος και όλοι εμείς..



ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *