ροή ειδήσεων

Βαριές κατηγόριες από το δικηγόρo των πιστωτών κατα Πάνου Μαρινόπουλου


«Τη στιγμή που η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει φυγαδεύσει στο εξωτερικό τα κεφάλαια της εταιρείας, τη ζημιά των εκατοντάδων εκατομμυρίων θα την πληρώσουν οι τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων αλλά και η αγορά που μαστίζεται από την ύφεση και τα λουκέτα». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου.

Η «διάσωση» του Μαρινόπουλου, μιας εταιρείας που χρεοκόπησε εκατοντάδες επιχειρήσεις μπαίνει στην τελική ευθεία, χάρη στα λεφτά των τραπεζών, δηλαδή των ελλήνων φορολογουμένων που πλήρωσαν ακριβά την ανακεφαλαιοποίηση. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και θεωρείται επιτυχία… προβλέπει ότι όσοι από τους τυχερούς θα πάρουν κάτι από τα οφειλόμενα θα το πάρουν….σε 3 χρόνια, αφού η αποπληρωμή θα γίνει σε 8 δόσεις για τις οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ, σε 18 δόσεις για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και σε 36 δόσεις για την πλειοψηφία των οφειλών , πάνω από 200.000 ευρω.

Ο δικηγόρος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, δηλώνει στο Newsbomb.gr ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει τις τράπεζες να πληρώσουν τα σπασμένα και να αφήσει ανενόχλητους τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα λεφτά της Μαρινόπουλος σε θυγατρικές της και offshore στο εξωτερικό. Μιλάει για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο του 2014, όταν ξεκίνησε η χρηματοδότηση της εταιρείας στο ρ/σ στο Κόκκινο.

«Η πολιτική βούληση είναι ο Μαρινόπουλος να τη βγάλει λάδι, να ρίξουμε τη ζημιά στον έλληνας φορολογούμενο και να μην πληρώσουν οι Μαρινόπουλοι ούτε ένα σεντς για όσα έχουν πάρει. Αν δεν ήταν έτσι με ένα νεύμα θα μπορούσε η κυβέρνηση να επιταχύνει τις ποινικές διώξεις και να τους βάλει να πληρώσουν», σημειώνει.

Επίσης αμφισβητεί τη διαδικασία της διάσωσης που, όπως λέει, ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση αφού όπως θα υποστηρίξει και στην ανακοπή που ετοιμάζει, είναι πλασματικά το ποσοστό των συμφωνούντων που εμφανίζεται (70% των προμηθευτών) , γιατι δεν συμπεριλήφθηκαν πολλά εκατομμύρια οφειλών προς πιστωτές που διαφωνούσαν με το κούρεμα και αντίθετα μπήκαν στη λίστα πολλά εκατομμύρια (πάνω από 200 ) δήθεν πιστωτών που ήταν θυγατρικές της Μαρινόπουλος, οι οποίες όμως από το 2012 είχαν παραιτηθεί των απαιτήσεων! «Αυτό, μπορούμε να το δούμε στους ισολογισμούς της εταιρείας, ότι οι θυγατρικές που ΄σημερα εμφανίζοται ως πιστωτές και με τις απιτήσεις τους έφτασαν οι συμφωνούντες στο 70% που παρουσιάζεται, τότε είχαν απραιτηθεί των απαιτήσεών τους» σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου που εκπροσωπεί πιστωτές του Μαρινόπουλου στους οποίους τα οφειλόμενα ξεπερνούν τα 20 εκ. (όπως οι Παπαδάκης, Λάμπρου, Μάμαλης, Τζαφέρος, Παγκρήτια, Συγγελάκης κ.α) .

«Διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι πολλοί πελάτες μας ακόμη κι αν είχε αναγνωρίσει τις οφειλές τους η εταιρεία και ήταν διάδικοι στη δίκη, δεν είναι στη λίστα των «τυχερών που κάποτε θα πληρωθούν το 50% των απαιτήσεών τους. Όσοι διαφωνούσαν με το κούρεμα, εξαιρέθηκαν εντελώς από τη λίστα!Και έτσι με πλασματικά στοιχεία έφτασαν στο 70% των πιστωτών που παρουσιάζεται ότι συμφωνούν, εξαιρώντας τουλάχιστον 100 εκ. απαιτήσεων. Δεν τους έλαβαν κάν υπόψιν! Στη θέση τους συμπεριέλαβαν δήθεν απαιτήσεις θυγατρικών εταιρειών της Μαρινόπουλος όπως η Helen και η Southmed και πολλές άλλες, οι οποίες είχαν παραιτηθεί των απαιτήσεών τους το 2012. Κάποιες από αυτές εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση να πληρωθούν από τη συμφωνία διάσωση, άλλες όμως δεν εξαιρέθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες της Μαρινόπουλος, όχι μόνο είναι ατιμώρητοι –προς το παρόν- για τις πράξεις τους, όχι μόνο έβγαλαν στο εξωτερικό τεράστια κεφάλαια που δεν δημεύονται-προς το παρόν- αλλά και θα συνεχίσουν να παίρνουν από τις τράπεζες κάποια εκατομμύρια, τη στιγμή που άλλοι πραγματικοί πτομηθευτές δεν παίνρουν τίποτα!» σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

«Εμείς θέλουμε να πληρωθούν οι πελάτες μας, και είμαστε σε συζητήσεις και με άλλους δικηγόρους άλλων προμηθευτών να κάνουμε όλοι μαζί ανακοπή, αυτό το μήνα. Θέλουμε να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους προμηθευτές και να μη φύγουν πλούσιοι και ατιμώρητοι από αυτή την ιστορία» σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου. «Η απόφαση αυτή βγήκε γρήγορα και πρόχειρα. Αποκλείεται ο δικαστής να τη διάβασε. Επεσε πίεση πολιτική, του είπαν βγάλε την απόφαση και μη κοιτάς τίποτα. Όλη η υπόθεση ηταν 50.000 σελίδες, ο εισηγητής την πήρε στις 22 Δεκεμβρίου και η απόφαση βγήκε σε 25 ημέρες, δηλαδή ο δικαστής …πρέπει να διάβαζε 2.000 σελίδες την ημέρα ακόμη και μέσα στις γιορτές….Έβγαλε μια πολιτικά κατευθυνόμενη απόφαση που είχε σκοπό να ξελασπώσει τον κ. Μαρινόπουλο από τις ποινικές ευθύνες και τελικά να γίνει και μια νέα εταιρεία με αμφίβολη πορεία για τα καταστήματα,και τα λεφτά των τραπεζών.

Ο κίνδυνος είναι να χαθούν και τα λεφτά των τραπεζών και να καταστραφούν όσοι νομίζουν ότι θα γλιτώσουν με τη διάσωση».


Για αυτό άλλαξε στάση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο δικηγόρος Ι.Κωνσταντίνου τα τελευταία 10 χρόνια υπερρασπίζεται προμηθευτές του Μαρινόπουλου που ζητουν οφειλόμενα από την εταιρεία. «Ημουν από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και υπήρχε ειδική ομάδα που δουλεύαμε ενεργά για τις διεκδικήσεις των προμηθευτών του Μαρινόπουλου. Στην ομάδα δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήμουν μαζί με τους Ν.Χουντή, Κ. Σταθά, Κ. Παπαδιγενόπουλος, Β.Πριμηκύρη, Θ.Σκούμα, κ. Μακαρώνη και στηρίζαμε τον αγώνα των προμηθευτών του Μαρινόπουλου να πληρωθούν. Τα προβλήματα για την εταιρεία είχαν αρχίσει ήδη από το 2010 και ως το 2015 είχαν βγει 1657 διαταγές πληρωμής. Συντονίζαμε τις μηνήσεις κατά τις εταιρείας».

Το φθινόπωρο του 2014 όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και αποφάσισε να στηρίξει τους Μαρινόπολους. Ο Σταθάκης, δε, στήριζε το Μαρινόπουλο από πιο πριν και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μπλοκάρει κάθε κίνησή μας εναντίον του.

«Το φθιόπωρο του 2014 έδωσε η εταιρεία χορηγία 200.000 ευρώ στο Κόκκινο και μετά και στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε να στηρίζει τον αγώνα των προμηθευτών. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 μας διαλύσανε.Εγώ όμωςσυνέχισα παρά τον πόλεμο που έκανε η εταιρεία, τις απόπειρες χρηματισμού, και τις απειλές».




«Προσπάθησαν να με εξαγοράσουν και να με πείσουν να αποσυρθώ με απειλητικά μηνύματα …από εταιρικό τηλέφωνο της Carrefour! Η μήνυση για εκβίαση εναντίον τους θα εκδικαστεί τον επόμενο μήνα.»


Κι όμως τα λεφτά …υπάρχουν

«Αφού τα λεφτά ξέρουμε ότι υπάρχουν στους ιδιοκτήτες γιατί δεν τα παίρνουμε από εκεί;» αναρωτιέται ο κ. Κωνσταντίνου. «Ακόμη κι αν γίνει η συμφωνία, γιατί να απαλλαχτεί από τις υποχρεώσεις του ο ιδιοκτήτης και να μην αναγκαστεί να πληρώσει τα υπόλοιπα στους πιστωτές».

« Δεν είναι λύση να πληρώσουν οι τράπεζες, δηλαδή ο ελληνικός λαός, τη μαύρη τρύπα που δημιούργησε η οικογένεια Μαρινόπουλου στην εταιρεία τους. Περιμένουμε ο Εφέτης Ανακριτής να συνενώσει όλες οι αυταπάγγελτες μυνήσεις κατά της οικογενείας, να σπάσει τραπεζικό απόρρητο και να δεσμεύσει λογαριασμούς για να πληρωθούν οι προμηθευτές» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου. «Γιατί δεν παίρνουν τα λεφτά από το Μαρινόπουλο; Γιατί δεν δημεύουν την περιουσία του;» “Οι ποινικές διώξεις είναι σε εξέλιξη τελείωσε η προκαταρκτική έρευνα και περιμένουμε να απαγγελθούν οι κατηγορίες. Αναμένουμε ο Εφετης ανακριτής να συνενώσει τις μυνήσεις και να μπλοκάρει λογαριασμούς….Ομως αυτό μπορεί και να μην γίνει ποτέ, με δεδομένο το μεγάλο αβαντάρισμα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όπως διέταξε να βγει αυτή η απόφαση μπορεί να διατάξει…. να αθωώσει τους Μαρινόπουλους”.


Ετσι χρεοκόπησε τις εταιρείες των άλλων και τις δικές του

Είχε γίνει έλεγχος για τις τριγωνικές συναλλαγές που γινόντουσαν, υπόθεση που επίσης θάφτηκε. Εκαναν αγορές πολύ φθηνότερα από όσο φαινόταν και τιμολογούσε η Holding, με τη μεσολάβηση 2 ή τριών δικών του offshore να γεμίζουν κέρδη οι θυγατρικές εταιρείες που σήμερα του μένουν. Αγόρασε τον Αρβανιτίδη και τον γέμιζε εμπόρευμα. Ολο το ρευστό από τα έσοδα πήγαιναν στο Πικέρμι, με θωρακσιμένα αυτοκίνητα, από εκεί το φυγάδευε σε φυσική μορφή στο εξωτερικό. Βούτηξε τα ταμεία από Αρβανιτίδη, και τα DIA και τα πήγε όλα στο εξωτερικό. Είχε καταλάβει την αξία των μετρητών μέσα στην κρίση και έκανε μια απίστευτη υπερσυσσώρευση και μετά οι εταιρείες χρεοκοπούσαν.

Η ΗELEN είναι η εταιρεία ακινήτων του Μαρινόπουλου στην οποία ανήκουν ακίνητα, που αγοράστηκαν από την Holding έναντι ευτελούς τιμήματος, και σήμερα θα τα νοικιάζει στη νέα εταιρεία του Σκλαβενίτη σε πολύ υψηλές τιμές…

Εκατοντάδες εταιρείες χρεοκόπησαν την τελευταία δεκαετία λόγω Μαρινόπουλου, αφού οι προμηθετές εμεναν απλήρωτοι.. Την ίδια περίοδο, η οικογένεια Μαρινόπουλου συστηματικά αφαιρούσε ρευστότητα από την εταιρεία προς θυγατρικές και offshore, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει και να πτωχεύσει τις εταιρείες της.

“Γιατί η χρεοκοπημένη Μαρινόπουλος δεν ζητά τις απαιτήσεις που έχει από τις θυγατρικές της Μαρινόπουλος Holding (που παραμένουν στην ιδιοκτησία του); Αντίθετα, ενώ οι θυγατρικές χρωστάνε στην Holding τις εμφανίζεται να ζητάνε και αυτές να πληρωθούν από τη συμφωνία με τις τράπεζες!” Όμως το 2012, οι μέτοχοι του group Carrefour, όπως λένε οι ισολογισμοί που έιναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο, μεταβίβασαν για 1 ευρώ το σύνολο των μετοχών τους στη Μαρινόπουλος Holding και τώρα εμφανίζονται να ζητάνε από τη Μαρινόπουλος 100 εκ. ευρώ. Ομως ενώ για να δώσει τις εταιρείες η Carrefour διέγραψε αυτά τα δάνεια, τώρα οι Μαρινόπουλοι -σαν νέεοι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών- αναβιώνουν την απαίτηση -τη διεγραμμένη- από τη Holding και εμφανίζονται σαν πιστωτές προκειμένου να πάρουν κι άλλα,(το 50% από τις τράπεζες) αλλά και να συμπληρώσουν το κρίσιμο 60% των πιστωτών που έπρεπε να συμφωνεί με τη διάσωση.


Που βρίσκεται η συμφωνία

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία διάσωσης πρέπει να λυθεί μια σειρά από νομικά προβλήματα που προέκυψαν από τις λίγες μέρες καθυστέρησης στην έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη διάσωση . Η καθυστέρηση ενεργοποιεί αυτόματα διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις και τα νομικά τμήματα των εμπλεκόμενων μερών στη συμφωνία αναζητούν τη «νομική φόρμουλα» στην οποία πρέπει όλοι να συμφωνήσουν που ουσιαστικά θα αναβάλει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του deal από μερικές μέρες μέχρι λίγους μήνες.. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση που θα ληφθεί θα προβλέπει τι θα γίνει και με το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο επίσης είναι μείζον αφού η Σκλαβενίτης δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί με 1 εκ. την ημέρα τη λειτουργία της Μαρινόπουλος και πρέπει να δοθεί λύση ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ενώ θα γίνονται οι ανακοπές.



Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο μήνας των ανακοπών τρίτων (όσων διαφωνούν με τη συμφωνία) από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Τα νομικά γραφεία και οι δικηγόροι και όσων προμηθευτών διαφωνούν με τη συμφωνία ή δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα ξεκινούν επαφές και προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε κοινή ανακοπή.Αίτημα της ανακοπής για κάποιους που δεν είναι στη λίστα είναι «να μην ισχύσει η συμφωνία άλλως να μπω στη λίστα», και για άλλους που έχουν ενταχθεί στη λίστα αλλά δεν συμφώνησαν στο κούρεμα, να πάρουν το σύνολο των απαιτήσεών τους.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *