ροή ειδήσεων

Outpass: Αφιέρωμα σε ένα εξαιρετικό συγκρότημα της Ρόδου


Ωδή στην αβάσταχτη μελαγχολία – του τσέλου, και όχι μόνο!

Γράφει ο Χρήστος Κισατζεκιάν


Από τις στάχτες ενός ερασιτεχνικού σχήματος εκτελέσεων & διασκευών υπό το όνομα Escape που γεννήθηκε το 2008, οι Ροδίτες Outpass ξεκίνησαν το δικό τους μονοπάτι αυθεντικής τραγουδοποιϊας το 2013 με κοινό παρονομαστή τους Στέργο Φουτούλη στα τύμπανα, Lee Μαυρόστομο στα φωνητικά και Αλέξανδρο Χούλη στις κιθάρες. «Μες το 2013 συμπληρώθηκε καίρια το σχήμα με την προσθήκη του Παναγιώτη στο μπάσο, της Σοφίας στα γυναικεία φωνητικά και του Νεκτάριου στα πλήκτρα, όμως προχωρώντας πλέον σε δικές μας συνθέσεις ανακαλύψαμε πως είχαμε ανάγκη και ένα τσέλο που συμπληρώθηκε με την ένταξη του Αντώνη το 2014» συμπληρώνει η κινητήριος δύναμη του σχήματος, ο Αλέξανδρος.

«Το Outpass προέκυψε καταρχάς με το εξής σκεπτικό: το pass εμπεριέχει τα αρχικά των ονομάτων των τεσσάρων που ξεκινήσαμε το γκρουπ, Παναγιώτης, Αλέκος, Στέργος & Σοφία, που σε πρώτη φάση σήμαινε επίσης και έξω από το μονοπάτι, τη ρουτίνα αν θες. Όμως έτσι ονομάζεται και το προσωρινό έγγραφο που λαμβάνει κάθε πολιτικά διωκόμενος άνθρωπος όταν μπαίνει σε μια νέα χώρα, κάτι σαν προσωρινό διαβατήριο. Και εφόσον όλοι μας είμαστε προσωρινοί σε τούτη τη Γη, το Outpass μας κάλυψε διπλά».





«Το ομώνυμο album που κρατάς στα χέρια σου είναι ουσιαστικά μια συλλογή από ηχογραφήσεις με αφορμή κάποιο live που κάναμε αρχές Γενάρη του 2016 στο club “Rock’n’Roll” όπου υπήρξαν αρκετοί που εκδήλωσαν την επιθυμία να αποκτήσουν αυτά τα δέκα τραγούδια. Εξού και περιέχει πολλά είδη μουσικής που δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους, όμως τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπικό σκοπό» συμπληρώνει ο κιθαρίστας.

Με το που «ρούφηξα» τούτο το patchwork μουσικών ιδεών λοιπόν, μαζί με την προφανή ανομοιογένειά του ανακάλυψα αμέτρητους σπόρους πηγαίας καλλιτεχνικής έκφρασης. Διόλου δύσκολο άλλωστε, αφού η αυλαία ξεκινά με το ατμοσφαιρικότατο έως και σπαραξικάρδιο “Pennies” του Lee που κατά την ταπεινή μου άποψη αποτελεί την κορυφαία στιγμή αυτής της συγκομιδής από κάθε μα κάθε άποψη! «Το τραγούδι γεννήθηκε τυχαία από τις πνευματικές αναζητήσεις μου εκείνη την εποχή όσον αφορά το Θάνατο, από μια μελωδία σε ρε μινόρε που καρφώθηκε κάποια στιγμή στο μυαλό μου ασυναίσθητα» δηλώνει ο δημιουργός. Η ατόφια, παλιοροκάδικη ερμηνεία του βάρδου και η αξιοζήλευτη Αγγλική προφορά του με έπιασε μονομιάς από το γιακά εγκλωβίζοντας την απόλυτη προσοχή μου, αφού κατευθείαν το μυαλό μου πήγε σε δυο λατρεμένους μου συναδέλφους του, στον Davey Pattison (Ronnie Montrose, Gamma, Robin Trower) και τον Lou Gramm (Foreigner, Black Sheep, Shadowking). Μάλιστα όταν του το δήλωσα αργότερα που γνωριστήκαμε στο νησί, αποτέλεσε παράσημο στο πέτο η δήλωση του πως, πράγματι, τούτοι οι δυο ανεπανάληπτοι τραγουδιστές αποτελούν και δικούς του μέντορες!!! Φως-φανάρι παίδες. Οπότε αντιλαμβάνεστε…

Το “The Question that Remains” που ακολουθεί πλέει στα ίδια τα νερά. Επικολυρικό, ως εμπνευσμένο από ένα απεχθές θανατικό. Τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στο παιδί καλού φίλου του Αλέκου το 2013… Από εκεί και πέρα ξεκινούν και κάποια pop/latin τραγούδια που ερμηνεύει αισθαντικά η Σοφία, που, στον αντίποδα της μελαγχολίας που προηγείται, ανεβάζουν συνειδητά το κέφι και την διάθεση του ακροατή ως roller coaster που και πάλι παρακάτω θα βουτήξει στα βαθιά με μια αντίστοιχα θλιβερή ιστορία.







Το νεογέννητο 2017 θέλει το γκρουπ να επικεντρώνεται στη ηχογράφηση έως και τριών νέων κυκλοφοριών παρακαλώ. Το πρώτο θα είναι εξολοκλήρου ορχηστρικό, επτά συνθέσεις συν το επονομαζόμενο “Fortuna” σε μια εναλλακτική ενορχήστρωση/έκδοση, δίχως στίχους και φωνητικά. Ο γενικός του τίτλος, “Tails of Aeolos”, ένα concept album που τιμά το Ταξίδι μα και τις εκφάνσεις του Ανέμου.

Το δεύτερο θα περιέχει ολοκληρωμένα τραγούδια του δίδυμου Μαυρόστομος/Χούλης που θα ερμηνεύει αποκλειστικά ο πηγαίος & χαρισματικός Lee, ένα «σκοτεινό», rock/hard rock album.

Το τρίτο και τελευταίο θα εμπεριέχει τις pop/latin στιγμές της πολυσυλλεκτικής, καλλιτεχνικά ανήσυχης ομάδας, με την αιθέρια Βασιλαράκη να κατακυριεύει το μικρόφωνο.

Προσωπικά ανυπομονώ και για τα τρία τους!

πηγή: rocknrollmonuments.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *