ροή ειδήσεων

Spiegel: «Οι εταίροι ανταμείβουν τους Eλληνες φοροφυγάδες»


«Υπό την πίεση των διεθνών δανειστών η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο σύστημα εισφορών
κοινωνικής ασφάλισης. Στην πράξη επωφελούνται οι φοροφυγάδες. Όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Ελλάδα το Spiegel Online, σχετικά με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου για τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με ένα παράδειγμα από την εργασιακή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης: «Βάσει της φορολογικής τους δήλωσης συγκαταλέγονται στους πολύ φτωχούς: Ο Παναγιώτης Μ. και η Μαρία Κ. είναι γιατροί στη Θεσσαλονίκη, διατηρούν μαζί ένα ιατρείο για ιδιώτες ασθενείς. Πέρσι είχαν έσοδα μαζί 60.000 €. Ωστόσο στην εφορία δήλωσαν μόλις κάτι παραπάνω από 8.000 € -ακριβώς πάνω από αυτό που το κράτος θέτει ως όριο της φτώχειας. Ο Παναγιώτης δεν έχει όμως βάρος στη συνείδησή του. 'Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε καταστραφεί από τη φορολογική νομοθεσία' λέει ο ίδιος».

Σύμφωνα με το Spiegel Online η περίπτωση των δύο γιατρών δεν είναι τίποτα άλλο από μια «συνηθισμένη μορφή φοροδιαφυγής» αλλά και η «βασική αιτία για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας». Σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής εισφορών καταργούνται οι μέχρι τώρα ισχύοντες κανόνες, βάσει των οποίων αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνταν να πληρώσουν ένα πάγιο ποσό για εισφορές υγείας και συντάξιμα, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, με δυνατότητα αύξησής τους ανά τριετία. Το Spiegel σημειώνει επίσης: «Πλέον οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος, όπως γίνεται καταρχήν και στη Γερμανία (…)

Το νέο σύστημα συγκροτήθηκε κατόπιν επίμονης απαίτησης των διεθνών πιστωτών και είναι επίσης ένας εκ των όρων της δανειακής σύμβασης. Στη θεωρία πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Κάθε πολίτης οφείλει να πληρώσει μόνο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες κι όχι πια ανάλογα με τα χρόνια αυτοαπασχόλησης. Αλλά εκεί που χωλαίνει η Ελλάδα είναι στην εφαρμογή». Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα». Μόνο έτσι θα μπορούσε το κράτος να αντλήσει έσοδα από τους πολίτες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή υψηλότερων εισφορών. «Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/1/17 19:48

    Το γιατί δεν θέλουν οι απατεώνες πολιτικοί να εφαρμόσουν βιώσιμα προγράμματα είναι γνωστό. Αφού και οι ίδιοι σέρνονται από την μύτη από τους απατεώνες ψηφοφόρους τους να προβούν σε παρόμοιες μικροπολιτικές λύσεις. Γιατί δεν εφαρμόζετε κύριοι το σύστημα της "απλής αναλογικής" στην ιατρική περίθαλψη και σύνταξη;
    Δηλώνεις 8.000 εισόδημα; θα πληρώσεις το 25% σε εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συντάξιμα, δηλαδή θα έχεις βάση του δηλωθέντος εισοδήματος κάλυψη ιατρική μέχρι ένα πλαφόν μόνο και σύνταξη 200-250 Ευρώ!!!

    Δηλώνεις 8000 Ευρώ εισόδημα και έχεις σπίτι και αυτοκίνητο;

    Με βάση τα τεκμήρια, θα υπολογίζεται το τεκμαρτό σε 15.000, για παράδειγμα, θα πληρώνεις 25% επί των 15.000 εισφορές έχεις δεν έχεις για να έχεις 300-350 μετά σύνταξη!! Για να δούμε αν θα τους αρέσει έτσι! Μέχρι πρότινος δηλώνανε οι ελέυθεροι επαγγελματίες εισόδημα το ελάχιστο αφορολόγητο, 8000 πλήρωναν εισφορές 3-4000 για ασφάλιση και σύνταξη και τους έμεναν 4000 για να ζήσουν 12 μήνες;;;;;;;;;; και έπαιρναν σύνταξη 700-800 Ευρώ;;;;;;;;

    Το ίδιο και με τους αγρότες, πλήρωναν 750 Ευρώ τον χρόνο εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη ασχέτως τι πόσο σε εισόδημα δήλωναν και συ μα@@@κα τίμιε φορολογούμενε πλήρωνε τα σπασμένα και τις συντάξεις τους στο ελάχιστο πλαφόν συν το Εκας, δηλαδή γύρω στα 500-550 Ευρώ σύνταξη!!!

    Εικόνισμα πρέπει να κάνουμε την Τροϊκα και την ΕΕ που ήρθε να βάλει μια τάξη στο μ....ο που λέγεται Ελλαδιστάν!!!

    Αυτά ισχύουν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης και έχουν ξενοιάσει με την φοροδιαφυγή. ΑΝ τους αρέσει να έχουν κάλυψη νοσοκομειακή μέχρι ένα ποσό μόνο όπως στην Αμερική και σύνταξη 200-300 Ευρώ, ας το κάνουν τότε, αλλά χωρίς Εκας ή άλλα βοηθήματα που τα κόβουν από τους άλλους εργαζόμενους φορολογούμενους. Αλλά εδώ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΥΤΟ!! ΤΑ ΨΗΦΟΥΛΑΚΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!!

    Ετσι ακόμα και οι άνεργοι με ένα ή δύο μήνες ένσημα έχουν κάλυψη νοσοκομειακή για 12 μήνες επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους και έχοντας καταρρεύσει το όλο σύστημα. Εχεις ένσημα για 2 μήνες, θα σε καλύπτουν νοσοκομειακά μόνο για 2 ή 3 μήνες. Για τους υπόλοιπους κάνε αυτασφάλιση σε ιδιωτική εταιρία όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ασφάλιστρα δεν υπερβαίνουν τα 40-60 Ευρώ τον μήνα. Ολοι τώρα δηλώνουν άνεργοι, ζούνε όμως με τι;;;; και δεν μπορούν να δώσουν 40-50 Ευρώ για κάλυψη; Δηλώνουν ότι μένουν και συντηρούνται από τους γονείς τους;; Όπως ισχύει στην Ολλανδία, τότε οι γονείς θα πληρώνουν την νοσοκομειακή τους κάλυψη! Και γιατί εγώ που πληρώνω 600-700 σε ένσημα και φόρους τον μήνα να συντηρώ αυτή την κατάσταση και να μην φοροδιαφεύγω και εγώ;; Στην Εσθονία για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας είναι στα 80 Ευρώ τον μήνα, σε όποιον δεν αρέσει να πάει να δουλέψει και να δηλώσει την εργασία του πληρώνοντας τα ένσημα. Δεν θα επιβαρύνει τους άλλους. Ετσι ενθαρρύνονται οι τεμπέληδες και οι εισφοροκλέφτες.
    Οσο ακραίο και αν φαίνεται σαν φιλοσοφία και απάνθρωπο, δεν μπορούν οι λίγοι να συμπαρασύρουν και τους άλλους στον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης των υπηρεσιών του κράτους. Γιατί εκεί έχουμε φτάσει. Αυτός που πληρώνει να έχει τις ίδιες παροχές αν όχι λιγότερες από αυτόν που δεν πληρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *