ροή ειδήσεων

Τα επόμενα μεγάλα deals στην ξενοδοχειακή αγορά


Το έντονο ενδιαφέρον για ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας- αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς- επισφραγίστηκε τη χρονιά που πέρασε με το κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών. Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η πώληση του Χίλτον, το άνοιγμα των Electra Metropolis και Wyndham Grand Athens στο κέντρο της πρωτεύουσας, η επιστροφή της αμερικανικής αλυσίδας Marriott International με την ανακαίνιση του Metropolitan και η ανακοίνωση του ομίλου Sani/Ikos για νέες επενδύσεις σε Κέρκυρα και Κω ήταν τα deals που ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες του 2016, δίνοντας τέλος σε μια μεγάλη περίοδο απραξίας και κλεισίματος μονάδων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς προβλέπουν πως οι συμφωνίες στο ξενοδοχειακό real estate θα συνεχιστούν και φέτος, ειδικά όσο η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα και την Αθήνα ανεβαίνει. Μεταξύ των μονάδων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέρον είναι το ξενοδοχείο Athens Ledra επί της λεωφόρου Συγγρού και το Esperia στην οδό Σταδίου.

Όσον αφορά το Athens Ledra, μετά από τρεις άγονους πλειστηριασμούς με επισπεύδουσα την Alpha Bank μέσα στο 2016 (ο τελευταίος έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου), φορείς του ξενοδοχειακού χώρου εκτιμούν πως το τίμημα για την πώληση της μονάδας θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα 47,8 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί αρχικά. Και αυτό γιατί- εκτός του ότι το ξενοδοχείο χρήζει εκτενούς ανακαίνισης- οι τραπεζικές οφειλές της διαχειρίστριας και ιδιοκτήτριας εταιρείας Άστυ της οικογένειας Παρασκευαΐδη υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 9 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς το ΙΚΑ και 800 χιλ. οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Πάντως το σενάριο ύπαρξης ενδιαφέροντος από κινεζικό όμιλο για την απόκτηση του Athens Ledra δείχνει να απομακρύνεται οριστικά, οπότε πλέον απομένει να οριστεί ημερομηνία νέου πλειστηριασμού.

Στο "μέτωπο" του Esperia, οι πληροφορίες λένε πως οι διαδικασίες για το διαγωνισμό θα είναι ταχύτερες, πιθανότατα μέσα στους πρώτους μήνες του 2017. Το εννιαώροφο ξενοδοχείο που ανήκει στο ΕΤΑΑ έκλεισε το 2010 λόγω αδυναμίας καταβολής του ενοικίου του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τον τότε μισθωτή, τον όμιλο του Μ. Καλλίγερου. Μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών έχει ακουστεί και όμιλος Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μετά τη Θεσσαλονίκη αναζητά ευκαιρίες στην αγορά της πρωτεύουσας, όμως φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις και από ξένους ομίλους που θέλουν να αξιοποιήσουν την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία για τον αθηναϊκό τουρισμό.

Το σίγουρο είναι πως τα "ραντάρ" ξένων και εγχώριων ομίλων που σχεδιάζουν να επενδύσουν στον Τουρισμό είναι εδώ και καιρό ανοικτά, στοχεύοντας όχι μόνο στη δημιουργία νέων μονάδων, αλλά και σε επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *