ροή ειδήσεων

ΕΦΚΑ: Τι θα πληρώνετε κάθε μήνα ανάλογα με την κατηγορία σας


Στα 586,08 ευρώ για τους αγρότες και στα 410,25 ευρώ για τους νέους επιστήμονες ορίζεται η ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών για σύνταξη στο νέο ασφαλιστικό υπερταμείο, ΕΦΚΑ.

Επί τη βάση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, το ελάχιστο ποσό που θα πληρώνουν μηνιαία οι αγρότες θα είναι 85,95 ευρώ και 157,95 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ανώτατη εισφορά, για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα θα αγγίζει τα 1.579,51 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σε περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να πληρώνουν εισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται με μηνιαία βάση τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ. Το ποσό αυτό για τον υπολογισμό της εισφοράς θα ισχύουν και για δικηγόρους, υγειονομικούς.

Ως μηνιαία βάση ορίζεται το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του οικείου φορολογικού έτους δια των δώδεκα μηνών.

Τα παραπάνω ορίζονται από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των παραπάνω εισφορών είναι η 1/1/2017 για τα εισοδήματα του 2016 ενώ τυχόν διαφορές που θα υπάρξουν μετά τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων, θα αναζητούνται και θα συμψηφίζονται ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον μήνα Δεκέμβριο.
Ποιες κατηγορίες θα καταβάλλουν 20% για σύνταξη

Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, ασφαλισμένοι για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα), μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιρειών με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών, διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων, μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT δυναμικότητας έως και 5 δωματίων και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως και 10 δωματίων που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, όσοι για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 αποκτούν ιδιότητα με υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ.






Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *