ροή ειδήσεων

Ι.Σ.Ρόδου: Παρωχημένο το σύστημα υγείας στα νησιά


Τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού μοντέλου, αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα, θέτει ως άμεση προτεραιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει το υπάρχον σύστημα παρωχημένο και μη λειτουργικό και καταθέτει την πρότασή του για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:


«Ενώ διαθέτουμε τους περισσότερους ιατρούς παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό μας, εντούτοις υφίσταται μεγάλη ανισοκατανομή εις βάρος των δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, όπως είναι τα νησιά μας.

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Τήλο και τα γύρω νησιά. Οι τελευταίες εξελίξεις στο ακριτικό νησί αποτελούν το αποκορύφωμα μιας ανάλγητης, αντικοινωνικής και αντινησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει την πορεία υποβάθμισης των ήδη συρρικνωμένων υπηρεσιών υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο.

Ειδικότερα, μετά την λήξη της θητείας της αγροτικής ιατρού, το νησί πλέον καλύπτεται υγειονομικά από αποσπασμένο οπλίτη ιατρό που πραγματοποιεί την θητεία του, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο λίαν προσφάτως και ο οποίος σημειωτέων δεν διαθέτει ούτε το δικαίωμα συνταγογράφησης. Όλα αυτά σε ένα νησί της παραμεθορίου με αρκετά παιδιά, ηλικιωμένους αλλά και πρόσφυγες.

Απόρροια της ως άνω εγκατάλειψης, την οποία βιώνει ο πληθυσμός της Τήλου είναι ότι καταπατάται η νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα που στηρίζεται τόσο στην συνθήκη της Λισσαβώνας ως Ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και σε δύο άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 101 παρ. 4 & άρθρο 106, παρ 1). Ωστόσο, οι κυβερνώντες έως σήμερα παρουσιάζονται άτολμοι και απρόθυμοι να βρουν λύσεις για τα νησιά μας, ενώ τον πιλοτικό σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον ξεκινούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το τελευταίο διάστημα η ανασφάλεια, η κοινωνική δυσαρέσκεια και η απαισιοδοξία είναι στο ζενίθ, όσων ζουν με τις οικογένειες τους στα μικρά νησιά. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δυο μήνες μετά την περιβόητη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Νίσυρο όπου απευθυνόμενος στους νησιώτες όλης της χώρας μοίραζε υποσχέσεις και δέσμη μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Επειδή οι κύριοι της κυβέρνησης, είμαστε σχεδόν βέβαιοι, πως θα μας επιρρίψουν ευθύνες περί στείρας κριτικής, παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων που έχουμε ήδη επισημάνει και τους έχουμε προσκαλέσει πολλάκις κατά καιρούς να τις αναπτύξουμε μέσω των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας, χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους τους.

Ειδικότερα:

Άμεση προτεραιότητα η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού μοντέλου αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Θεωρούμε το υπάρχον σύστημα παρωχημένο και μη λειτουργικό.

Δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για κάλυψη των κενών θέσεων από ιατρικό προσωπικό. Τα κίνητρα αυτά θεωρούμε πως πρέπει να είναι: κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και επιστημονικά.

Δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλισμένου-Ασθενούς με κάρτα που θα αντικαταστήσει τα βιβλιάρια υγείας και θα καταχωρείται όλο το οικογενειακό αλλά και ιατρικό ιστορικό. Θεωρούμε σκόπιμο και εφικτό την έναρξη της πιλοτικής της εφαρμογής από τα μικρά νησιά και την σταδιακή επέκταση της στην υπόλοιπη χώρα.

Σημαντική θεωρούμε την προσυμπτωματική – προληπτική ιατρική για την αξιολόγηση και συλλογή ποιοτικών χαρακτηριστικών σε δείκτες υγείας. Με την υιοθέτηση του παραπάνω μέτρου προσδοκούμε σε μείωση της νοσηρότητας και κατ΄επέκταση του κόστους στις δαπάνες υγείας.

Δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τηλεϊατρικής & Διακομιδών Νήσων με έδρα τη Ρόδο όπου θα απασχολούνται ιατροί πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με σκοπό την άμεση συνεργασία για ιατρικές παρεμβάσεις με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα νησιά αυτά. Παράλληλα, μέσω τηλεϊατρικής θα υπάρχει επιστημονική ενημέρωση με τη μορφή συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης.

Η άντληση πόρων μπορεί να ενισχυθεί με αμοιβές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επισκέπτες μας αλλά και από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε πως θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Ηλίας Τσέρκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας ξεκινά όταν παρουσιαστεί η πάθηση, ενώ πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη.

«Αυτό, είπε, προϋποθέτει μια συνέχεια στην ιατρική και στα δεδομένα με μια καταγραφή».

ert




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *