ροή ειδήσεων

Αναβρασμός στην Αθήνα για το «παραλήρημα» των Τούρκων: Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών


Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται πως έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα απειλεί
με τη στάση της για εκδήλωση νέων «θερμών» επεισοδίων στο Αιγαίο, φτάνοντας μάλιστα σε τέτοιο σημείο κακοήθειας, ώστε να ειρωνεύεται την ελληνική πλευρά, επειδή αντιδρά στα περί αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων.


Η χαρακτηριστική δήλωση του Χουσεΐν Μουφτούογλου, εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά».


Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά το αήθες και άνευ προηγουμένου «παραλήρημα» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων.



Στον κ. Μουφτούογλου απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος έκανε λόγο για «αβάσιμες θέσεις».

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος. Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου.

Και πρόσθεσε: «H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι Τούρκοι προχωρούν κανονικά στην ενορχηστρωμένη επίθεσή τους εναντίον της Ελλάδας, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση να αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την ελληνικότητα των νησιών μας.


Ματαιώθηκε η «επικοινωνιακή φιέστα» Καμμένου στο Καστελόριζο

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε προτείνει να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα (05/12/2016) η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο.

Τελικώς, και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της Βουλής και κυρίως της ΝΔ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, το «σόου» Καμμένου ματαιώθηκε.

«Δεν μπορεί να υποκατασταθεί η ουσία μίας σοβαρής συζήτησης από την επικοινωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Νωρίτερα, βουλευτές από το ΚΚΕ και το Ποτάμι είχαν επιτεθεί με δριμύτητα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για «σόου» και «επικοινωνιακά παιχνίδια».

Δυστυχώς, η εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ιδίως υπό το πρίσμα των εξαιρετικά σοβαρών εξελίξεων στα εθνικά θέματα κρίνεται - το λιγότερο - τραγική. Τη στιγμή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση, ώστε οι Τούρκοι να λάβουν ένα ηχηρότατο μήνυμα, ο επικεφαλής του ΥΠΕΘΑ επιδίδεται σε παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Το Newsbomb.gr, το μόνο ειδησεογραφικό site που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα, έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική πλευρά ότι το βρώμικο παιχνίδι της Άγκυρας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό «ελαφρά τη καρδία». Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση, τη στιγμή, μάλιστα, που οι Τούρκοι προσπαθούν διακαώς να προκαλέσουν νέο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, στα πρότυπα των Ιμίων
.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *