ροή ειδήσεων

Απίστευτη πρόκληση: Αλβανοί διεκδικούν περιουσίες Ελλήνων με φιρμάνια – «μαϊμού»


Ξεπερνούν κάθε όριο οι προκλήσεις των Αλβανών που έφτασαν στο σημείο να επικαλούνται ψεύτικα φιρμάνια από την Τουρκοκρατία για να αρπάξουν τις περιουσίες Ελλήνων

Σε μια περίπτωση στο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινίκης απαίτησαν από κτηνοτρόφους της περιοχής να γκρεμίσουν τα μαντριά από μία πλαγιά, ενώ στην Αρδάσοβα δύο ή τρεις «απόγονοι» αγά φιλονικούν για μια συγκεκριμένη έκταση.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων και διεκδικούν περιοχές από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.

Το προεδρείο της οργάνωσης επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό Αρδάσοβα και συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι καλούνται το τελευταίο διάστημα από δήθεν απογόνους του «Αγά Τσίνι» να πληρώνουν ενοίκιο για τους ελαιώνες τους.

Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και 99 χρόνια από το κράτος.

«Η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία είναι όμηρος όχι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», τα μέλη της οποίας έστειλαν πολυσέλιδη έκθεση με πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τη χρησιμοποίησε και στην πρόσφατη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

«Οι διεκδικούμενες εκτάσεις αφορούν κυρίως τους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας. Οι ομογενείς φοβούνται ότι θα χάσουν τις εκτάσεις, τις οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκμεταλλεύονται» λέει στο «ΈΘΝΟΣ» ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδας Παππάς.

Η οικογένεια Γένη έχει χτίσει το σπίτι της πάνω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που έχει στο χωριό Αρδάσοβα. Πρόσφατα τους επισκέφθηκαν απόγονοι ενός «αγά» και με… γενναιοδωρία τους είπαν ότι δεν θα το γκρεμίσουν, ζήτησαν ωστόσο ανταλλάγματα. Ειδικά για την Αρδάσοβα, όπου είναι και οι περισσότερες διεκδικούμενες εκτάσεις, έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των «αγάδων» και ο Δήμος Φοινίκης.




Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές και σε αρκετές έχει αποδειχθεί η πλαστότητα των εγγράφων. Έχει τύχει να εμφανιστούν στο δικαστήριο δύο ή ακόμη και τρεις διεκδικητές της ίδιας έκτασης, ενώ σε άλλη περίπτωση το αρχικό έγγραφο έλεγε για 100 στρέμματα και ο διεκδικητής πρόσθεσε δύο μηδενικά, μετατρέποντάς τα σε 10.000 στρέμματα.

Οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι πολλών χωριών δέχτηκαν επισκέψεις αγνώστων που συστήθηκαν ως απόγονοι «αγάδων» και τους είπαν ότι μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους ή τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων τους, αρκεί να πληρώνουν σε εκείνους ενοίκιο.

Ο Λ. Παππάς καλεί τους δημάρχους της περιοχής να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση του περιουσιακού, να κινηθούν νομικά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να μην αναγνωρίσουν κανέναν «ιδιοκτήτη».

Με πλαστά «φιρμάνια» στο Κώσταρι



Απόγονοι ενός «αγά» διεκδίκησαν και πήραν 1.200 στρ. σε μια πλαγιά κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας στο Κώσταρι του Δήμου Φοινίκης, ενώ ζητούν άλλα τόσα. Εμφάνισαν έγγραφα με ημερομηνία 1937, αλλά ειδικός γραφολόγος διαπίστωσε ότι τα χαρτιά γράφτηκαν σε γραφομηχανή που πρωτοκυκλοφόρησε το 1965, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει μέχρι σήμερα 70 (!) δίκες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



Με πληροφορίες από: «Έθνος»




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *