ροή ειδήσεων

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έμπλεξε το καμπαναριό της Φιλερήμου!


Στις αγκυλώσεις που διέπουν την λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίες «σκοντάφτει», η επισκευή του καμπαναριού της Φιλερήμου. Αν και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα βάλει τα χρήματα για την επισκευή του προκειμένου να διασωθεί το καμπαναριό, καθυστερεί η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Από πλευράς τους για ακόμη μία φορά παρατηρείται κωλυσιεργία και για γραφειοκρατικούς λόγους , αν και είναι δικής του ευθύνη και αρμοδιότητα η επισκευή του καμπαναριού της Φιλερήμου. Η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στην κατάρρευση ενός μνημείου της Ρόδου και οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν πριν να είναι αργά.

Εδώ και κάποιους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το περιφερειακό συμβούλιο με εισήγηση της περιφερειακής αρχής, ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου "Δομητική αποκατάσταση – επεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου", προϋπολογισμού 331.380,00 € , Η υλοποίηση του έργου αν βέβαια είναι έτοιμες οι μελέτες από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Σκοπός του έργου είναι η επισκευή και συντήρηση του κωδωνοστασίου του Ναού που αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση του έργου το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παρόλα αυτά ακόμη από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία δεν πέρασε η έγκριση της σύναψης αυτής, αν και δεν πρόκειται να βάλουν ούτε ευρώ.

Μιλώντας για το έργο αυτό στην εφημερίδα «Το Βήμα της Δωδεκανήσου» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι, η επισκευή του καμπαναριού της Φιλερήμου θα ξεκινήσει εντός του 2017, αν βέβαια υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η προγραμματική σύναψη και στην συνέχεια δημοπρατηθεί το έργο.

Από την Φιλέρημο το υπουργείο Πολιτισμού μόνο εισπράττει για να γεμίζει τα ταμεία του με πακτωλό χρημάτων καθώς η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του γίνεται μόνο έναντι αντιτίμου. Παρόλα αυτά η αρχαιολογική υπηρεσία και σε τοπικό επίπεδο αδιαφορεί για την εικόνα που παρουσιάζει το καμπαναριό της Φιλερήμου που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στο οποίο εδώ και τρία χρόνια έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Ούτε καν οι αρμόδιοι της αρχαιολογικής υπηρεσίες ενδιαφέρονται ,αν θα καταρρεύσει το καμπαναριό της Φιλερήμου, του οποίου όπως έγραψε το «Βήμα της Δωδεκανήσου» , επιδεινώθηκε η στατική κατάσταση του, μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μας τον περασμένο Οκτώβριο.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που διαπιστώθηκε από αρμόδιους της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρόδου μετά από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε ότι, υπάρχει σοβαρή επιδείνωση της στατικής κατάστασης του κωδωνοστασίου του μεσαιωνικού ναού της Παναγίας της Φιλερήμου, κτίσματος περιόδου ιταλοκρατίας που παρουσιάζει σοβαρές ρωγμώσεις περιμετρικά. Παρόλα αυτά και με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας ακ’ομη δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο καμπαναριό της Φιλερήμου προκειμένου να αποκατασταθούν οι ρωγμώσεις.

Να σημειωθεί ότι, τον Μάιο του 2013 η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει την κοινή γνώμη για το πρόβλημα που παρουσίαζε το καμπαναριό της Φιλερήμου καθώς σε αυτοψία στο χώρο διαπιστώθηκε σοβαρή επιδείνωση της στατικής κατάστασης του ενός κτίσματος περιόδου της ιταλοκρατίας που παρουσίαζε σοβαρές ρωγμώσεις περιμετρικά.

Στο εσωτερικό του κωδωνοστασίου διατηρείται σπάνια για την Ελλάδα καμπανοστοιχία με 6 καμπάνες, με λείψανα σύνθετου μηχανισμού καμπανοκρουσίας.

Μάλιστα είχε επισημανθεί ότι η διάβρωση απειλεί το σύστημα ανάρτησης της μεγαλύτερης καμπάνας η οποία, αν χάσει τη στήριξή της, θα κρημνίσει το ήδη ετοιμόρροπο δυτικό άνω τμήμα του κωδωνοστασίου, του οποίου το οικοδομικό υλικό θα πέσει ακριβώς μπροστά από την κύρια είσοδο του ναού.

http://12vima.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *