ροή ειδήσεων

Αν δεν πληρώνουν, δεν φεύγουν τα πλοία


ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων
προβλέπουν οι νέες διατάξεις με αυστηρότερες κυρώσεις για τους εργοδότες


Στη διαβούλευση είναι από χθες το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, 2.00 το μεσημέρι. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις ξεχωρίζει η πρόταση για την αναβάθμιση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας. Πλέον θα αποτελεί προϋπόθεση για τη δρομολόγηση κάθε τύπου πλοίου η προσήκουσα καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη στους εργαζόμενους. Η παράβασή τους θα μπορεί να επιφέρει ακόμη και την κύρωση της απαγόρευσης απόπλου. Σε περιπτώσεις καθυστέρησης απόπλου έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν τον χρόνο εκκίνησης των δικαιωμάτων του επιβάτη.

Ουσιαστικό βήμα αξιοκρατίας στο σύστημα εισαγωγής στο Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ γίνεται με την καθιέρωση πανελλήνιων εξετάσεων από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις με τις οποίες εκδημοκρατίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ. Συγκεκριμένα, τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων και διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ. Καμία μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη δεν θα είναι πλέον επιτρεπτή χωρίς γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου, ενώ η σύνθετη διοικητική διαδικασία ολοκληρώνεται με την κύρωση των πινάκων των μετατιθέμενων στελεχών από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη με το νέο ν/σ επεκτείνεται και στον τομέα των θαλασσίων συγκοινωνιών ο συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεσμός των προγραμματικών συμβάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εκτέλεση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Αλλάζει ο χρόνος υποβολής δηλώσεων δρομολόγησης των ταχυπλόων πλοίων. Εξομοιώνεται με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για τα συμβατικά πλοία.

Παρέχεται επιπλέον δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης στα Ναυτικά Νοσοκομεία στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πρόσληψη πλοηγών, ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στις πλοηγικές υπηρεσίες της χώρας.

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου και της αιτιολογικής έκθεσης αυτού έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ythynal/?p=882




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *