ροή ειδήσεων

Πλήγμα για τον τουρισμό από απόφαση της ΕΕ για τις βίζες


Αντιδράσεις προκαλεί στους τουριστικούς επιχειρηματίες των νησιών του Αιγαίου η απόφαση της ΕΕ να μην επιτρέψει την παράταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών που έρχονταν από τα τουρκικά παράλια, την οποία γνωστοποίησε με επιστολή του στους βουλευτές του ανατολικού Αιγαίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόκειται για ένα μέτρο που απευθυνόταν κυρίως σε Τούρκους τουρίστες που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Η Ελληνική Αστυνομία στα νησιά του Αιγαίου αποδέχονταν μέχρι σήμερα τη θεώρηση των διαβατηρίων των Τούρκων τουριστών στα νησιά, εκδίδοντας μια «γρήγορη» βίζα έναντι 35 ευρώ, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι, διαδικασία που συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού στα νησιά.

Η αρνητική εξέλιξη έφερε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης και ο Τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συλλαμβάνει ανέτοιμη την κυβέρνηση.

Άλλωστε ουδέποτε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό των νησιών μας.

Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν visa centers προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά. Είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κοστολογηθεί οι συνέπειες στον τουρισμό των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από τις ανεδαφικές και ως εκ τούτου, αποτυχημένες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνει στην επιστολή του ότι η απόφαση ελήφθη «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτρικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και το Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete».

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα».

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την γρήγορη βίζα στους πολίτες των τρίτων χωρών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό για τον τουρισμό στα ελληνικά νησιά. Μεγάλο μέρος των Τούρκων ταξιδιωτών στα νησιά τα τελευταία χρόνια ήταν επισκέπτες χάρη σε αυτή τη θεώρηση, αφού κάτοικοι όντας οι περισσότεροι μεγάλων πόλεων στο εσωτερικό ευρισκόμενοι στα παράλια της χώρας τους για διακοπές πραγματοποιούσαν ένα μονοήμερο ή ολιγοήμερο ταξίδι στα ελληνικά νησιά.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *